28 вересня 2018

Дворушництво та власні інтереси

Що стоїть за співробітництвом між Угорщиною і Росією в енергетичній сфері?

Іван Січень

Дотримання Угорщиною скоординованої з Росією антиукраїнської політики вже продемонструвало справжню сутність нинішнього режиму В. Орбана, що виступає в ролі головного провідника російських інтересів в Центрально-Східній Європі. На минулому тижні Угорщина знову це підтвердила, заблокувавши спеціальне засідання НАТО щодо України, яке заплановане на 3–4 жовтня ц. р. При цьому Будапешт знову виклав надумані звинувачення на адресу Києва про нібито порушені права угорської меншини на території України.

Угорщина підтримує наміри Росії зміцнити свої позиції на європейському газовому ринку з перспективою його фактичної монополізації

Характерно, що як і перед самітом НАТО в липні ц. р., до такого кроку вдався Будапешт після зустрічі 18 вересня ц. р. прем’єр-міністра Угорщини В. Орбана з президентом Росії В. Путіним у Москві. При цьому згадана зустріч підтвердила, що Угорщина підтримує Росію ще в одному стратегічно важливому питанні як для самої Європи, так і для України. Маються на увазі наміри Москви зміцнити свої позиції на європейському газовому ринку з перспективою його фактичної монополізації.

Так, під час переговорів В. Орбан наполягав, щоб В. Путін розглянув питання щодо продовження майбутнього газопроводу «Турецький потік» до Угорщини. Таким чином зроблено крок назустріч російським планам, пов’язаним з суттєвим збільшенням обсягів постачання російського газу до Європи, а також виключенням зі списку країн, що забезпечують його транзит, реальних та потенційних супротивників імперської політики Москви, в т. ч. України, Білорусі, Польщі і Литви. Саме для цього Росія і здійснює заходи з реалізації двох трубопровідних проектів, що включають «Північний потік» — по дну Балтійського моря і «Турецький потік» — по дну Чорного моря.

Разом з тим, керівництво ЄС виступає проти нових російських трубопровідних проектів, вбачаючи у цьому серйозну загрозу безпеці своїй і своїх партнерів, насамперед — України. В першу чергу мається на увазі можливість отримання Росією додаткових важелів впливу на ЄС в енергетичній, а отже і в політичній сферах. Крім того, під приводом захисту газопроводів Росія зможе суттєво посилити свою військову присутність у Балтійському та Чорноморському регіоні, де безпосередньо перетинаються її інтереси з інтересами НАТО і ЄС.

Стратегічні наміри Будапешту — перетворення Угорщини на один із найбільш потужних хабів газу в Центрально-Східній Європі

Однак, погляньмо, що ж має на меті Угорщина, заграючи з Росією в енергетичній сфері. Звичайно, це — можливість отримати відносно дешевий російський газ. Однак, це мета лише тактична. Стратегічними намірами Будапешту передбачається перетворення Угорщини на один із найбільш потужних розподільчих центрів (хабів) газу в Центрально-Східній Європі, що значно зміцнить угорські позиції в регіоні на противагу Австрії. Так, Угорщина, на фоні розширення енергетичного співробітництва з Росією, бере участь і у реалізації низки інших енергетичних проектів, у т. ч. таких, що цілком суперечать російським інтересам.

Діючі та перспективні газопроводи
у Південно-Східній Європі

Зокрема, у липні 2017 року Угорщина, Болгарія, Румунія і Греція підписали меморандум про взаєморозуміння в рамках проекту «Вертикальний газовий коридор» (Vertical Gas Corridor), що поєднуватиме їх газові мережі. При цьому розглядається можливість підключення його як до газопроводу «Турецький потік», так і до альтернативного йому Трансанатолійського газопроводу (TANAP, з’єднує Азербайджан і Грецію через територію Туреччини). Водночас до 2020 року планується введення в дію газопроводу BRUA (Болгарія-Румунія-Угорщина-Австрія) від газових родовищ на румунському шельфі Чорного моря до Австрії через Румунію, Болгарію та Угорщину.

До реалізації енергетичних інтересів Угорщини може бути залучена також і угорська діаспора в Україні, яка компактно проживає саме в районі кінцевої ділянки української газотранспортної системи (ГТС) на Закарпатті, де, до речі, знаходяться і великі газові сховища. Так, Будапешт, у випадку реалізації своїх планів щодо створення угорської автономії в регіоні, може порушити питання про отримання доступу до української ГТС. До речі, створити подібну угорську автономію Угорщина вимагає також і від Румунії… сайт

…Угорщина керується винятково власними інтересами і діє за принципом «і вашим, і нашим»…

У лютому цього року, з огляду на такі перспективи, прем’єр-міністр Угорщини В. Орбан вже відкрито заявив про «завершення ери російської газової монополії». Тим самим він ще раз підтвердив відверте дворушництво політики Угорщини, яка керується винятково власними інтересами і діє за принципом «і вашим, і нашим». Розуміння цього факту має лежати в основі налагодження стосунків з Угорщиною всіма іншими країнами, в т. ч. Україною, членами НАТО і ЄС, і Росією — також.