1 січня 2018

Іран: грудень бурхливий

Вадим Волохов

Кінець грудня 2017 року в Ірані видався спекотним. Майже всі великі міста сколихнули масові стихійні мітинги. Виступи розпочалися на сході Ірану, в 3-мільйонному Мешхеді 28 грудня. Протестуючі виступали проти зростання цін, безробіття, економічної політики, що проводить влада на чолі з президентом Хасаном Роухані. «Забудьте про Сирію, зверніть увагу на наші проблеми», — скандували учасники мітингів.

Люди про Сирію згадують не випадково. Масова мобілізація добровольців на сирійську війну (фактично «за їжу») стала великим подразником для найбільш бідного населення Ірану, а повернення десятків трун не сприяє поліпшенню ситуації.

Раніше офіційне керівництво авіаційної столиці Ірану — Ісфагану попереджало про загострення ситуації в місті, що було викликано зростанням безробіття. Так, за останні 9 місяців 2017 року втратили роботу біля 27 тисяч мешканців Ісфагану. Подібна ситуація склалася і в інших великих містах Ірану.

Дуже швидко мітинги перекинулись на інші міста, зокрема Ісфаган, Керманшах, Решт, Язд, Кум, Хамадан, Арак, Кашан. В кількох містах влада в руках народу.

В самому Тегерані зіткнення почались у студентському містечку Тегеранського університету. Згодом мітинг перекинувся на вулиці столиці. Поліція застосувала сльозогінний газ та водомети.

Практично всюди гасла економічного характеру швидко змінились на політичні. Люди протестують проти експансіоністської політики Ірану в регіоні Близького Сходу, проти участі Ірану у війні в Сирії та Іраку.

Разом з тим якась координація дій протестуючих, так би мовити, проходить етап самоорганізації, але її низький рівень є головною проблемою. До речі, сьогоднішні масовані виступи населення вважаються найбільш багатолюдними з часів «Зеленої революції» 2009 року.

Іранська опозиція поки що про себе не заявила. Мабуть, вичікує, як ситуація розгортатиметься далі.

Почала проявляти себе тільки МЕК (ОМІН, «Організація моджахедів іранського народу»). Це антиклерикальне радикальне угруповання лівого спрямування, але воно не має жодних шансів стати на чолі народного руху. За часів ірансько-іракської війни бойовики МЕК воювали проти «іранського режиму мул» на боці Саддама Хусейна, а цього іранці нікому і ніколи не пробачать.

З 30 грудня влада намагається взяти ситуацію під свій контроль. В Тегеран та інші великі міста введені бойова техніка КВІР, спецпідрозділи поліції та антитерористичні загони. Але контролювати ситуацію повністю поки що не вдається. Мітинги виникають стихійно, після розгону в одному місці протестуючі швидко збираються в іншому. Сил у влади не вистачає, але в її діях вже вбачається організованість. Певний шок після перших мітингів вже пройшов.

За даними Iranian Students News Agency (ISNA), президент Ірану Х. Роухані на четвертий день заворушень виступив зі зверненням до населення країни. Він заявив, що іранський народ має право висловити свою позицію, критикувати, але не може знищувати та руйнувати державне майно!

Для того, щоб перешкодити організованості мітингів, влада повністю заблокувала на території Ірану Інтернет, месенджери Telegram та Instagram. Міністр зв’язку Ірану Мохаммад Джавад Азарі Джахромі звинуватив інформаційну агенцію Amad News у тому, що вона закликає до «збройного протистояння та громадської непокори із застосуванням «коктейлів молотова», і та відразу була заборонена.

Питання зараз полягає в тому, чи ризикне влада віддати наказ стріляти та жорстко розганяти мітинги та демонстрації. Вже є повідомлення про мобілізацію частин народного ополчення «Басідж» та резерву КВІР, які спроможні розпочати разом з поліцією активні дії проти протестуючих.

До Ірану повернувся командуючий Силами спеціальних операцій «Кодс» КВІР генерал Касем Сулеймані, який практично постійно останнім часом перебував у Сирії.

Десятки людей вже заарештовано. Є повідомлення про вбитих бойовиками КВІР кількох людей у провінції Лурестан.

Проблема в тому, що кидати регулярні частини армії і КВІР проти народу ризиковано, а достатньої кількості так званих «тітушок» немає, бо значна їх кількість зараз у Сирії та Іраку «воюють за регіональні амбіції ІРІ».

Армія вже заявила про своє невтручання у події і відмовилась застосувати зброю проти демонстрантів.

Закордонні лідери поки що утримуються від коментарів про події в Ірані.

Таким чином, зараз ще зарано говорити про катастрофічні наслідки і перспективи народних протестів, але вже можна з упевненістю сказати, що відстежується чітка тенденція щодо подальшого загострення ситуації в країні на фоні хиткої рівноваги.

 

www.reliablecounter.com