15 лютого 2019

Латинська Америка. Аналітичний огляд 01/2019

 

Катерина Вакарчук

Політична і економічна ситуація у січні 2019 року

 

Інавгурація Жаїра Болсонару в перший день 2019 року

1 січня ц. р. на посаду вступив президент Бразилії Жаїр Болсонару — одіозний політик, відомий своїми ультрарадикальними поглядами. Інавгурація проходила в кілька етапів, за найсуворіших заходів безпеки з огляду на те, що кілька місяців до того на політика було скоєно замах.

Перед інавгурацією Ж. Болсонару за традицією відвідав урочисту службу в Кафедральному соборі столиці, у будівлі Національного конгресу республіки склав присягу і виступив перед присутніми з промовою. Ж. Болсонару разом з віце-президентом Антоніу Гамільтоном Моурао приймав військовий парад, де в честь нового національного лідера пролунали гарматні постріли. Нагадаємо, що новий президент Бразилії — колишній військовий, удостоєний різних нагород, прихильник воєнної хунти, яка керувала Бразилією майже 20 років.

Після параду новообраний президент Бразилії попрямував до своєї робочої резиденції, Палацу Планалту, де попередній лідер країни Мішель Темер передав йому президентську стрічку — символ влади, виконаний в кольорах жовто-зеленого національного прапора.

Інавгурація президента Бразилії Жаїра Болсонару

У зверненні до бразильської нації Ж. Болсонару офіційно оголосив про призначення міністрів нового уряду. У своїй промові він пообіцяв створити суспільство, у якому не буде дискримінації чи поділу населення на верстви. Президент заявив, що хоче очистити Бразилію від корупції, злочинності і недбалого управління в області економіки за допомогою укладання національної угоди. Ж. Болсонару пообіцяв підтримати військових та поліцію, провести структурні реформи, щоб впоратись з бюджетним дефіцитом. У суспільстві жваво обговорюють його обіцянку дозволити громадянам носити зброю, наприклад, як у США, де це дозволяється тим громадянам, які не мали судимості чи якихось проблем з законом.

На церемонії інавгурації серед іноземних лідерів були присутні прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, Угорщини — Віктор Орбан, президенти Португалії — Марселу Ребелу ді Соуза, Чилі — Себастьян Піньєра, Перу — Мартін Віскарра і Парагваю — Маріо Абдо Бенітес. Американську делегацію очолював державний секретар Майк Помпео, російську — спікер Держдуми В'ячеслав Володін. До слова, Бразилія спочатку надіслала, а потім через дипломатичні канали відкликала запрошення президенту Венесуели Ніколасу Мадуро і лідеру Куби Мігелю Діас Канелю. Не надсилалось запрошення до Нікарагуа.

Міністр закордонних справ Бразилії Ернесто Араухо

Тепер щодо нових міністерських призначень. На посаду міністра закордонних справ Бразилії президент призначив Ернесто Араухо, який до цього очолював відділ США і Канади в МЗС Бразилії. Е. Араухо вважається прозахідним політиком з неоліберальним поглядами. Неодноразово наголошував, що потрібно скоротити участь країни у глобальних проектах, в тому числі у БРІКС, і сконцентруватися на розв’язанні проблем національного і регіонального рівня, зокрема політичної кризи у Венесуелі. Е. Араухо пропонує кардинально перебудувати зовнішню політику Бразилії, надати пріоритет відносинам зі США, зміцнити відносини з Європейським Союзом. Також він вважає, що Бразилія не має намагатися бути лідером Південної Америки та повинна дистанціюватися від Ірану (нагадаємо, що в під час правління Лули да Сілви Бразилія виступала проти запровадження санкцій США щодо Ірану, підтримуючи з ним дружні стосунки). Е. Араухо також вважає, що слід зменшити вплив Китаю на бразильську економіку (близько 55 % всіх інвестиції КНР в Латинській Америці сконцентровані саме в Бразилії).

