6 жовтня 2015

«Українське питання»: від Нью-Йорка до Парижу

Олексій Волович

(частина І)

Кінець вересня — початок жовтня ц. р. були надзвичайно важливими для України. Саме в ці дні відбувався комплекс політико-дипломатичних подій, результати яких мали важливе значення для розв’язання конфлікту на Донбасі і припинення російської агресії проти України. Маються на увазі виступи президентів Б. Обами, В. Путіна і П. Порошенка 28-29 вересня в рамках загальної дискусії на 70-й ювілейній сесії Генеральної асамблеї ООН і зустріч «нормандської четвірки» в Парижі 2-го жовтня.

 

Загальні дебати на Генасамблеї ООН

Для України було надзвичайно важливим — що скаже президент Сполучених Штатів Америки перед усім світом на найвищому міжнародному форумі про російсько-українську конфронтацію і ситуацію на Донбасі. Було також важливо знати, чи не «поведеться» Б. Обама на маневри Кремля відсунути «українське питання» у тінь шляхом висунення ініціативи про створення взамін існуючої — нової антитерористичної коаліції у складі США, РФ та ще 60 країн для боротьби з терористами «Ісламської держави» (ІД).

Виступ президента США Б. Обами. Президент США виступав майже 40 хвилин. Прикметно, що промова Барака Обами дев'ять разів переривалася оплесками. У своєму красномовному за формою і глибокому за змістом виступі Б. Обама торкнувся багатьох аспектів сучасного міжнародного життя та політики США по відношенню до них, проте в рамках цієї статті нас цікавить те, що було ним сказано відносно конфлікту між Росією та Україною. На наш погляд, сказано було коротко, але ємко і саме те, що ми очікували почути від глави великої держави світу — нашого стратегічного партнера.

Дозволимо собі навести в скороченому вигляді цитату з фрагменту виступу президента Б. Обами, в якому він говорить про російсько-український конфлікт:

...Якщо у випадку з Україною це залишиться для Росії без наслідків, це зможе статися з будь-якою з країн

«…Візьмемо анексію Росією Криму і агресію на сході України, яка за цим сталася... Ми усвідомлюємо глибоку і складну історію відносин між Росією і Україною. Але ми не можемо залишатися осторонь, коли обурливим чином порушуються суверенітет і територіальна цілісність країни. Якщо у випадку з Україною це залишиться для Росії без наслідків, це зможе статися з будь-якою з країн, представники яких тут сьогодні зібралися. Ось на чому запроваджено санкції, які США і наші європейські партнери ввели відносно Росії... Санкції призвели до витоку капіталів, спаду економіки, падіння курсу рубля, еміграції все більшого числа освічених росіян. Народ України зараз, більш ніж коли-небудь, зацікавлений у тому, щоб приєднатися до Європи, а не до Росії... Ми продовжуємо наполягати на тому, що ця криза має бути розв’язана так, щоб суверенна і демократична Україна могла самостійно визначати своє майбутнє і контролювати свою територію».

Ці слова підтримки українського народу і засудження російської агресії проти України почув увесь світ, за що ми маємо бути дуже вдячні Бараку Хусейну Обамі. Звісно, підтримка України з боку Б. Обами була не єдиною. Окрім президента США, Україну у своїх виступах у ході загальних дебатів також підтримали керівники багатьох інших держав: Канади, Австралії, Великої Британії, Франції, ФРН, Австрії, Італії, Іспанії, Голландії, Ізраїлю, Румунії, Болгарії, Грузії, Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та інших країн світу.

Виступ президента РФ В. Путіна. Якщо президенти США і України у своїх виступах у загальних дебатах на нинішній сесії Генасамблеї ООН говорили вільно, то президент РФ В. Путін свою доповідь практично прочитав, хоча в російських ЗМІ зазначалося, що він сам писав свою доповідь протягом цілого місяця. Звісно, це не має великого значення; але важливо те, що сказав В. Путін. Як відомо, основна частина його виступу була присвячена драматичній ситуації на Близькому Сході протягом останніх років, у чому він звинуватив Захід: «Вы хоть понимаете теперь, чего вы натворили?». Нам теж хотілося б знати — чи розуміє В. Путін, що він накоїв у Грузії, Молдові, Азербайджані і Вірменії, в Криму, на Донбасі і збирається заподіяти в Сирії?

Але повернемося до того, що сказав В. Путін про «український конфлікт». Передусім президент РФ звинуватив країни Заходу в тому, що вони нібито «…поставили пострадянські країни перед хибним вибором: бути їм із Заходом чи зі Сходом?». На думку В. Путіна, «…така конфронтаційна логіка повинна була обернутися серйозною геополітичною кризою, що і сталося на Україні, де використовували невдоволення значної частини населення чинною владою і ззовні спровокували збройний переворот. У підсумку спалахнула громадянська війна». У цьому пасажі В. Путіна, на жаль, ми не бачимо «ніякого просвітління», ніяких змін у давно знайомих нам блюзнірських сентенціях і постулатах.

