14 грудня 2015

Поляки подають нам хороший приклад

Богдан Соколовський

 

11 грудня 2015 року у польському місті Свіноуйсьце розвантажувався перший танкер зі скрапленим природним газом (СПГ). У засобах масової інформації зазначають, що через цей термінал вже зараз можна імпортувати протягом року еквівалент 5 мільярдів т. зв. «трубного» природного газу, що становить до третини річного обсягу його споживання Польщею. Ще третина видобувається в Польщі. Решту доповнює імпорт.

До цього моменту польська інфраструктура технічно імпортувала газ лише з Росії. Це становило від 8 до 10 млрд кубометрів газу протягом року — в залежності від середньорічної температури. Якщо термінал у Свіноуйсьце запрацює на повну потужність (на протязі року), то постачання газу з РФ до Польщі зменшиться практично в двічі: до 5-6 млрд кубометрів. А якщо термінал вийде на передбачену проектом потужність, а також поляки освоять нові газові родовища, то за 1-3 роки вони зможуть взагалі відмовитися від закупівлі російського природного газу.

До речі, будівництвом і в перспективі розширенням терміналу СПГ у Свіноуйсьце фактично втілюється в життя ідея покійного президента Польщі Лєха Качинського про повну незалежність від російського енергопостачання. Протягом майже семи років ця ідея втілювалася в життя, і зараз демонструється усьому світові послідовність дій офіційної Варшави.

Безумовно, така подія варта того, щоб не лише щиро привітати поляків з черговим практичним успіхом, але й оперативно вивчити польський досвід для термінового запровадження його у нас в Україні.