 

Зустріч П. Порошенка з Ж. Болсонару у швейцарському Давосі

На що слід сподіватися Україні від президентства Ж. Болсонару, чи пожвавляться українсько-бразильські відносини після майже п’ятирічного застою? Звісно, в українсько-бразильських відносинах є історичні, культурні, політичні та економічні сторінки. Фактично ще у 2014 році Бразилія погодилася з анексією Криму, не публічно, але підтримала агресію Росії проти України. Навіть у грудні 2018 року Бразилія не проголосувала за резолюцію щодо мілітаризації тимчасово окупованого Росією Криму, а також районів Чорного та Азовського морів.

Президент Бразилії Жаїр Болсонару і
президент України Петро Порошенко в Давосі

24 січня ц. р. в Давосі президент України Петро Порошенко зустрічався з Жаіром Болсонару. У відновленні повномасштабного двостороннього співробітництва за усіма напрямками зацікавлені обидві сторони. Тому на зустрічі обговорювалася майбутня торговельно-економічна, наукова та військово-технічна співпраця, яка призупинилася у зв’язку з наведеними вище фактами. Обговорювались, зокрема, можливості перезапуску промислових, інфраструктурних проектів. Сторони домовились про проведення найближчим часом чергового засідання міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. І головне, що президент Бразилії виступив за підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Було відзначено важливість внеску української громади Бразилії у розвиток дружніх відносин та стратегічного партнерства між Україною та Бразилією. П. Порошенко запросив президента Бразилії відвідати Україну.

Отже, можемо стати свідками в недалекому майбутньому перезапуску українсько-бразильських відносин, пожвавлення відносин України з іншими країнами згаданого регіону та відновлення її позицій в країнах Латинської Америки. А це для нашої держави може означати підтримку в міжнародних організаціях та ООН, де Бразилія відіграє помітну роль.

 

Візит 23–28 січня ц. р. Папи Римського Франциска до Панами

Візит Папи Римського до Панами відбувався у католицький Всесвітній день молоді. Дуже символічно, що ці дати співпали з кризою у Венесуелі, адже католицька церква завжди відігравала важливу роль в країнах Латинської Америки, і, можливо, цей візит мав стати стримуючим фактором для загострення конфлікту у Венесуелі. Так, Папа Франциск закликав народ та уряд Венесуели запобігти кровопролиття та розв’язувати проблеми у мирний дипломатичний спосіб.

Папа Франциск зустрівся з панамським єпископатом в храмі святого Франциска Ассизського, був присутній на відкритті Всесвітнього дня молоді. Згодом Святий Отець відвідав заклад для неповнолітніх, які відбувають покарання, де відслужив покаянну літургію. Зустрічався з духовенством і учасниками Хресного ходу в кафедральному соборі Пресвятої Марії, з монахами та мирянами. В семінарії святого Йосифа обідав з представниками молоді.

Папа Франциск на святкуванні католицького
Всесвітнього дня молоді в Панамі
Зустріч президента Панами Хуана Карлоса Варели із Папою Франциском

Звісно, була і офіційна частина програми. Папа Франциск зустрівся з президентом Республіки Панама Хуаном Карлосом Варелой, з яким обговорив деякі питання співпраці Церкви з державою, перш за все в питаннях роботи з молоддю та незаможними верствами населення. Обговорювалися також питання майбутнього VII Саміту Америк, міжнародної обстановки та миротворчих зобов'язань Панами.

 

Шатдаун у США

Яким чином шатдаун у США, що тривав з 22 грудня 2018 року по 25 січня 2019 року, стосувався Латинської Америки? Безпосереднім, адже його причина в розходженні позицій Конгресу та президента США щодо обсягів фінансування зведення стіни на кордоні з Мексикою.

Довідково:

«Шатдаун» (англ. Government shutdown) — тимчасове припинення діяльності або навіть закриття державних установ, підприємств, певних служб на невизначений термін для вирішення поставлених питань і розв’язання завдань. Виникає у разі незгоди з розподілом і ухваленням бюджету між різними гілками влади та президентом США.

