19 квітня 2018

Сирія: коаліція завдала ударів по іранських силах

В ніч на суботу (14 квітня 2018 року) війська коаліції завдали ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території Сирії. Як мовиться, «сказано-зроблено». Світові і регіональні інформаційні агенції досить широко і детально висвітлювали пуски «томагавків» і наслідки ударів. На цьому фоні майже залишились поза увагою ракетно-бомбові удари по позиціях іранських військ і шиїтських збройних формувань в Сирії.

Так, саме військ, а не загонів найманців, ополченців чи напіввійськових міліцейських шиїтських формувань. Було б помилкою думати, що Іран направив до Сирії тільки іранських волонтерів, шиїтських ополченців з Іраку та Афганістану та підпорядкував їх офіцерам Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР). Вже протягом майже чотирьох років КВІР формує в Сирії справжню армію, у складі якої є піхотні і бронетанкові частини, артилерія, армійська авіація, розвідувальні підрозділи, загони спеціального призначення і підрозділи забезпечення. На території Сирії створені тренувальні центри, в яких офіцери КВІР готують бойовиків.

Найбільшою операцією, в якій брали участь іранські війська, було звільнення Алеппо в грудні 2016 року. З початку 2017 року КВІР поширив сферу своєї присутності на центральні і південні райони Сирії. Після низки перемог над т. зв. «Ісламською державою» іранські війська встановили контроль над центральними та східними малозаселеними районами Сирії. За деякими оцінками політологів, Іран зумів взяти під свій контроль щонайменше 50 % сирійської території, як безпосередньо за допомогою регулярних частин КВІР, так і опосередковано за підтримкою «Хизбулли» та інших шиїтських формувань.

Контрольовані Іраном авіабази в Сирії
(за даними Армії оборони Ізраїлю)

КВІР використовує кілька військових баз на території Сирії, які забезпечують йому свободу переміщень. Так, наприклад, аеропорт Тадмор (Пальміра) дає змогу перекидати прямими рейсами з Ірану воєнне спорядження, зброю та бойовиків. Іран також використовує аеропорт ель-Сін на півдні Сирії, в районі міста аль-Танф, де сходяться кордони Сирії, Йорданії та Іраку. Поруч з цим містом знаходиться прикордонний перехід між Сирією та Іраком.

Таким чином, КВІР контролює райони сирійсько-іракського кордону, що дало змогу створити постійно діючий коридор з Ірану до Сирії через Ірак. В цих умовах Тегеран спроможний практично вільно перекидати свої сили та зброю до Лівану, який де-факто контролюється «Хизбуллою».

Напередодні ударів коаліції Іран продовжував операцію з зачистки зайнятої території у Східній Гуті на околицях Дамаску. На черзі були нові операції: табір Ярмук, Східний Каламун і Растан.

Але ракетні удари коаліції сплутали всі плани. За кілька днів до ударів російські військові, військовослужбовці КВІР і бойовики шиїтських збройних формувань використовували всі можливі заходи, щоб вивести свої сили із-під удару. Це їм вдалось, але частково.

Як 14-го, так і 16-го квітня ракетно-бомбові удари були нанесені по авіаційних базах Думейр і Шайрат, на яких базуються розвідувальні частини КВІР ІРІ, що активно застосовують БПЛА як для ведення розвідки, так і для ракетних ударів по супротивниках режиму Б. Асада. Крім того, на цих аеродромах базуються бойові гелікоптери ВПС КВІР.

Бойові літаки ВПС Ізраїлю 14 квітня ц. р. завдали авіаційних ударів по іранській тренувальній базі на горі Азан, що на південь від Алеппо. За повідомленнями CNN, загинуло 20 іранських офіцерів, про кількість поранених не повідомляється. На базі було зафіксовано потужний вибух, вірогідно одна з ракет влучила у склад боєприпасів. Фактично, базу було знищено.

Тель-Авів повідомив про 16 своїх ударів по іранських позиціях

Відомо, що 15 квітня загони курдів зі складу «Сил демократичної Сирії» (СДС) в районі м. Меядін (правий берег Євфрату) вдарили по позиціях іранських шиїтських формувань. 4 удари було завдано по позиціях іранців в районі Дейр-ез-Зору.

В ніч на 17 квітня ц. р. знову було нанесено кілька авіаційних ударів «невідомими» бойовими літаками з повітряного простору Лівану. Можна вважати, що це були ВПС Ізраїлю, оскільки після першої хвилі ударів 14 квітня Тель-Авів підтвердив свою участь в операції коаліції та повідомив про 16 своїх ударів по іранських позиціях.

 

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї 14 квітня виступив з заявою, жорстко засудивши воєнний напад США та їх союзників (Великої Британії та Франції) на Сирію, і назвавши керівників цих країн «злочинцями».

Голова Комітету з питань національної безпеки і зовнішньої політики Меджлісу (парламенту) ІРІ Алаеддін Боруджерді заявив іранській інформаційній агенції Mehr News 16 квітня ц. р., що «операція коаліції була проведена для підняття морального духу терористів». «Американці були основними ініціаторами нав’язаної війни в Сирії, оскільки вони акомпанують сіоністському режиму та деяким європейським союзникам з метою створити кризу та дестабілізувати регіон», — вважає А. Боруджерді.

Верховний лідер Ірану
аятола Алі Хаменеї
Голова Комітету Меджлісу Ірану
Алаеддін Боруджерді

Таким чином, війська коаліції, Ізраїль та Саудівська Аравія і надалі вестимуть антиіранську політику, спрямовану на обмеження впливу Ірану на країни регіону. Вірогідно, що проти нього триватимуть військові операції з метою руйнування «шиїтського коридору», створеного Тегераном протягом останніх років.

 

www.reliablecounter.com