19 жовтня 2016

Українські заробітчани фінансують російську агресію?

Богдан Соколовський

Лише на Донбасі, без урахування видатків на Крим, за багатьма оцінками (зокрема РНБО України), Росія витрачає на активні бойові дії приблизно 1,5 млн дол. США щоденно. Під час перемир’я ці витрати порівняно менші. Отже, за рік Росія витрачала на окупацію окремих донбаських територій приблизно 500 мільйонів американських доларів. З іншого боку, симпатики Росії в Україні останнім часом часто твердять, що не можна ускладнювати життя українським заробітчанам, зокрема, запроваджуючи візовий режим з РФ, оскільки ті пересилають до України великі кошти. Лише у 2015-му році — 1,2 млрд дол. США. Щоб отримати на руки лише таку суму, українським заробітчанам треба було б нарахувати (брутто) за російським законодавством приблизно 1,380 млрд дол. США. Податки і внески російській державі складають понад 43 % від нарахованої суми (13 % платить працівник прямо до бюджету як податок, а ще понад 30 % сплачує працедавець у різні державні фонди як внески). Крім того, тут не вказується, що українці частку зарплатні витрачають там на проживання, створюють додаткову вартість, що також залишається в Росії. Тобто, безпосередньо лише з тих коштів, що заробітчани пересилають до України, російська держава дістає щонайменше 600 млн дол. США податків і внесків, без врахування додаткової вартості і того, що витрачається в Росії.

Просте співставлення цих цифр демонструє, що українські заробітчани «з запасом» сплачують за агресію Росії на Донбасі. Інакше кажучи, за рік Російська Федерація витрачає на війну на Донбасі приблизно 500 млн дол. США, в той же час отримуючи за рахунок українських заробітчан понад 600 млн дол. США. Отож, для Росії більш ніж вигідна така праця українських заробітчан. А це означає, що вона аж ніяк не перешкоджатиме українським заробітчанам, зокрема, і в разі запровадження українською стороною візового режиму.

Серед інших дурощів супротивники візового режиму з РФ наводять і такі, що в разі запровадження візового режиму українські громадяни в Росії не зможуть користуватися безпосередньо послугами наших консульських установ. Цей аргумент вже сама Росія спростовує кількома відомими випадками про «забезпечення контактів наших консулів із українськими громадянами» — як їх не допускали до затриманих, били та переховували засуджених тощо. М’яко кажучи, всупереч взятих на себе зобов’язань, РФ вже не гарантує українським заробітчанам консульських послуг. Отже візовий режим між Україною і РФ аж ніяк не погіршить і без того погані умови побуту нашим громадянам у Росії.

Звичайно, не зайве було б з’ясувати та повідомити широкому загалові завдяки кому українські громадяни шукали і шукають роботу за кордонами, зокрема в Росії, а не в Україні. Принаймні, щоб не повторювалося подібне у майбутньому. Адже більшість українських заробітчан змушені так робити, оскільки в Україні давно бракує достойних і гарантованих робочих місць.

 

www.reliablecounter.com