В «активі» історії США не один шатдаун, однак цей виявися найбільш тривалим. Президент США Дональд Трамп вимагав 5,7 млрд доларів на будівництво на кордоні з Мексикою стіни, що перешкоджатиме незаконному пересуванню мігрантів і захищатиме від нелегалів. Однак, Демократична партія виступає проти цього будівництва, обґрунтовуючи свою позицію тим, що кордон у такому вигляді порушуватиме демократичні права і свободи. Демократи стверджують, що зведення стіни — це лише передвиборча забаганка Д. Трампа. У своїх виступах він неодноразово звертав увагу на гуманітарну та безпекову кризу на кордоні з Мексикою, переміщення величезних потоків наркотиків, від яких гинуть в тому числі громадяни США.

Президент США Дональд Трамп сперечається із лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером через проект бюджету країни

Для досягнення компромісу з демократами, в обмін на фінансування стіни, Д. Трамп запропонував продовжити на 3 роки програму Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Вона захищає від депортації сотні тисяч молодих людей, нелегально ввезених у США батьками в дитячому віці. Таку категорію мігрантів ще називають «мрійниками» («dreamers»). Сьогодні за цією програмою фінансується близько 700 тис. людей. Д. Трамп раніше виступав проти DACA і пропонував її скасувати. У США також існує програма Temporary Protected Status (TPS), за якою можуть отримати довгострокову візу на проживання в США жителі тих країн, повернення до яких небезпечно. Д. Трамп погодився посилити захист навіть таких мігрантів.

Також президент США пішов на поступки демократам у питаннях посилення безпеки на кордоні, виділення коштів на покращення технологій з виявлення наркотиків. Він заявив про необхідність направити на кордон з Мексикою близько 3 тис. правоохоронців та залучити 75 нових суддівських команд, щоб пришвидшити процес розгляду запитів на отримання притулку в США.

Офіційну позицію Мексики щодо будівництва стіни оприлюднив президент країни: Л. Обрадор: Мексика не братиме участі у обговоренні цього питання, бо це є внутрішнім політичним процесом США. Можна відзначити, що відповіддю Сполученим Штатам на будівництво стіни стала також позиція Мексики щодо Венесуели: Мексика не визнала тимчасового президента Х. Гуайдо, а отже — визнає Н. Мадуро, що йде врозріз з інтересами США. Разом з Уругваєм Мексика запропонувала скликати конференцію для мирного розв’язання венесуельського конфлікту та стати посередниками у переговорних процесах.

 

Візит прем’єр міністра Іспанії Педро Санчеса до Мексики 30–31 січня ц. р.

Прем’єр міністр Іспанії став першим іноземним високопоставленим гостем з моменту інавгурації президента Мексики Лопеса Обрадора. Під час візиту Педро Санчес зустрічався з бізнесменами обох країн, з главою уряду Мехіко Клаудією Шейнбаум і з громадою іспанців, що проживає у Мексиці.

Прем’єр міністр Іспанії Педро Санчес із президентом Мексики Лопесом Обрадором

Однією з центральних тем переговорів із президентом Мексики стала ситуація, що склалася у Венесуелі. Уряди обох країн закликають до діалогу. При цьому П. Санчес пропонує створити «контактну групу» з ібероамериканських і європейських держав для сприяння діалогові між сторонами конфлікту з метою проведення «справедливих, чистих і прозорих виборів». Уряд Іспанії визнав виконуючого обов’язки «тимчасового президента» Венесуели Хуана Гуайдо до моменту проведення загальних вільних виборів. П. Санчес підкреслив, що Іспанія не прагне усувати чи формувати уряди, але підтримує ідею проведення демократичних виборів у Венесуелі.

Зі свого боку, Л. Обрадор вважає за необхідне в першу чергу налагодити діалог без будь-яких умов, який допоможе у демократичний спосіб впоратися з проблемами. Мексика намагається не втручатися у конфлікт, тому не підтримує венесуельську опозицію.

 

Таким чином, 2019 рік не буде для країн Латинської Америки пересічним навіть тому, що і Мексика, і Бразилія намагатимуться кардинально змінити свої зовнішньополітичні курси. Особливо цікаво, як розвиватимуться відносини між Україною та Бразилією, чи дійде справа до візиту бразильської делегації в Україну. А ось щодо Іспанії, то регулярні візити її вищого керівництва до колишніх іспанських володінь демонструють готовність розвивати співпрацю з країнами Латинської Америки.