4 вересня 2016

Раптова перевірка Південного військового округу — забезпечила підготовку СКШН «Кавказ-2016»

Юрій Радковець

5 вересня ц. р. в Російській Федерації розпочинається стратегічне командно-штабне навчання (СКШН) «Кавказ-2016», активна фаза якого буде проводитись 5-10 вересня у Південному військовому окрузі ЗС РФ, а практично — на українському напрямку. У цьому навчанні прийматиме участь Чорноморський флот РФ у повному складі.

З огляду на продовження збройної агресії путінської Росії проти України на Донбасі та посилення провокаційної антиукраїнської діяльності Москви у Криму, проведення військового навчання такого змісту і спрямованості значно підвищує загрозу широкомасштабного військового вторгнення Росії до нашої Держави.

 

Так, згідно з розпорядженням В. Путіна, в рамках підготовки до СКШН «Кавказ-2016», у ході раптової перевірки військ (сил) Південного, за участі також Західного та Центрального військових округів Збройних сил Росії (25-31 серпня ц. р.), на окупованій території Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей, а також вздовж кордону з Україною було сформовано потужне угруповання російсько-терористичних військ (сил), за різними джерелами, загальною чисельністю близько 100 тис. осіб (в т. ч. на кордоні з Україною налічується 42 тисячі російських військових).

На озброєнні цього угруповання нараховується: бойових ударних літаків — близько 500; бойових ударних та багатоцільових вертольотів армійської авіації — 300; тактичних ракетних комплексів «Точка-У» — 4; танків — 300; бойових броньованих машин — 1570; артилерійських систем — 365; реактивних систем залпового вогню — 170.

 

До складу цього угруповання входять як війська Південного військового округу ЗС РФ, так і з’єднання та частини (у т. ч. мотострілецькі, танкові, артилерійські та ракетних військ, а також повітрянодесантні та спеціального призначення), передислоковані з інших військових округів на далекі відстані та різними видами транспорту (авіаційним, залізничним, автомобільним і морським). Також на оперативних аеродромах були зосереджені ударні авіаційні угруповання у складі фронтових бомбардувальників Су-24, Су-25 та Су-34 Військово-космічних сил ЗС РФ. Крім того, були розгорнуті та підготовлені до бойового застосування ударне і десантне з’єднання кораблів Чорноморського флоту РФ, які посилювались кораблями з Північного та Балтійського флотів ЗС РФ.

У рамках даної перевірки здійснювались заходи з переведення ЗС РФ у вищі ступені бойової готовності, посилення угруповання військ поблизу кордонів України та в окупованому Криму, обладнання командних пунктів та вузлів зв’язку у польових умовах, прикриття їх розгортання і військ в районах оперативного призначення, а також нанесення превентивних ударів по об’єктах «противника».

У ході протидії заходам «противника» зі зриву процесу розгортання російських військ та органів їх управління відпрацьовувались питання нанесення повітряних ударів по: оперативно-тактичним резервам та розвідувально-диверсійним групам «противника» на маршрутах висування їх колон — вертольотами армійської авіації; пунктам управління, артилерійським та ракетним позиціям «противника» у тактичній зоні — літаками фронтової авіації; іншим важливим об’єктам «противника» на оперативно-стратегічну та оперативну глибину (на території України та в її акваторії Чорного моря) — літаками дальньої (стратегічної) бомбардувальної авіації Ту-160, Ту-95М та Ту-22М3 шляхом умовного нанесення ракетно-бомбових ударів.

 

На посилену увагу заслуговує той факт, що саме такого змісту і спрямованості здійснювалися провокаційні підготовчі та демонстраційні заходи в Збройних силах РФ весною 2014 року — напередодні та в ході окупації Росією українського Криму, а також перед російською агресією на Донбасі.

 

За оцінками аналітиків і експертів Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», шляхом організації та проведення останніх російських провокацій в Криму та навколо Українського культурного центру в Москві, на сьогодні Росією фактично створюється привід для нападу на Україну, який у любий момент, не виключено, може бути значно активізований та модифікований новими провокаціями більш масштабного і резонансного характеру.

Так, на сьогодні в Росії в черговий раз уже були висловлені «сумніви щодо легітимності керівництва України та всіх його рішень». Стосовно ж рішень Державної думи та Ради Федерації РФ (відповідно, нижньої та верхньої палати Федеральних зборів /парламенту/ РФ) в плані надання дозволу президенту РФ В. Путіну на введення військ в Україну (в т. ч. з «миротворчими» задачами захисту російськомовного /російського, православного/ населення або «стабілізаційними» — розведення «сторін громадянської війни на Сході України» — тут можливі різні варіанти та їх компіляція), то за попереднім досвідом, їх також довго чекати не прийдеться.

Тобто, саме такими та подібними заходами по суті створюється вже зараз та й надалі продовжуватиме створюватися сфальсифіковане підґрунтя для «легітимізації» нападу на нашу Державу.

Крім того, враховуючи особливості розвитку поточної політичної ситуації у світі та Європі, остаточне рішення щодо подальших дій проти України, у т. ч. військового характеру, може бути прийняте або скореговане президентом РФ В. Путіним за результатами його зустрічей з лідерами США, ФРН та Франції на полях саміту «Великої двадцятки» у Ханчжоу (КНР) 4-5 вересня ц. р.

 

Подібним чином діяла путінська Росія і в рамках підготовки збройної агресії проти Грузії в серпні 2008 року, якій передувало проведення СКШН «Кавказ-2008» на Північному Кавказі у безпосередній близькості від грузинського кордону.

 

Більш детальна інформація та оцінки з порушеного питання будуть викладені у черговому «Експрес-аналізі подій тижня» № 14/09 на сайті Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» та у наступній аналітичній статті щодо особливостей та підсумків проведення СКШН «Кавказ-2016» (http://bintel.com.ua).

 

www.reliablecounter.com