На переконання В. Путіна, «…зупинити кровопролиття, знайти вихід з глухого кута можна тільки при повному і сумлінному виконанні Мінських угод від 12 лютого поточного року». (А хто ж їх постійно порушував і порушує, якщо не бойовики і терористи, підтримувані Москвою?! — авт.). І далі: «…погрозами, силою зброї цілісність України не забезпечити. А потрібно це зробити. Потрібне реально враховувати інтереси і права людей на Донбасі, поважати їх вибір, узгоджувати з ними, як це і передбачено Мінськими домовленостями, ключові елементи політичного устрою держави. У цьому запорука того, що Україна буде розвиватися як цивілізована держава, як найважливіша сполучна ланка у будівництві спільного простору безпеки та економічного співробітництва як в Європі, так і в Євразії». Оце і все, що сказав В. Путін про «український конфлікт».

Те, що В. Путін так багато говорив про ситуацію на Близькому Сході і так мало про військовий конфлікт на Донбасі, який і виник саме через агресивні дії Росії, свідчить лише про те, що президент РФ хотів ухилитись від серйозного обговорення невигідної для нього «української проблеми», намагаючись затьмарити її близькосхідними проблемами. Але це йому не вдалося зробити. Обмінювати Україну на Сирію ніхто не збирається. Про пряму причетність Росії до розпалювання та підтримання військового конфлікту на Донбасі було сказано не тільки президентом США Б. Обамою, а й лідерами інших провідних держав і, звичайно ж, насамперед президентом України П. Порошенком.

Виступ президента України П. Порошенка. Вже з першої хвилини свого виступу 29 вересня на загальних дебатах Генасамблеї ООН президент П. Порошенко почав говорити про російську агресію проти України. Президент України нагадав присутнім, що у лютому 2014 року «…Росія провела відкриту і нічим не спровоковану агресію проти нашої держави, окупувавши і анексувавши Крим» і подякував делегаціям більшості держав-членів ООН, які 27 березня минулого року підтримали резолюцію Генеральної асамблеї ООН під назвою «Територіальна цілісність України», яка засудила російську цинічну анексію Криму. Проте, як зазначив П. Порошенко, після цього осуду з боку міжнародного співтовариства, «…Росія не тільки не повернулася в рамки цивілізованого міжнародно-правового поля, а й почала нову бездумну військову авантюру — на цей раз на Донбасі».

Нам ненависна ідея про те, що треба просити дозволу Путіна, чи бути нам європейською нацією

Глава Української держави підкреслив, що на Донбасі відбувається не громадянська війна і не внутрішній конфлікт, як стверджує російська пропаганда, а реальна російсько-українська війна з метою «…змусити український народ відмовитись від свого суверенного вибору щодо побудови вільної, демократичної і процвітаючої європейської держави». П. Порошенко нагадав усьому світові, що російська агресія триває вже більше 20 місяців через фінансування терористів і найманців на Донбасі, постачання їм зброї та військової техніки, а також шляхом прямої інтервенції регулярних військових частин Збройних Сил РФ. При цьому Президент України наголосив, що на окупованих територіях Донбасу «…зосереджено російського озброєння і військової техніки в такій кількості, про яку армії більшості держав-членів ООН можуть тільки мріяти». Президент П. Порошенко зазначив, що протягом останніх півтора року більш ніж 8 тисяч українців загинули від рук терористів і окупантів на Донбасі і більше 1,5 мільйонів мешканців Донбасу були змушені покинути свої будинки і переїхати в інші безпечні регіони України.

У відповідь на заклик президента РФ створити широку міжнародну антитерористичну коаліцію для боротьби з ІДІЛ, президент П. Порошенко запитав: «Як ви можете закликати до антитерористичної коаліції, якщо ви самі підтримуєте тероризм прямо біля ваших дверей»? Ці слова П. Порошенка викликали оплески в залі.

Завершаючи свій виступ, Президент України сказав: «Ми хочемо, щоб долю українського народу вирішував сам народ України, а не Москва. Нам ненависна ідея про те, що треба просити дозволу Володимира Путіна, чи бути нам європейською нацією. Ми є європейською нацією і заплатили за це високу ціну».

Знаменно, що після екс-президента Грузії М. Саакашвілі, який з 2008 і по 2013 рік із року в рік з трибуни Генеральної асамблеї ООН регулярно таврував і засуджував російський імперіалізм, П. Порошенко став другим президентом колишньої республіки СРСР, який з трибуни Генасамблеї перед усім світом гнівно засудив путінську Росію за її агресивні дії.

