5 січня 2018

Журнал «Бінтел» № 4, 2017 рік

У черговому, четвертому у 2017 році, журналі геополітичної аналітики «Бінтел» ми за традицією пропонуємо нашим шанувальникам огляд світових подій 2017 року і те, як вони впливають на ситуацію в Україні.

Відкривається цей номер статтею керівника НАЦГД «Борисфен Інтел» Віктора Гвоздя «Особливості розвитку ситуації у світі в 2017 році в контексті національних інтересів України», за назвою якої читач може визначити її тему і зміст. Наприклад, у 1-му розділі статті розглядається збройна агресія Росії проти України, особливості дій РФ, партнерів та союзників нашої держави. Виходячи з наведених фактів, автор, зокрема, робить висновок, що Росія не намагатиметься врегулювати конфлікт на сході України, активізує заходи з політичного тероризму і наполегливо домагатиметься міжнародного визнання «російської належності Криму». У 2-му розділі автор подає основні події та тенденції розвитку ситуації довкола України, послідовно розглядаючи ті, що відбувались чи відбуваються у Європі, Російській Федерації та на пострадянському просторі, прогнозує хід подальших подій. У наступних розділах В. Гвоздь послідовно викладає причини змін, що відбувалися в інших регіонах світу, зокрема на Близькому Сході, у КНДР, КНР. Для тих наших читачів, які слідкують за ситуацією в Арктиці, цікаво буде ознайомитися з висновками автора статті стосовно саме цього «кутка» світу, що останнім часом перетворюється на своєрідну «збройну комору». Адже там, пише автор, РФ активно формує нове об’єднане стратегічне командування «Північ», відновлює військові гарнізони та аеродроми, вдосконалює інфраструктуру місць базування надводних і підводних човнів, систему ПРО та ППО тощо. А США розгортають там наземні та морські засоби забезпечення стратегічного переміщення сил до Арктики, розширюють можливості своїх ВМС для проведення в регіоні воєнних операцій.

У статті військового експерта Івана Січня «Розвиток ситуації довкола України та у світі на найближчу і середньострокову перспективу» читачі мають змогу ознайомитися з особливостями розвитку внутрішньої ситуації в Росії, напрямами її дій у зовнішній сфері, причинами виникнення конфлікту в АТР, а також ходом формування двополярного світу, на «полюсах» якого розташовуються США та КНР.

Переконані, що матиме певний резонанс стаття доктора фізико-математичних наук, професора Валерія Швеця «Чи потрібна Україні атомна бомба?», що розміщена у журналі «Бінтел». Автор послідовно і фахово доводить, що роль мирного атому не можна недооцінювати, як і шкідливо безоглядно рухатися у фарватері тих, хто заперечує його корисність у розвитку людства. Необхідно дослухатися до порад справжніх фахівців, які добре знаються на передових технологіях, мають ґрунтовні знання та досвід. А ще автор впевнений, що «…якби Україна після проголошення незалежності залишилась ядерною державою, то теперішня російсько-українська війна була б неможлива», а також «…оскільки нездоланним аргументом у міждержавних стосунках завжди була сила, то нехай сила і буде на нашому боці в наших «задушевних» стосунках з Московією».

В журналі «Бінтелі» також розміщені відповіді на три запитання відомих в Україні особистостей, які в різні часи були гостями журналу. Це і колишні високого рангу військові, дипломати, політологи, серед яких А. Лопата (начальник Генштабу ЗС України 1992–1996 рр.), С. Гавриш (перший заступник секретаря РНБО України 2008–2011 рр.), В. Огризко (міністр закордонних справ України 2007–2009 рр.), і поважні вчені, такі як професори М. Дністрянський, І. Муковський, кандидати наук О. Волович, С. Толстов. У своїх відповідях вони характеризували події 2017 року, давали прогноз на рік наступний, визначали кроки, що можуть бути корисними Україні у майбутньому.

 

Журнал видається українською та англійською мовами, матеріали не дублюються на сайті
Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел».

Придбати журнал можна в друкованому або електронному вигляді:

Reliable Counter

Цей матеріал платний

120.00 грн

Авторизуватись для доступу до куплених матерiалiв