27 квітня 2013

Афганське відлуння

Коментуючи ухвалене керівництвом США рішення про виведення з Афганістану військового контингенту, фахівці-аналітики єдині в своїй думці: наслідки цієї події відчуватимуться не тільки у азіатському регіоні. Так чи інакше, але процеси, які виникнуть у зв'язку з «переформатуванням» Афганістану, зачеплять і Україну. На сайті ForUm з’явилася стаття «Ефект метелика, або« Афганський дембель — 2014 », у якій її автор Ю.Артамощенко узагальнює висновки українських аналітиків з даного питання. Висловлювався з цієї тематики і керівник незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» Гвоздь В. І. Його прогнози також подаються у згаданій статті. Відповідаючи на запитання журналіста, Віктор Іванович сказав наступне:

Ситуація, яка виникне після афганського «дембеля» коаліційних сил, обов’язково позначиться на безпеці та військово-політичному стані не тільки Середньоазіатського регіону, але і всього світу в цілом
Ситуація, яка виникне після афганського «дембеля» коаліційних сил, обов’язково позначиться на безпеці та військово-політичному стані не тільки Середньоазіатського регіону, але і всього світу в цілом
http://www.trend.az/

— Відомо, що у світі ніщо не виникає з нічого і не може зникнути безслідно. Це ж стосується і подій навколо Афганістану. Перед тим, як перейти до безпосередніх гіпотетичних викликів і загроз, що можуть зачепити Україну після виведення з Афганістану військ США та коаліції в 2014 році, необхідно пунктиром «пробігтися» по цій темі. Ситуація, яка виникне після афганського «дембеля» коаліційних сил, обов’язково позначиться на безпеці та військово-політичному стані не тільки Середньоазіатського регіону, але і всього світу в цілому. Це — безперечно! Краще за всіх це усвідомлюють основні геополітичні гравці, які намагаються сьогодні грати на «афганській шахівниці». І що знаменно: кожен — за своїми правилами. Хоча США на сьогоднішній день не змогли домовитися з афганським урядом щодо кількості та статусу американського персоналу, що залишається після виведення військ з Афганістану (чи то 10 тисяч, чи 16 тисяч чоловік, чи може якась інша цифра), жевріє надія, що за підтримки цих фахівців проурядові сили зможуть контролювати країну. Після повного ж їх виведення однозначно спалахне широкомасштабна громадянська війна за контроль над країною, в якій рух «Талібан» виступить проти уряду Карзая (а це підтверджують останні безуспішні переговори між цими сторонами у катарському місті Доха), і ще Північ Афганістану зійдеться у двобої з афганським Півднем.

Рух «Талібан» виступить проти уряду Карзая
Рух «Талібан» виступить проти уряду Карзая
http://warsonline.info/

...Треба бути готовим до дестабілізації всієї військово-політичної ситуації в Центральній Азії: однозначно в даний конфлікт «впряжуться» як Узбекистан, так і Таджикистан. Навіть якщо вони зроблять це не з власної волі, все одно їх накриє гуманітарна катастрофа, коли десятки тисяч біженців, і не тільки з Афганістану, спробують через Росію і Україну дістатися до Європи. А вона і так вже стогне від так званої мусульманізаціі і тривалий час намагається якимсь чином протистояти негараздам ​​у своєму європейському домі.

…Іран ... однозначно аплодує виведенню американських військ з регіону, адже можна полегшено зітхнути, оскільки американці покидають східний плацдарм, який потенційно міг би використовуватися у разі широкомасштабних військових дій проти Ірану «з метою припинення виробництва ядерної зброї». З іншого боку — після виведення військ коаліції Іран зможе підсилити свій вплив на західну частину Афганістану, що, у свою чергу, призведе до нового витка напруженості між сунітами і шиїтами, стосунки між якими і нині далекі від ідеальних. Що ми і спостерігаємо в Іраку та Сирії, у відносинах між країнами Перської затоки, Саудівської Аравії і тим же Іраном.

