15 січня 2019

Книга Віктора Гвоздя «Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття»

Книга «Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття» — не мемуари, а швидше за все ретроспективне дослідження процесів створення, формування, становлення, розвитку та функціонування воєнної розвідки за перші 26 років незалежності України. В ній робиться спроба показати роль та місце воєнної розвідки у побудові сучасної української держави на фоні тих геополітичних викликів, які поставали перед нею наприкінці ХХ та на початку ХХІ століття.

— Я не ставив собі завданням розповісти про якісь окремі завдання, що випадало виконувати воєнним розвідникам, викривати справжню суть якихось вчинків, що мали так званий суспільний, особливо негативний резонанс, — пише автор книги Віктор Гвоздь, — бо вважаю, що зараз треба розповідати суспільству про умови, в яких створювалась наша воєнна розвідка, про людей, які розуміли її справжнє призначення і наполегливо працювали над її створенням, про події, що супроводжували цей процес. Не менш важливо донести суспільству, що наша воєнна розвідка має свою цікаву історію, яку творили українці, наприклад, ще століття тому, в період УНР чи ЗУНР. Тобто, воєнна розвідка — важливий державний елемент чи структура, значимість якої у нас сьогодні, на жаль, не всі усвідомлюють. В тому числі і на високих державних рівнях. А це — неприпустимо.

Книга буде корисною історикам та дослідникам спецслужб, державним службовцям, студентам, ветеранам воєнної розвідки України та всім, хто цікавиться історією розвідувальних органів України.

Про автора:

Віктор Гвоздь — президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» (Україна),

генерал-лейтенант запасу, керівник воєнної розвідки (2008–2010) та зовнішньої розвідки (2014–2016) України,

доктор військових наук. Автор книг і публікацій з питань національної безпеки, міжнародних відносин і геополітики.

 Книга Віктора Гвоздя «Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття»

Матеріали по темі:

Презентація книги «Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття»

Виступ Президента «Борисфен Інтел» Віктора Гвоздя на Радіо Свобода

Презентація книги в Національній академії державного управління

Презентація книги в Дипломатичній академії МЗС України

«Воєнна розвідка України на зламі другого тисячоліття» на Форумі видавців у Львові