6 червня 2017

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (29.05–04.06.2017)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

Дев’ятнадцяту за рахунком зустріч лідерів Китаю та ЄС, що відбулась 2 червня ц. р. у Брюсселі, можна вважати однією з непересічних подій останнього тижня. З керівництвом ЄС, зокрема, головою Європейської ради Д. Туском, головою Європейської комісії Ж. Юнкером та деякими їхніми колегами зустрівся прем’єр Державної ради Китаю Лі Кецян, щоб обговорити перспективи розвитку «здорових та стабільних» відносин між КНР та Європейським Союзом. В основному сторони приділили увагу можливому поєднанню китайської ініціативи «Пояс і шлях» з Європейською стратегією розвитку.

Зустріч лідерів Китаю та ЄС,
Брюссель, 2 червня

Підґрунтям для цього були позитивні підсумки торговельно-економічного співробітництва Китаю з ЄС. Наприклад, у 2016 році товарообіг між КНР та Європейським Союзом склав 547 млрд дол. США. За станом на травень поточного року сумарний обсяг китайських інвестицій до економік країн ЄС склав 73,3 млрд дол. США, а європейських в економіку Китаю — 114,6 млрд дол. США.

Виходячи з цього, було зазначено, що вкрай важливо якнайшвидше укласти китайсько-європейську інвестиційну угоду, що здатна поглибити взаємодію сторін. До речі, керівництво ЄС пообіцяло і надалі допомагати у справі приєднання КНР до Світової організації торгівлі.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили збройній агресії Росії проти України і підтвердили спільність своїх позицій щодо підтримки територіальної цілісності Української держави.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

В рамках реалізації китайської ініціативи «Пояс і шлях» керівництво КНР дотримується послідовної політики з поглиблення торговельно-економічних зв’язків з країнами-партнерами. Так, у першому кварталі поточного року обсяги двосторонньої торгівлі Китаю з учасниками «Поясу і шляху» досягли 26 млрд 790 млн дол. США з приростом 41,6 % у річному вимірі. У згаданий період на торгівлю з ними припало 35,2 % усього об’єму експорту та імпорту Китаю.

Двостороння торгівля між Китаєм і
Казахстаном

Розвиток «Поясу і шляху» вкрай важливий і для інших учасників проекту. За оцінкою уряду Казахстану, розширення участі у китайській ініціативі дозволить значно збільшити обсяги транзиту товаропотоків через казахстанську територію. Однак вирішення цього питання вимагатиме грунтовної модернізації транспортної інфраструктури Казахстану, в т. ч. за участю іноземних інвесторів. Але це дасть змогу залучити понад 3 млрд дол. США зовнішніх інвестицій, що стимулюватиме додаткове зростання ВВП на 0,1–0,2 % протягом року, а також створить щонайменше 100 тис. робочих місць.

Уряд іншого учасника проекту — Таджикистану — розробив спеціальну програму поєднання Національної стратегії розвитку країни на період до 2030 року з «Поясом і шляхом». Програмою передбачається створення сприятливих умов для досягнення основних цілей республіки на середньострокову перспективу, а саме: досягнення енергетичної безпеки країни і ефективного використання енергії, вихід із комунікаційного тупика та перетворення Таджикистану на транзитну країну, і знову ж таки — збільшення зайнятості населення.

«Поясом і шляхом» активно цікавляться фінансово-економічні кола ФРН. Наприкінці травня поточного року найкрупніший комерційний банк Німеччини Deutsche Bank та Банк розвитку Китаю (CDB) домовилися про взаємодію у справі фінансування відповідних програм. На це Deutsche Bank обіцяє виділити понад 3 млрд дол. США. Як вважають експерти, інвестиції у розвиток «Поясу і шляху» забезпечать більш широкий вихід німецького бізнесу на ринки як Китаю, так і інших країн, що сприятиме економічному зростанню ФРН.

В рамках практичної реалізації проектів «Поясу і шляху» 1 червня ц. р. у порту Ганьчжоу провінції Цзянсі пройшла церемонія відкриття двостороннього залізнично-морського прямого маршруту між Китаєм та Європою.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що стосуються подій у Китаї та довкола нього

3.1. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Прем'єр-міністр Китаю Лі Кецян і канцлер Німеччини А. Меркель на церемонії підписання двосторонніх угод, Берлін, 1 червня

Під час свого європейського турне прем’єр Державної ради КНР Лі Кецян зустрічався з керівництвом ФРН, як провідної країни ЄС, та Бельгії, як резидента керівних органів Європейського Союзу. На переговорах Лі Кецяна та Федерального канцлера Німеччини А. Меркель розглядались перспективи розвитку китайсько-німецьких відносин, зокрема, питання підготовки зустрічі «Великої двадцятки» у Гамбурзі в липні 2017 року. Лі Кецян та А. Меркель підтвердили спільність позицій сторін щодо підтримки процесів світової глобалізації у торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

За підсумками зустрічі підписано ряд документів про розширення взаємодії між Китаєм та ФРН у різних сферах, у т. ч. спільному виробництві різного роду високотехнологічної продукції. Сторони також ухвалили принципове рішення про об’єднання програм «Зроблено в Китаї-2025» і німецької «Індустрії 4,0». Порушили тему об’єднання міжнародних зусиль у боротьбі з глобальними кліматичними змінами.

