19 березня 2018

Журнал «Бінтел» № 1, 2018 р.

Під рубрикою «Національна безпека» журнальний номер відкриває стаття голови редакційної ради журналу В. Гвоздя «Сучасні процеси світової глобалізації та їх вплив на Україну», в якій автор викладає свої погляди на роль таких процесів та як вони позначаються на життєдіяльності людства загалом і українського суспільства — зокрема.

Під час таких процесів, зауважує автор, відбувається інтеграція економічних систем та ринків різних країн у загальнопланетарний простір з вільним рухом інформації, товарів, послуг, капіталів та робочої сили. Це спостерігалося з давніх часів, починаючи ще з ІІІ тисячоліття до нашої ери, коли виникли перші держави, і триває дотепер. Самі процеси світової глобалізації світової економіки сьогодні виходять на якісно новий рівень, що обов’язково викличе низку глобальних змін з різноплановими наслідками. Так, погоджується автор, процеси, з одного боку, сприяють зростанню світової економіки, але з іншого — її розвиток гальмують. Щодо України, то вона має певні унікальні якості та переваги, завдяки яким її партнерам буде вигідна співпраця з нею. Що саме має на увазі автор — читач дізнається під час ознайомлення зі статтею, яку супроводжують оригінальні кольорові графіки та ілюстрації.

Зазначена тема перекликається з темою наступної журнальної статті «Воєнно-політичні союзи та коаліції напередодні та в період Другої світової» завідувача відділу трансатлантичних досліджень ІВІ НАН України С. Толстова. Автор послідовно і детально досліджує події, що підштовхнули до утворення таких союзів, дає оцінку вчинкам тогочасних головних дійових осіб і їхній ролі на світовій політичній арені, застерігає від можливого повторення колишніх помилок.

«Розвиток стратегії глобального домінування США в контексті геополітичних змін у світі з початку 1990-х років» — ось назва ще однієї статті за авторством військового та політичного експерта І. Січня. Досить навести її перше речення, щоб читач зрозумів подальший зміст викладеного: «Політика США зі стримування неоімперського курсу Кремля надзвичайно важлива для України, відносно якої Росія розв’язала бойові дії». Автор стверджує, що глобальне світове домінування з середини ХХ століття вважається головним геополітичним пріоритетом США і реалізується за допомогою всього потенціалу у політичній, економічній, військовій, інформаційній спеціальній та інших сферах. І послідовно наводить факти, що красномовно підтверджують авторську думку.

Стосовно України, яка перебуває на вістрі експансії росіян, то її підтримка є одним із основних елементів політики США зі стримування РФ у спосіб послідовного нарощування тиску у вигляді політико-економічних санкцій.

Хоча подіям, які описує історик І. Дацків у своїй статті «Головні напрями зовнішнього курсу ЗУНР», нині виповнюється сто років, але навряд чи хтось наважиться заперечувати їх актуальність. Лютнева революція 1917 року в Росії, поразка блоку Центральних держав у світовій війні у 1918 році, розпад таких імперій, як Російська, Австро-Угорська, утворення на їх уламках низки незалежних держав (Україна, Латвія, Грузія, Фінляндія, Чехословаччина т. ін.), — чи не нагадує це нам сьогодення, коли внаслідок розвалу СРСР цілі нації і держави знову вимушені докладати зусиль для свого самоствердження? Автор зосереджується на без перебільшення титанічній роботі українських політичних і військових діячів, які прагнули вибороти для української нації право на власну державу в той момент, коли блок країн, що виграв Першу світову, диктував умови світового устрою блокові, що у згаданій війні зазнав поразки. Здавалось, геополітичні події тих часів добре всім відомі, ціла низка українських патріотів зробила все від них належне, щоб відстояти українську державність для свого народу як на дипломатичному рівні, так і у боях зі зброєю в руках. І висновки щодо цього зроблені. Але! Але, як мовиться, є «нюанси», що як тоді, так і сьогодні замовчуються. Ось їх і наводить автор у своїй статті.

Необхідно повідомити нашим читачам, що з цього номера журналу у нас відкривається нова рубрика «Школа української геополітики», у якій матеріали розповідатимуть про визначних українських діячів і їхній гідний внесок не лише в українську, а й у загальносвітову геополітику. Практично всі вони так чи інакше відомі нашому загалу, але на даному історичному етапі варто про них розповідати, адже, як показує наша історія, у своїх аналізах та передбаченнях вони виявилися точними, і особливо сьогодні, в час, коли Україна знову відстоює своє право на існування у світовій спільноті у вигляді незалежної держави. Під цією рубрикою професор М. Дністрянський розповідає про знаного українського географа, який у низці вагомих праць обґрунтував струнку систему поглядів щодо геополітичної організації світу і місця у ній України, що й стали вершиною українського політико-географічного і геополітичного аналізу в ХХ столітті. Заголовок статті — «Геополітичні ідеї Степана Рудницького». До речі, десять років тому у Тернополі науковці відкрили академіку С. Рудницькому пам’ятну таблицю з погруддям, фотографію події якої розміщено на журнальній сторінці.

«В гостях у Бінтела» — ще одна рубрика, що стала традиційною, під якою в журналі друкуються інтерв’ю з визначними особистостями. Цього разу відповісти на наші запитання ми запропонували президенту Українсько-Австрійської асоціації А. Праусу. Розмова відбулася напередодні візиту до України Федерального президента Австрії Александера ван дер Беллена, що докладно висвітлювалося у наших та закордонних ЗМІ. Про напрям нашої розмови можна судити з заголовка інтерв’ю — «Вишеградські країни, частково під впливом Кремля та переважно із націоналістичним спрямуванням, протидіють Євросоюзу у деяких питаннях». Вважаємо, що розмова у підсумку вийшла цікавою і читач зможе зробити свій висновок щодо того, як сприймається Україна європейцями, котрі споглядають її на власні очі, а не через російські «тудеї».

 

Журнал видається українською та англійською мовами, матеріали не дублюються на сайті
Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел».

Придбати журнал можна в електронному (форма нижче) або друкованому вигляді.

 

Цей матеріал платний

120.00 грн

Авторизуватись для доступу до куплених матерiалiв