5 жовтня 2017

Обсяги споживання газу підтверджують, що наша економіка пожвавлюється

Богдан Соколовський

За даними Держстатслужби України, у серпні поточного року в Україні зросли обсяги споживання газу, в порівнянні із серпнем минулого року, на 16,6 %.

Без сумніву, такий показник можна вважати позитивним для нашої держави, оскільки свідчить насамперед про зростання обсягів споживання газу підприємствами української економіки (з урахуванням закачування у ПСГ). У цей період обсяги споживання (безпосередньо та опосередковано) громадським сектором практично не змінилися, якщо порівнювати з минулим роком. А обсяги закачування газу у ПСГ є більшими, ніж рік тому за вказаний період, але не враховані при визначенні обсягів його споживання.

З іншого боку, вказане зростання споживання свідчить, зокрема, про повільне запровадження у нашій державі енергозберігаючих технологій та про незадовільні темпи реструктуризації української економіки, які повинні скорочувати загальні обсяги споживання газу.

Безумовно, такі технології необхідно запроваджувати повсюдно — в тому числі у середовищі найбільших споживачів газу — і в економіці, і в громадському секторі. Все це можна зробити протягом 3–5 років, за умови, що в державі буде затверджено чітку програму і визначені за її виконання відповідальні особи. За цей час, такі заходи, разом із нарощуванням обсягів видобутку газу українського походження, повинні гарантувати повну «газову» незалежність України. А згодом, коли така спроможність нашої держави (обходитись без газового імпорту) буде гарантована, ключову роль відіграватиме насамперед міжнародний ринок.