31 серпня 2017

Лекція на навчально-методичних зборах Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова

На запрошення керівництва Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова 31 серпня 2017 року віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Юрій Радковець, в рамках навчально-методичних зборів, присвячених новому навчальному 2017–2018 року, прочитав лекцію для викладачів та постійного складу військового інституту на тему: «Особливості поточного розвитку ситуації довкола України в контексті її національних інтересів та безпеки».

…Ситуація довкола України залишається складною та напруженою, що пов’язано з продовженням Росією збройної агресії проти нашої Держави. При цьому не виключається можливість розширення масштабів військового вторгнення Росії до України, в т. ч. проведення повномасштабної наступальної операції в рамках стратегічного командно-штабного навчання «Захід-2017».

Крім того, негативний вплив на інтереси України здійснюють конфлікти в країнах Близького Сходу та Північної Африки, посилення напруженості обстановки та підвищення загрози виникнення збройного протистояння в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також загострення міжнародних суперечностей в Арктиці.

За таких умов основними союзниками України залишаються США, НАТО і ЄС, які фактично взяли на себе відповідальність за безпеку нашої Держави. В даному зв’язку західні країни та міжнародні організації продовжують проведення політики стратегічного стримування Росії, а також посилюють підтримку процесів європейської та євроатлантичної інтеграції України.

На глобальному рівні додатковим чинником впливу на інтереси України постає формування нової геополітичної системи світового устрою з двома основними центрами сили, а саме — США та Китаєм. В рамках даного процесу відбувається поступова трансформація ролі та значення України від центру суперечностей між Заходом та Росією до одного з елементів транспортно-економічного коридору між Заходом та Китаєм…

Таким чином, поточний стан та перспективи розвитку воєнно-політичної обстановки довкола України роблять професію захисника Вітчизни найбільш затребуваною і вимагають високопрофесійної підготовки військових спеціалістів.

По завершенні лекції Юрій Радковець відповів на питання щодо особливостей російсько-українського конфлікту на Донбасі та сучасної воєнно-політичної обстановки довкола України.

Керівництво Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова висловило сподівання на подальше плідне співробітництво з експертами «Борисфен Інтел» у рамках навчально-виховного процесу в інституті.