29 липня 2018

Брекзіт: Великобританія готується до ізоляції?

Сергій Польовик

Увага геополітиків сьогодні зосереджена на ситуації, пов’язаній з майбутнім виходом Великобританії з Європейського Союзу.

Референдум щодо членства Великої Британії в ЄС, що має назву Brexit (скорочення від англ. Britain + exit), відбувся у Великій Британії та на Гібралтарі 23 червня 2016 року. Підсумки голосування: 51,9 % — за вихід з ЄС та 48,1 % — за невихід. Явка склала 72,2 %.

Членство в ЄС для Сполученого Королівства виявилось питанням спірним з моменту приєднання країни до тодішньої Європейської економічної спільноти в 1973 році. Повної інтеграції до 2016 року не відбулося, зокрема у Сполученого Королівства, що відмовилося від зони євро, залишалася своя валюта. Суттєвим чинником є панічне побоювання населення Великої Британії напливу біженців в ЄC. Ксенофобські та антиєвропейські рухи постійно підсилюються націоналістичними партіями, популярність яких збільшує міграційна криза. Це такі, як Партія незалежності Сполученого Королівства, що очолила кампанію за вихід з ЄС.

Нагадаємо, що відповідно до плану заходів та згідно з положеннями статті 50 Договору ЄС, 29 березня 2019 року, опівночі за середньоєвропейським часом, Великобританію буде виключено зі складу ЄС. Після цього настане перехідний період терміном до кінця грудня 2020 року, протягом якого Великобританія, з одного боку, ще перебуватиме у митному союзі та внутрішньому ринку ЄС, з іншого — між нею та ЄС повинні бути укладені майбутні домовленості в галузі економіки.

Зміна конфігурації ЄС позначиться на подальшій розстановці політичних сил як у Європі, так і світі
Зміна конфігурації ЄС позначиться на подальшій розстановці політичних сил як у Європі, так і світі

Така зміна геополітичного ландшафту на європейському континенті по-справжньому турбує і членів Євросоюзу, які втрачають одного з найбільш потужних своїх колег, і саму Великобританію. Адже зміна, так би мовити, конфігурації ЄС позначиться на подальшій розстановці політичних сил як у Європі, так і світі.

Про це пише, зокрема, агенція Reuters. Так, голова створеної Європейською комісією робочої групи Мішель Барньє, вказується в публікації агенції, не виключає найгіршого сценарію, з огляду на наявні розбіжності політичних позицій у самому Лондоні. Всі починають усвідомлювати, що від форм та досягнутих між сторонами домовленостей у рамках цього процесу залежатиме подальша зовнішня політика багатьох європейських держав та, власне, Великобританії. Поки що, за повідомленням Reuters, Лондон та Брюссель не знають, що їм зараз слід робити, і готуються до найгіршого сценарію: британська економіка — до надзвичайної ситуації, а уряд про всяк випадок з’ясовує розмір видатків на військові операції національних збройних сил.

Звертаючись до цієї теми, власний кореспондент австрійського видання Die Presse у Лондоні Габріель Рат нагадує читачам, що переговори сторін повинні бути закінчені до жовтня 2018 року. Можливість продовження переговорів між Великобританією та ЄС передбачена статтею 50 Договору про Європейський Союз, але таке рішення повинні схвалити всі 27 членів Євросоюзу.

Зважаючи на згадані так звані брекзітовські застереження, британський уряд на чолі з прем’єр-міністром Терезою Мей на початку липня ц. р. почав вживати заходів та сформулював у Білій книзі власну нову позицію у формі так званого «м’якого Брекзіту», що має забезпечити Великобританії поступовий та доповнений окремим взаємовигідним угодами вихід з Євросоюзу. Щоправда, у консервативної частини уряду це викликало обурення, оскільки фактично взагалі ставиться під сумнів доцільність Брекзіту. А сама, так би мовити, зміна курсу уряду Великобританії призвела до відставки твердого прихильника виходу Великобританії з ЄС, міністра з питань Брекзіту Девіда Девіса та міністра закордонних справ Великобританії Бориса Джонсона. Та авторитету глави уряду Великобританії Терези Мей, зазначає експерт у своєму аналізі, виявилося достатньо, щоб впоратися з невдоволеннями у кабінеті міністрів. І того ж таки авторитету їй забракло, щоб втримати під контролем свою партію. Тому аби зберегти склад кабінету міністрів їй довелося поступитися вимогам радикальних супротивників ЄС. Через це позиція уряду Великобританії сьогодні, на погляд фахівця, залишається непевною та дещо ослабленою.