 

Двосторонні перемовини

Б. Обама — В. Путін. За словами постійного представника США при ООН Саманти Пауер, у відповідь на наполегливі прохання В. Путіна про зустріч, Б. Обама погодився провести з ним двосторонні переговори на полях сесії Генасамблеї ООН, вважаючи, що втрачати можливість обговорити кризи в Україні і в Сирії було б «безвідповідально» з боку глави Білого дому.

Москва має неухильно виконувати Мінські угоди, інакше санкції проти Росії будуть посилені

Перша за останні два роки двостороння зустріч Б. Обами і В. Путіна тривала майже півтори години. Згідно з повідомленнями прес-секретаря Білого дому Джона Ернеста, президенти переважно обговорювали ситуацію на сході України. Б. Обама нагадав В. Путіну, що він має вивести  російські війська з Донбасу і закрити 600-кілометрову ділянку кордону з Україною, допустивши до нього українських прикордонників. Б. Обама в черговий раз нагадав, що Москва має неухильно виконувати Мінські угоди, інакше санкції проти Росії будуть посилені. Глава Білого дому наголосив, що Кремль має сприяти проведенню виборів в окупованих районах Донбасу за українським законодавством і за умови погодження з офіційною владою України. Крім того, Б. Обама вимагав, щоб маріонетки Москви на окупованих територіях Донбасу відкрили необмежений доступ для представників ОБСЄ до всіх пунктів пропуску на лініях розмежування.

Після зустрічі з В. Путіним на прес-конференції у Білому домі Б. Обама відносно близькосхідної проблеми заявив: «Я ясно дав зрозуміти В. Путіну, що єдиний спосіб вирішення сирійської проблеми — це політичний перехідний механізм. Президент Башар Асад не може залишатися при владі в Сирії, оскільки його неможливо реабілітувати в очах сирійців».

За інформацією ж Кремля, більшу частину часу зустрічі президенти США і РФ обговорювали ситуацію навколо Сирії та ІД. Обидва лідери кардинально розійшлися в оцінці ролі президента Б. Асада та сирійського уряду. Якщо Б. Обама наполягав на необхідності перехідного періоду від Б. Асада до нового керівництва, то В. Путін стверджував, що відмова від підтримки легітимного президента Б. Асада була б великою помилкою.

За деякими даними, В. Путін намагався вмовити Б. Обаму створити нову коаліцію проти ІД на чолі зі США і РФ. Але схоже, що Б. Обама на це не погодився. Втім, як видається, він не проти того, щоб Росія спробувала зробити свій внесок в боротьбу з ІД, оскільки знає наскільки це складно, небезпечно і затратно. Свою перемогу над ІД В. Путін сподівається представити міжнародній спільноті як велике досягнення у знищенні «найбільшого світового зла», як його назвав Б. Обама. У разі успіху, президент РФ розраховує на послаблення і навіть зняття санкцій, а також повернення до G-7.

У ході переговорів президентів США і РФ була досягнута й домовленість щодо здійснення прямих контактів та переговорів на рівні військових двох країн, щоб уникнути можливих зіткнень під час потенційних військових операцій США і РФ у Сирії. В. Путін також виключив можливість проведення наземної операції російських військ в Сирії.

З іншого боку, сирійська авантюра може відволікти Москву від авантюри на українському Донбасі. До того ж бомбардування російською авіацією позицій поміркованої сирійської опозиції викличе відчутне невдоволення з боку таких опонентів Б. Асада як Туреччина, Саудівська Аравія, ОАЕ, Катар та інших країн. Ер-Ріяд уже виступив з осудом бомбардувань російською авіацією місць дислокації підрозділів поміркованої сирійської опозиції. І досить ймовірно, що КСА не поспішатиме висувати якісь ініціативи в рамках ОПЕК для підвищення ціни на нафту. Крім цього, створення військово-повітряної бази РФ на території Сирії не викликає великого захоплення в Ізраїлю — давнього суперника Сирії.

На мій погляд, є кілька чинників, які спонукали В. Путіна направити свої війська в Сирію. І одним із основних таких чинників є спроба за допомогою сирійської авантюри послабити міжнародну ізоляцію і санкції. Одне те, що В. Путін мав півторагодинну зустріч з лідером наймогутнішої країни світу, свідчить про те, що це йому певною мірою вдалося. Що не кажіть, а все ж Володимир Володимирович — розумний чоловік. І нам від цього не легше. Ми теж маємо бути бодай не дурнішими.

