3 січня 2018

Іран: народний бунт набирає обертів

Вадим Волохов

Станом на 3 січня 2018 року ситуація в Ірані залишається дуже напруженою. Більш ніж у 1200 населених пунктах Ірану люди вийшли на вулиці, вимагаючи змін в економічній та зовнішній політиках держави. Масові виступи населення з великих міст охоплюють малонаселені області, невеликі міста та села. Влада там не ризикує вдаватися до силових методів та жорстко розганяти протестуючих.

На відміну від невдалої «Зеленої революції» 2009 року, привертає до себе увагу новий факт, що не властивий Іранові, політичний радикалізм — вимоги смерті Духовного лідера (рахбара) Алі Хаменеї та публічні образи духовенства. Іранці спалюють його портрети, а в Ірані це — карний злочин. Це означає тільки одне — іранці наблизились до крайньої межі.

Ще однією новою особливістю сьогоднішніх протестів стало те, що у влади немає прибічників. Народ протестує проти політики, яку проводить режим, а для розгону протестуючих режим мобілізує злочинців. Групи бойовиків «Басідж» (а це можуть бути злочинці з в’язниць та розбійники) на мотоциклах та з кийками, ланцюгами чи ножами в руках розганяють мітинги. Серед протестуючих чимало поранених. Поліція та силові структури ще підконтрольні владі, але і не виявляють старанності при розгоні демонстрантів.

2 січня невідомо ким, але було заявлено про початок національного страйку. Якщо страйк охопить всю країну, то це означатиме, що ситуація вийшла на якісно новий рівень. Крім того, на відеороликах в Інтернеті видно, що у мітингах переважно беруть участь люди середнього віку, а не молодь, яка домінувала у стихійних виступах кілька років тому.

Було зафіксовано кілька великих мітингів протесту в Табрізі, що на північному заході Ірану (район Іранського Азербайджану). Можна передбачити, що якщо протести не припиняться, а набиратимуть обертів, то виникне ризик об’єднання або злиття соціального та політичного протесту з національним, що може стати вибухом подвійної сили!

Схожа ситуація спостерігається і в Іранському Курдистані, де 8 мільйонів незадоволених політикою Тегерану курдів виношують ідеї незалежного Курдистану.

 

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї

В іранських засобах масової інформації з’явились звернення та виступи представників центральної влади. Так, за повідомленнями іранської інформаційної агенції «Mehr», Верховний лідер ІРІ А. Хаменеї прокоментував події останніх днів та заявив, що «вороги намагаються використати будь-яку можливість, щоб зашкодити іранському народу, використовуючи для цього зброю та гроші». Він прямо звинуватив Ізраїль, США та Саудівську Аравію в організації масових протестів в країні.

Інформаційна агенція «Tasnim news» оприлюднила заяву колишнього міністра оборони Ірану, а нині Секретаря Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані, в якій він попередив Саудівську Аравію, що Іран відповість на її дії «і вона знає, як серйозно це може бути». Він також запевнив, що протести закінчаться через кілька днів.

Голова Революційного суду Тегерану Муса Газанфарабаді, своєю чергою, попередив протестуючих, що всі вони будуть «серйозно покарані». А ми знаємо, що клерикальний режим, у разі прямої небезпеки для свого існування, не зупиниться ні перед чим і буде готовий вдатися до масових розстрілів учасників демонстрацій.

За даними телевізійного каналу «Al Mayadeen», офіційний представник КВІР генерал Рамазан Шаріф заявив, що силові структури добре справляються зі своїми обов’язками і необхідності втручання сил КВІР у теперішні події немає.

Влада намагається терміново скликати сесію Меджлісу (парламенту) ІРІ та запросити громадських діячів, але поки зробити цього не вдається.

 

Таким чином, нинішні події в Ірані почали більше нагадувати події революції 1979 року, коли проти шахського режиму піднявся весь народ Ірану. Розвиток подій наступних кількох днів покаже на що можна очікувати.

Ключовою проблемою залишається відсутність організованості та лідерів руху протестів. Ситуація може змінитись, якщо хтось з відомих політиків очолить протести та намагатиметься вивести країну з патової ситуації, що утворюється.