Чимало британських урядовців переконані, що не існує жодного варіанту виходу Великобританії з Євросоюзу, який був би для неї вигідний
Чимало британських урядовців переконані,
що не існує жодного варіанту виходу Великобританії з ЄС, який був би для неї вигідний

Чимало британських урядовців переконані, що не існує жодного варіанту виходу Великобританії з Євросоюзу, який був би для неї вигідний. Тому вони вважають, що єдиною альтернативою до пропозицій прем’єр-міністра Т. Мей є вихід Великобританії з ЄС без підписання жодної угоди та передбачення перехідного періоду. Зазначається, що якщо цього не вдасться зробити, то Великобританія вже з 30 березня 2020 року стане так званою «третьою країною».

Що ж до конкретних кроків, то ЄС вже напрацював 68 так званих «технічних застережень». Великобританія має намір зробити те ж саме.

До них відносяться обмежувальні заходи, такі як перетворення автомагістралі до міста і порту Дувр на великий майданчик для стоянки вантажних автомобілів з продуктами харчування, медикаментами та запасними частинами. До слова, половина всіх британських продуктів харчування імпортується, зокрема 80 % — з країн ЄС. І ось 90 % імпорту продуктів харчування проходить через цей порт. В даний час у ньому обслуговуються до 10 тис. вантажних автомобілів. У випадку, якщо Великобританія вийде із внутрішнього ринку ЄС без відповідної угоди, то кожний із цих автомобілів при перетині кордону з ЄС мусить пройти окрему перевірку. А це — великі затори на дорогах Великобританії. Представник Асоціації виробників продуктів харчування Гейвін Дарбі вважає, що обачні компанії вже зараз підраховують, що їм знадобиться, та намагаються вжити відповідних запобіжних заходів.

У випадку «жорсткого Брекзіту» Великобританії загрожує запровадження надзвичайного стану — парламентар Домінік Грів
У випадку «жорсткого Брекзіту» Великобританії загрожує запровадження надзвичайного стану — парламентар Домінік Грів

Міністр з питань виходу Великобританії з ЄС Домінік Рааб не спростовує тривожних висновків британських експертів. Але вважає, що вони не допоможуть вирішити проблеми. В інтерв'ю газеті The Sunday Telegraph він зауважує, що Великобританія без торговельної угоди з Брюсселем не збирається виплачувати Євросоюзу узгоджені раніше 39 млрд фунтів стерлінгів. А член Консервативної партії — парламентар та провідний прихильник «м’якого Брекзіту» Домінік Грів застерігає, що у випадку «жорсткого Брекзіту» Великобританії загрожує запровадження надзвичайного стану. На погляд ще одного поважного представника британської еліти, колишнього прем’єр-міністра Великобританії Джона Мейджора, навряд чи взагалі існують позитивні набутки від виходу Великобританії з ЄС без угоди. І посилається на розрахунки Міжнародного валютного фонду, за якими найгірший сценарій розвитку подій може призвести до зниження економіки Великобританії на 4 %.

Водночас, сценарій «жорсткого Брекзіту», зазначає фахівець, буде також коштовним для самого ЄС. В тій же економіці Ірландії знизяться показники у тому ж розмірі, що й в економіці Великобританії. Не омине така біда і сусідні країни, зокрема Нідерланди та Францію. Глава уряду Ірландії Лео Варадкар, обіцяє, що за умов «жорсткого Брекзіту» над його країною не літатимуть британські літаки.

Можливі негативні наслідки Брекзіту без угоди між Великобританією і ЄС змусять переосмислити доцільність виходу країни з Євросоюзу
Можливі негативні наслідки Брекзіту без угоди між Великобританією і ЄС змусять переосмислити доцільність виходу країни з Євросоюзу

На переконання професора Інституту економіки у Лондоні Сімона Хікса, саме можливі негативні наслідки Брекзіту без угоди між Великобританією і ЄС змусять переосмислити доцільність виходу країни з Євросоюзу. Він зазначає зокрема, що не зважаючи на всі загрози та невизначеність, «жорсткий Брекзіт» залишається найменш бажаним варіантом для обох сторін, і тому найменш імовірним. Його підтримує директор аналітичного Центру європейських реформ Чарлз Грант, вважаючи, що у теперішній час жодна людина не може знати, що згодом відбудеться.

Водночас, в експертному середовищі є й такі, хто послідовно виступає за вихід Великобританії з ЄС. Зокрема, за «жорсткий» варіант Брекзіту віддає свій голос Якоб Ріс-Муг. Цей представник Консервативної партії (торі) стоїть на фундаменталістських позиціях та закликає уряд Великобританії до кардинальних дій, бо «вони є найбільш вірогідними та водночас найбільш бажаними». Щоправда, зазначають експерти, інвестиційний дім, яким Я. Ріс-Муг керував в Ірландії, завбачливо створив новий фонд, що допомагатиме оминути фінансові обмеження після виходу Великобританії з Європейського Союзу.

 

web hit counters