14 квітня 2017

Чия крилата ракета краща: американський «Томагавк» чи російський «Калібр-НК»?

Очевидну військово-технологічну перевагу США росіяни, як завжди, зустріли традиційно: суперечкою — чия ракета краща?

Після влучного удару есмінців «Росс» і «Портер» (класу «Арлі Берк») ВМС США в ніч на 7 квітня ц. р. з акваторії Середземного моря 59 крилатими ракетами «Томагавк» по сирійській авіабазі Шайрат (провінція Хомс) — у соціальних мережах пройшла хвиля «аплодисментів». З огляду на ставлення переважної більшості адекватних людей до сирійського та російського режимів — це абсолютно нормально. Передусім, це було сприйнято, як вияв технологічної переваги США. Але, як реально виглядають справи?

В Росії часто згадують «феєричний» ракетний удар чотирьох кораблів Каспійської флотилії ВМФ РФ («Дагестан», «Град Свіяжськ», «Великий Устюг» і «Угліч») по тій же Сирії 7 жовтня 2015 року (в день народження В. Путіна!). Було здійснено 26 пусків крилатих ракет типу «Калібр» («Калібр-НК») по 11 позиціям «Ісламської держави» в Сирії. Та чи насправді вони були успішними? Американські ЗМІ, посилаючись на дані американської розвідки, повідомили про щонайменше чотири російські ракети, які неконтрольовано впали на територію Ірану.

Так чия ж ракета все-таки краща: російська чи американська?

Беручи до уваги викладене вище, Укрінформ ретельно ознайомився з характеристиками обидвох ракет, поцікавився у військових експертів і з’ясував, хто ж насправді сильніший: «Калібр» Путіна чи «Томагавк» Трампа?

Це питання кореспонденту агентства Мирославу Лісковичу прокоментував і Віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Юрій Радковець, який висловив власну оцінку з даного приводу, з чим важко не погодитися.

Оригінал публікації: http://www.ukrinform.ua/