5 лютого 2019

Інтервенція США у Венесуелу можлива лише у випадку загрози американським громадянам

Експерт Центру «Борисфен Інтел» Катерина Вакарчук на Українському радіо

 

Військова інтервенція США у Венесуелу є можливою лише у випадку виникнення загрози для американських громадян. Про це в ефірі Українського радіо в програмі «Сьогодні. Вдень» повідомила доцент кафедри міжнародних відносин факультету міжнародних відносин, політології і соціології Одеського національного університету ім. Мечникова, експерт Центру «Борисфен Інтел» Катерина Вакарчук.

«Військова інтервенція буде можлива лише тоді, коли американським дипломатам буде завдана якась шкода чи загроза громадянам США, які перебувають на території Венесуели, хоча в основному усі її вже покинули. Тому я думаю, що вони побояться це робити», — зазначила Катерина Вакарчук.

За її словами, поки що режим Мадуро тримається на старих запасах, однак коли вони закінчаться, важко спрогнозувати.

«Скільки протримається режим Ніколаса Мадуро і все його оточення без фінансових вливань точно сказати ніхто не може: чи це тиждень, два, чи місяць, тому що все-таки є золотовалютні запаси країни і банків, які можуть продаватися і Китаю, і Росії, і навіть Туреччині в обмін на живі гроші», — підкреслила вона.

У Венесуелі стикаються економічні та геополітичні інтереси провідних світових гравців.

«Зараз ми бачимо такий трикутник: США-Росія-Китай, які мають свої прямі інтереси в цьому регіоні. Звісно, це нафта та гроші, які жодна зі сторін не хоче втрачати», — переконана експерт.

Нагадаємо, 4 лютого Президент Венесуели Н. Мадуро, який продовжує другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці, відмовився від пропозиції низки європейських країн провести нові президентські вибори. 16 січня ц. р. Національна асамблея (парламент) Венесуели, яка оголосила раніше нелегітимність другого терміну на посаді президента Н. Мадуро. Прийняла заяву, що визнає його узурпатором, тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити Н. Мадуро піти з посади президента країни.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Н. Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Н. Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Слухати повну версію: