19 червня 2018

Ірак: велика гра Муктади ас-Садра

 

Вадим Волохов

12 травня ц. р. в Іраку пройшли вибори до парламенту. Муктада ас-Садр, який очолює альянс «Ас-Сайрун» (Альянс революціонерів за реформи), переміг на виборах, набравши найбільше голосів виборців.

На другому місці — проіранський альянс «Аль-Фатх» («Завоювання») на чолі із Хаді аль-Амері. До альянсу входить шиїтська радикальна збройна організація «Аль-Хашд аш-Шаабі» («Народне ополчення»). Серед членів альянсу — широко відома шиїтська воєнна організація «Бадр», яка під час війни із «Ісламською Державою» (ІД) проводила «зачистки» сунітських територій, внаслідок яких було вбито і закатовано тисячі сунітів. На сьогодні це — колабораціоністська терористична організація, що створена і фінансується Іраном і яка відстоює винятково іранські інтереси.

Ми передбачали можливу жорстку боротьбу між переможцями за формування більшості у парламенті. Крім того, точиться боротьба між США та Іраном, оскільки Вашингтон надав підтримку альянсу «Ас-Сайрун», в той час як Тегеран активно просуває проіранський альянс «Аль-Фатх» і колишнього прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі.

Курдські партії та суніти Іраку оскаржили підсумки виборів, вимагаючи перерахунку голосів. 7 червня ц. р. парламент Іраку ухвалив рішення щодо проведення ручного перерахунку всіх голосів, а їх майже 11 мільонів.

Напередодні цього перерахунку, за повідомленнями інформаційної агенції ВВС, в Багдаді загорівся найбільший склад із бюлетенями. Представник міністерства внутрішніх справ Іраку повідомив, що пожежа знищила деякі документи і обладнання — полум'я охопило лише один із чотирьох складів. Однак, за словами члена муніципальної ради Багдаду Мохаммада аль-Рабії, «всі коробки і папери згоріли вщент». Прикро, але в політиці таке трапляється…

Парламент Іраку ухвалив рішення щодо проведення ручного перерахунку голосів,
після чого в Багдаді згорів найбільший склад із бюлетенями

За рішенням парламенту, була скасована незалежна виборча комісія і всі її 9 членів були замінені суддями. Рішення парламенту схвалив чинний прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді та підтвердив, що на виборах «мали місце небезпечні порушення». Зокрема, він звинуватив «електронні пристрої системи підрахунку голосів», яка не була налагоджена та протестована належним чином.

На сьогодні залишається чекати, яким буде результат виборів після перерахунку голосів.

Очікувалось, що формування нового уряду Іраку може тривати досить довго, оскільки жоден з альянсів не отримав 165 місць, необхідних для формування парламентської більшості. Розглядалось кілька варіантів, з яких найбільш логічним було об’єднання М. ас-Садра з Х. аль-Абаді. При цьому треба було врахувати, що у М. ас-Садра є дві проблеми, які важко було оминути і наявність яких не гарантувала йому беззаперечного успіху.

Перша проблема: в альянсі «Ас-Сайрун» немає іншого лідера з таким авторитетом, який у М. ас-Садра. Оскільки сам Муктада ас-Садр залишається тільки духовним лідером іракських шиїтів і не буде обіймати посаду прем’єра, то він змушений шукати кандидатуру на цю посаду серед інших партій.

Друга проблема: необхідно домовлятись з курдами та сунітами, оскільки вони мають квоти в парламенті, але і ті і інші незгодні з підсумками виборів і відмовились на будь-яке об’єднання із М. ас-Садром.

Генерал Касем Сулеймані та Муктада ас-Садр

З метою змінити ситуацію і провести альянс «Аль-Фатх» і його лідера Хаді аль-Амері до влади в Ірак прибув з особливою місією іранський командувач Силами спеціальних операцій «Кодс» зі складу КВІР генерал Касем Сулеймані. Він розгорнув активну діяльність і постійно проводив зустрічі і переговори з лідерами провідних курдських партій — «Демократичної партії Курдистану» Масудом Барзані, «Патріотичного союзу Курдистану» Кубадом Талабані і партії «Горран» Саїдом Алі.

К. Сулеймані також формує коаліцію, до якої хоче включити чинного прем’єра Х. аль-Абаді, колишнього прем’єра Н. аль-Малікі, блок «Давлят аль-Канун» та лідера «Аль-Фатх» Х. аль-Амері. У разі успіху місії генерала К. Сулеймані Муктада ас-Садр міг залишитись у меншості з блоком партій, від яких практично нічого не залежить.

Але М. ас-Садр зробив досить несподіваний та вирішальний крок, яким він фактично зрадив виборців, що голосували за «боротьбу із корупцією та соціальну справедливість». 14 червня ц. р. стало відомо про наміри Муктади ас-Садра об’єднатись із альянсом «Аль-Фатх» Хаді аль-Амері!! Чи можна це розцінити як успіх генерала К. Сулеймані?! Безумовно, що так! Об’єднання цих двох альянсів створює парламентську більшість і доводить, що які б не були розбіжності між шиїтськими лідерами в середині їхньої умми (релігійна спільнота в ісламі), по відношенню до зовнішнього світу вони виступають як одне ціле.

Муктада ас-Садр та Хаді аль-Амері на спільній прес-конференції

Якщо об’єднання відбудеться в повному об’ємі, то це означатиме, що Іран ще має шанси певний час протриматись в Сирії і тримати «шиїтський коридор» з Ірану до Лівану через території Іраку і Сирії. Без цього коридору 120-тисячне збройне формування проіранських сил в Сирії не протримається і двох місяців, а при підтримці шиїтів Іраку шанси Тегерана зростають.

На Заході і в Білому домі розуміють, що без повномасштабної війни вигнати Іран із Сирії не вдасться, а розв’язати її навряд чи наважаться, навіть за підтримки Саудівської Аравії та Ізраїлю. Втрати можуть переважити ціну перемоги. Тому США розраховували на перемогу М. ас-Садра на виборах і його антиіранську риторику. Схоже, що вони поки програють, бо не врахували фактор шиїтської єдності. Залишились ще підконтрольні США курди, які можуть частково вплинути на розвиток подальшої ситуації.

Таким чином, політична ситуація в Іраку може змінитись кардинальним чином в недалекому майбутньому і шиїтська більшість в парламенті буде формувати нову владу Іраку.