Тобто, близькосхідний градус підніметься ще вище. А тут вже й економічне питання: ціна на нафту та скраплений газ, їх транспортування. Беручи до уваги, що Близькосхідний регіон безпосередньо зв'язаний з Чорноморсько-Каспійським, потрібно враховувати ескалацію ситуації навколо ядерної програми Ірану. Важливі й питання безпеки близькосхідних енергетичних ресурсів, особливо у світлі диверсифікації Україною джерел постачання нафти і газу, що є викликом як для національної безпеки в цілому, так і для економіки — зокрема.

Окрема увага Пакистану та Індії: Пакистан історично був основним гравцем в даному регіоні, і сьогодні він не тільки претендує, але і вимагає, щоб жодне питання щодо врегулювання ситуації в Афганістані не вирішувалося без його участі. Особливо у нього загострилися відносини з Індією, після того, як вона досить активно намагалася втручатися в політичне та економічне життя країни в часи правління Карзая. Тому Індія, як ніхто інший зацікавлена, щоб після виведення військ з Афганістану в 2014 році, і особливо після чергових виборів президента країни в цьому ж році (Карзай двічі вже був обраний, і на третій термін претендувати не може), в тих землях зберігалися спокій і стабільність. Інакше вона багато чого втрачає...

Аналізуючи ситуацію, не можна оминати Китай, який цікавиться безпекою в Афганістані тільки в одному сенсі — це ресурси і надійність транспортування середньоазіатських енергоносіїв: Китай вважав себе лідером в Азіатському регіоні, а тепер, з приходом нового керівництва країни, він замахнувся на нову вершину — прагне стати світовим лідером рівня США. Тому ситуація безпеки в Афганістані Китаєм розглядається, насамперед, через економічну призму. І згідно давньої китайської стратагеми, Китай просто буде з «протилежного берега спостерігати за пожежею», слідкувати, як у випадку загострення військово-політичної обстановки в Афганістані поведуть себе опоненти чи союзники, а потім використає ситуацію у своїх інтересах.

...На запитання, чи в зв'язку з виведенням військ з Афганістану є якась загроза для України, відповідь однозначна: «Так!». Зважте: незаконні міграції завжди використовуються різними екстремістськими ісламськими організаціями і рухами, такими як «Аль-Каїда» та інші. Тому нинішнє геостратегічне розташування нашої території може використовуватися для різних видів їх діяльності, від «забазування» груп бойовиків для подальших акцій в країнах Європи та Чорноморсько-Каспійському регіоні — до спроб дестабілізувати ситуацію в Криму. Ми не повинні мати жодних ілюзій з приводу наших можливих проблем.

українським чиновникам слід серйозно готуватися до виведення військ США і НАТО в 2014 році

Українським чиновникам слід серйозно готуватися до виведення військ США і НАТО в 2014 році
http://www.vedomosti.ru

...Незважаючи на те, що Україна розташована далеко від Афганістану і позиціонує себе як позаблокова держава, варто враховувати — наша країна не тільки підтримала антитерористичну операцію НАТО в Афганістані, надаючи свій повітряний простір і великовантажні літаки Ан-124, але і відправила туди хоч і невеликий, але все-таки військовий контингент ... До того ж є й інші гравці-«шахісти». Наприклад, Росія та країни Середньої Азії. Про них частково в контексті безпеки ми щойно згадували. Але є ще один момент: сьогодні один з найбільших незаконних наркотрафіків проходить по їхніх територіях, а далі, відповідно, — через Україну (враховуючи її розвинену морську інфраструктуру), країни Прибалтики — до Європи. Це можна розцінювати як виклик Україні? Однозначно!

 

...Враховуючи все вище сказане, українським чиновникам слід серйозно готуватися до виведення військ США і НАТО в 2014 році. Принаймні, усвідомлювати, які виклики і загрози можуть виникнути перед Українською державою, коли події будуть розвиватися за тим або іншим сценарієм в посткоаліційному Афганістані.