6 червня 2018

Іран: ядерний вибір Тегерану

Вадим Волохов

4 червня поточного року на церемонії з нагоди 29-ї річниці з дня смерті засновника Ісламської Республіки Іран імама Хомейні Верховний лідер ІРІ аятола Алі Хаменеї зробив резонансну заяву, суть якої полягає в тому, що Іран відновлює свою ядерну програму.

За даними іранської інформаційної агенції Mehr News, у присутності більш ніж 300 іноземних журналістів та тисяч запрошених на церемонію почесних іноземних гостей та іранців аятола А. Хаменеї пообіцяв, що Іран і надалі підтримуватиме пригноблені нації, зокрема палестинців, сили спротиву в регіоні і цілісність країн, що належать до Близького Сходу.

Порушуючи тему ядерної програми, Верховний лідер країни зауважив, що Організація атомної енергетики Ірану має підготуватись до модернізації потужностей щодо збагачення урану до 190 тисяч ЕРР, відповідно до СВПД. «Мрія противників Ірану про те, щоб він відмовився від ракетної програми даремна», — наголосив А. Хаменеї.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Голова Організації атомної енергетики ІРІ Алі Акбар Салехі заявив, що, відповідно до вказівок Верховного лідера ІРІ, з 6 червня 2018 року Іран розпочне виробництво нових центрифуг на підприємстві в Натанзі. Він зауважив, що Іран не може дотримуватись вимог та домовленостей в рамках СВПД та, в той же час, нести відповідальність за санкції США.

За повідомленням агенції Mehr News від 5 червня ц. р., заступник голови Організації з атомної енергетики ІРІ Бехруз Камальванді розповів, що Іран направив листа до МАГАТЕ, в якому інформує про наміри Ірану посилити потужності центрифуг для виробництва газів UF4 та UF6 та вжити попередніх заходів для будівництва заводу з виробництва роторів для центрифуг.

Голова Організації атомної енергетики ІРІ Алі Акбар Салехі та
його заступник Бехруз Камальванді

Іран зробив свій крок. Фактично це означає, що Тегеран, за прикладом Вашингтону, вийшов із «ядерної угоди» і тепер участь Москви та ЄС у СВПД втрачає сенс. Крім того, автоматично відновлюються економічні санкції проти Ірану, які, відповідно, повинна підтримати Москва. Якщо ж вона відмовиться, то ще більше зруйнує свої стосунки із Заходом. З іншого боку, підтримка Москвою санкцій проти Ірану загрожує остаточно зламати співробітництво між РФ та ІРІ у Сирії, бо їх позиції і без цього стають безперспективними.

Лідер іракських шиїтів Муктада ас-Садр

На цьому фоні Сполучені Штати, безумовно, значною мірою активізують співробітництво з Анкарою. Загони курдів залишають Манбідж в анклаві Афрін, що означає великий успіх Туреччини у сирійській операції.

При цьому слід згадати і про успіх Муктади ас-Садра на парламентських виборах в Іраку та його бажання покращити стосунки із Саудівською Аравією, всупереч сподівань Тегерану. Зі всього видно, що офіційно ще не сформована антиіранська коаліція всерйоз намагається «вичавити» Іран із Сирії та Іраку, про що свідчать масовані авіаційні удари по іранській інфраструктурі в Сирії.

Таким чином, вихід Ірану з СВПД несе в собі реальні загрозі подальшого загострення воєнно-політичної ситуації в регіоні Близького Сходу. Якщо більш конкретно, то це загрожує Ірану втратою контролю в «шиїтському коридорі» та розколом єдності шиїтів Іраку та Ірану.

 

website counters