8 червня 2017

Проект, що дає шанс країнам Східної Європи?

 

В Києві проаналізували можливі проекти співпраці з країнами Балто-Чорноморського регіону

8 червня в м. Київ в клубі «Наш Формат» учасники круглого столу, який організував Інформаційний центр «Міжмор'я», обговорювали тему «Балто-Чорноморський союз: від міфу до реальності».

В центрі уваги були окремі проекти співробітництва між країнами Балто-Чорноморського регіону, які за певних умов можуть об’єднатися на базі геополітичного союзу Міжмор’я.

Учасники круглого столу наголошували на необхідності створення дієвого інфраструктурного союзу. Перші спільні проекти в економіці, на думку експертів, можна реалізовувати саме в інфраструктурних заходах — розбудова доріг, нафтогазопроводів тощо. Можна також створити пул міждержавних компаній, на зразок тих, які керують газопроводами. Інвестором може виступити, наприклад, Китай, який останнім часом цікавиться інфраструктурними проектами Східної Європи.

Не менш цікавим напрямом для співпраці в регіоні, зауважили учасники заходу, є безпекова політика і, зокрема, внесли пропозицію створити умовно названий «Антимосковський безпековий пакт», що міг би об’єднати зусилля військових та інших силових структур країн регіону для протидії загрозам з боку Російської Федерації.

З іншого боку, вважають учасники круглого столу, за регіональну безпеку в Східній Європі та на кордоні з Росією могла б відповідати приватна військова компанія (ПВК) на зразок «Blackwater». А її акціонерами можуть виступити саме держави-учасники Балто-Чорноморського союзу (БЧС), взявши на себе зобов’язання щодо її фінансування. НАТО або окремі країни Північноатлантичного Альянсу також могли би забезпечувати її діяльність. Таким чином, на випадок збройного конфлікту в ньому братиме участь приватна військова структура, до якої не застосовуватиметься 5 стаття Статуту НАТО.

Серед кількох проектів, які можуть бути реалізовані при побудові Балто-Чорноморського союзу, розглядалося створення «Банку Міжмор’я», який, в разі потреби, надавав би кредити та банківські гарантії. Частка в статутному капіталі банківської установи може розподілятися відповідно до розміру ВВП кожної країни-учасниці БЧС. Аналогічні проекти в інших регіонах довели свою ефективність.

На думку учасників круглого столу, країни Балто-Чорноморського регіону можуть реалізовувати й спільні культурні проекти, створити Інформаційний центр, який би відслідковував інформаційний простір, аналізував поточні події та подавав пропозиції, вживав контрзаходи з нейтралізації загроз та заходи стратегічного характеру на базі розроблених аналітичних пропозицій. Інформаційний центр може бути започаткований як приватна або громадська ініціатива, яка згодом стане міждержавним проектом.

У круглому столі брали участь Оксана Юринець (народний депутат України, Голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету ВР України з питань європейської інтеграції), Олександр Никоноров (аналітик «Team 4 Ukraine»), Григорій Перепелиця (доктор політичних наук, директор Інституту зовнішньої політики при Дипломатичній академії МЗС України) та експерти ІЦ «Міжмор'я» Юрій Міндюк і Юрій Гончаренко та інші.

Довідка:

Інформаційний центр «Міжмор'я» було створено у квітні ц. р. з метою інформувати широку громадськість про ідею Міжмор'я — геополітичного союзу країн Балто-Чорноморського простору (Україна, Польща, країни Балтії, потенційно — Білорусь, Молдова, Грузія, Румунія та інші), які за різноманітних викликів з боку Росії можуть щонайменше грунтовно координувати свої дії, а в кращому випадку — вести спільну оборонну, економічну, політичну діяльність для захисту свого суверенітету.