Путін, зазнавши краху в створенні «Новоросії» на Сході України, спробує створити «Новосирію»

Після закінчення переговорів з Б. Обамою В. Путін поділився з російськими журналістами своїми враженнями. Перш за все, він звинуватив американську сторону в погіршенні двосторонніх російсько-американських відносин. Тим не менш, зустріч з Б. Обамою В. Путін назвав «діловою, конструктивною і досить відвертою». Торкаючись участі США у врегулюванні «конфлікту в Україні», президент РФ зазначив, що «…США стоять за спиною київської влади і знаходяться у постійному контакті з європейцями». На мій погляд, це дуже добре, що американці стоять за нашою спиною. Принаймні у декого буде менше спокуси всадити у цю спину ножа… Як зазначив президент П. Порошенко, В. Путін, зазнавши краху в створенні «Новоросії» на Сході України, спробує створити «Новосирію» для того, щоб повернути свій вплив у великій політиці, завернувши до неї «з чорного ходу».

Б. Обама, Дж. Байден — П. Порошенко. Під час виступу у Колумбійському університеті в Нью-Йорку, Президент України П. Порошенко зазначив, що впродовж його участі в заходах 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН він мав три короткі особисті зустрічі з президентом США Б. Обамою, під час яких обговорювалися питання «захисту миру, свободи й демократії на тлі російської агресії проти України».

Під час зустрічей з П. Порошенком Б. Обама говорив, що він продовжує підтримувати Україну і що високо цінує ті зусилля, які докладає президент П. Порошенко для захисту суверенітету і територіальної цілісності України, впроваджуючи реформи і забезпечуючи мирне врегулювання створеного Росією конфлікту. Зважаючи на те, що в ході коротких зустрічей на полях Генасамблеї ООН було неможливо обговорити увесь комплекс українсько-американських стратегічних відносин, П. Порошенко і Б. Обама обмінялися взаємними запрошеннями відвідати Вашингтон і Київ з повноцінними офіційними візитами ще до кінця поточного року.

Питання безпеки України жодним чином не пов’язане із ситуацією навколо Сирії

У Нью-Йорку П. Порошенко провів також зустріч з віце-президентом США Джозефом Байденом. Співрозмовники погодилися, що Росія має повністю виконати Мінські домовленості. Віце-президент США наголосив, що питання безпеки України жодним чином не пов’язане із ситуацією навколо Сирії. Під час зустрічі Дж. Байден також повідомив, що вже цієї осені США надішлють в Україну радіолокаційні системи контр-батарейної боротьби Q36 — мобільні радіолокаційні станції, призначені для виявлення та відстеження пострілів артилерії і ракетних пусків та для забезпечення контр-батарейного вогню. Поставки американських радарів є частиною програми США на суму 118 млн дол. США з надання військової техніки для Збройних Сил України.

29 вересня П. Порошенко провів зустріч з представниками американських ділових кіл, яка була організована членами Ділової ради з міжнародного порозуміння BCIU. В цій зустрічі брали участь представники близько 30 американських компаній та фінансових установ.

Порошенко відзначив важливість трансатлантичної єдності, в тому числі на рівні представників ділових кіл

В ході зустрічі Президент України П. Порошенко привернув увагу американських бізнесменів до перспектив, які відкриваються в Україні. Він відзначив, що реформа з децентралізації зробить українські регіони більш вільними у визначенні своєї економічної перспективи, що також підвищить їх інвестиційну привабливість. Особливу увагу на зустрічі американських бізнесменів Президент України звернув на досягненнях у реформуванні української фінансово-банківської системи, відзначивши важливу роль програми співробітництва з МВФ. П. Порошенко наголосив, що нове податкове законодавство максимально сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості країни. Глава Української держави подякував американським бізнесменам за підтримку нашої країни, інтерес до перспектив інвестування та відзначив важливість трансатлантичної єдності, в тому числі на рівні представників ділових кіл.

 

У своєму виступі 28 вересня з трибуни Генасамблеї ООН, говорячи про ситуацію в Україні, президент Б. Обама зокрема сказав, що «…у Америки зовсім небагато економічних інтересів в Україні». І це звісно погано. Українська влада має робити все можливе, щоб американський бізнес був потужно представлений в Україні, особливо в промисловості, енергетиці і сільському господарстві. Міцні американсько-українські економічні зв’язки є передумовою міцних політичних відносин між Вашингтоном і Києвом.

 

Головним підсумком участі української делегації у 70-й ювілейній сесії Генасамблеї ООН Президент України вважає створення світової коаліції на підтримку України. Зокрема Україна має значні шанси бути обраною 15 жовтня ц. р. на Генасамблеї ООН непостійним членом Ради Безпеки ООН. П. Порошенко не виключив можливості своєї участі у засіданні Генасамблеї під час розгляду цього питання.

Певною мірою активна діяльність української делегації на чолі з Президентом П. Порошенком на сесії Генасамблеї стала й підготовкою до саміту «нормандської четвірки» у Парижі 2-го жовтня.

 

Далі буде…