22 жовтня 2017

Зрадою нищиться незалежність Курдистану

«За поважну ціну продаються й поважні люди»
Жарко Петан

Вадим Волохов

«Питання про незалежність Курдистану закрито», — оголосив прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді ввечері 17 жовтня ц. р. Він підкреслив, що відновить федеральну владу у всіх провінціях Іраку, включно з Курдистаном.

Наступного дня, 18 жовтня, Х. аль-Абаді віддав наказ про відведення з району м. Кіркук всіх збройних формувань ополчення. В наказі повідомляється, що ситуація нормалізувалась і сили поліції спроможні підтримувати порядок та гарантувати безпеку населення.

За кілька годин до того президент Курдистану Масуд Барзані звернувся до курдів і партій з закликом об’єднатися. «Народ Курдистану, що має силу хоробрих, рано чи пізно досягне своєї справедливої та священної мети», — підкреслив він.

Представник міністерства у справах «пешмерга» зробив заяву, за якою лінія розмежування між іракською армією та силами «пешмерга» буде пролягати по лінії кордону, встановленій до початку проведення операції в Мосулі 17 жовтня 2016 року. «Обидві сторони домовились про це в угоді і вона буде реалізована найближчим часом», — заявив прес-секретар сил «пешмерга» Халгурд Хікмет.

Депутат від Кіркука у парламенті Іраку Шахаван Абдулла

Ось і все. Референдум пройшов, пройшла і ейфорія. Що ж сталося? Відповідь проста як світ: Патріотичний союз Курдистану (ПСК) продав незалежність за нафту. Про це заявив депутат від Кіркука у парламенті Іраку Шахаван Абдулла.

Ш. Абдулла стверджує, що ще до проведення референдуму існували плани про здачу Кіркука: «На деяких лідерів ПСК чинився тиск з метою недопущення референдуму».

Після референдуму Тегеран сильно розлютився і було введено заборону на продаж нафти ПСК. Для відновлення її експорту керівництво ПСК погодилось реалізувати план здачі Кіркука силам радикальних шиїтських збройних формувань та загонам «Хашд аль-Шаабі». 14 жовтня командуючий силами «Кодс» КВІР ІРІ генерал-майор Касем Сулеймані дав 48 годин на те, щоб керівництво ПСК утворило коридор, по якому загони «Хашд аль-Шаабі» могли б зайти в Кіркук, що і було зроблено. 2-а і 3-а бригади сил «пешмерга» під командуванням Павла Талабані та Лахура Шейх Джангі Талабані на лінії фронту в Тель Вард утворили цей коридор. Член політбюро ПСК, командир 70-ї бригади сил «пешмерга» Шейх Джафар Мустафа наказав відступити з займаних позицій в м. Кіркук, а згодом доповів про це президенту Курдистану Масуду Барзані.

Шиїтське ополчення та загони «Хашд аль-Шаабі» пройшли в Кіркук і далі на Сінджар. Вони спалили щонайменше 150 домівок курдів в м. Туз-Хурмату. Серед курдів є жертви…

Командир 70-ї бригади сил «пешмерга» Шейх Джафар Мустафа Шиїтське ополчення

За інформацією Ш. Абдулли, у заколоті проти М. Барзані задіяні син колишнього президента Іраку і генерального секретаря ПСК Павло Талабані, начальник розвідки ПСК Лахур Шейх Джангі Талабані та Арас Шейх Джангі Талабані. Під час нещодавнього поховання генерального секретаря ПСК Джалала Талабані офіційні представники ПСК зустрічались та вели переговори з представниками воєнного командування Ірану, які прибули в Ірак на похоронну церемонію. Стверджується, що під тиском Ірану та Іраку ПСК погодилось здати Курдистан та без бою вивести сили «пешмерга» з Кіркука.

Син лідера ПСК Павло Талабані запропонував розпустити провінціальну раду Кіркука та розпочати переговори з Багдадом з тим, щоб зняти напругу між Ербілем та Багдадом.

Херо Ібрагім Ахмед, вдова лідера ПСК Джалала Талабані

Херо Ібрагім Ахмед, впливова член політбюро ПСК та вдова Джалала Талабані також оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що ПСК намагається зберегти стабільною ситуацію в багатому на нафту Кіркуці. В заяві підкреслюється, що Ербілю і Багдаду потрібно пережити епоху референдуму і відкрити нову сторінку у світлі Конституції Іраку.

Станом на 18 жовтня вдова генерального секретаря ПСК переховується у Багдаді, мешканці Сулейманії знищують штаб-квартири ПСК, в самому Кіркуці курди зривають іракські прапори…

Історія зради завжди однакова. Сьогодні Масуд Барзані зволікає, ще трохи і ситуація стане незворотною. Іран і зрада відкинуть мрію про незалежність курдів на невизначений час!