9 листопада 2016

Україна замикає ТОП-30 найсильніших армій світу

За результатами дослідження авторитетної міжнародної організації Global Firepower, яка щорічно оцінює військовий потенціал більш ніж 100 країн світу, Україна зайняла 30-ту позицію у світовому рейтингу найсильніших військових держав світу за 2016 рік.

На перший погляд, результат начебто непоганий, але все ж таки напрошується питання: чому за два з гаком роки Україна втратила аж 9 позицій? Адже, з однієї сторони, ми бачимо українське військо, яке у 2014 році, за багатьма оцінками, де-факто не існувало, а з іншої — результати дослідження організації Global Firepower, — де позиція України змінювалася у прямо протилежному напрямку — з 21-го місця (2014 р.) у світовому рейтингу найсильніших держав світу ми опустилися на 30-те (2016 р.).

Укрінформ поцікавився у військових експертів, чому українське військо, яке у перші місяці російської агресії вважалося «мертвим», посідало тоді у рейтингу 21-шу позицію, а сьогодні, країна, яка стримує натиск номінально набагато більш сильного агресора, лише 30-ту?

На це питання кореспонденту агентства Мирославу Лісковичу відповів Віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Юрій Радковець, який висловив власну думку з цього приводу, з чим важко не погодитися.

До речі, незмінними протягом декількох років у рейтингу залишаються: США — перше місце, Російська Федерація — друге, армія Китаю — третє.

Оригінал публікації: http://www.ukrinform.ua