Перебуваючи у ФРН, Лі Кецян брав участь у «Китайсько-німецькому форумі — спільні інновації» в Берліні, де зазначалося про необхідність поглиблювати взаємодію сторін у сферах науки та сучасних технологій, що сприятиме загальному розвитку прогресу в світі.

 

Зустріч члена Державної ради Китаю Ян Цзечі та прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе,
Токіо, 31 травня

Пріоритетну увагу КНР приділяє також урегулюванню суперечностей з країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону та зміцненню зв’язків з ними. Так, 29–31 травня ц. р. у Токіо відбувся 4-й раунд китайсько-японського діалогу за участю члена Державної ради Китаю Ян Цзечі та прем’єр-міністра Японії С. Абе, які відзначили принципову важливість нормалізації відносин між двома країнами як запоруку стабільності в АТР. В даному зв’язку була досягнута домовленість про подальше зміцнення контактів КНР та Японії на всіх рівнях, поглиблення взаємовигідного співробітництва, посилення координації дій у світовій та регіональній політиці, а також щодо вирішення китайсько-японських проблем, зокрема, що виникли через спірні острови. Поряд з цим лідери Китаю та Японії засвідчили спільність позицій своїх країн стосовно неприпустимості створення Північною Кореєю ракетно-ядерної зброї.

 

3-я міжнародна конференція «Росія і Китай:
до нової якості двосторонніх відносин»,
Москва, 29–30 травня

Високий рівень зацікавленості у стратегічному партнерстві з КНР демонструє Російська Федерація. Це підтвердив президент РФ В. Путін під час зустрічі з представниками ЗМІ, де обговорювалися результати 3-ї міжнародної конференції «Росія і Китай: до нової якості двосторонніх відносин» (була організована Російською радою у міжнародних справах 29–30 травня ц. р. у Москві).

За словами російського президента, Росія та Китай завжди знаходять єдині підходи до найбільш складних проблем у міжнародних відносинах. Як приклад, він назвав характер взаємодії між двома країнами в рамках ООН та ШОС, що засвідчує «ключову роль російсько-китайських відносин, як для Євразійського регіону, так і для всієї системи світового устрою».

Також В. Путін відзначив розширення прикордонного співробітництва Росії та КНР в плані збільшення обсягів взаємної торгівлі та участі китайського бізнесу у розвитку економіки східних регіонів РФ. Загалом сьогодні на Далекому Сході Росії реалізується понад 20 спільних китайсько-російських проектів в галузях сільського господарства, нафтохімії, переробки природних ресурсів та туризму на суму близько 3 млрд дол. США.

 

3.2. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

За даними статистичних органів КНР, загалом протягом перших чотирьох місяців поточного року доходи крупних підприємств Китаю, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросли на 24,4 % — до 330,1 млрд дол. США. У 38 з 41 основної галузі промисловості було зареєстровано збільшення доходів, а у трьох — зниження. Зокрема, на 46,5 % зросли доходи підприємств нафтопереробної галузі, в 1,4 рази — чорної металургії, на 74,5 % — кольорової металургії та прокату. Але на 36,9 % впали доходи підприємств електроенергетики та теплопостачання.

Водночас у квітні поточного року позитивне сальдо міжнародної торгівлі КНР товарами та послугами, у порівнянні з березнем цього року, зросло на 36 % — до 23,4 млрд дол. США. При цьому позитивне сальдо торгівлі товарами склало 41,7 млрд дол. США, а негативне сальдо в сфері торгівлі послугами — 18,3 млрд дол. США.

Для керівництва КНР також дуже важливо покращити в країні інвестиційний клімат. Тому з’явилося рішення про спрощення правил зовнішнього інвестування підприємств, які працюють в галузі високотехнологічного машинобудування.

Одним із результатів можна вважати рішення європейської компанії «Airbus Helicopters» відкрити першу в Китаї складальну лінію комерційних вертольотів. Вертолітним заводом у місті Ціндао (провінція Шаньдун) будуть спільно управляти компанії «Airbus Helicopters» і «Qingdao United General Aviation Company». Потужності підприємства дозволять щорічно збирати до 20 вертольотів Н135 (легкий вертоліт, що широко застосовується в Китаї для надання медичної допомоги, у пошукових операціях, для поліцейського нагляду, протипожежної охорони та туризму).

Компанія «Airbus Helicopters» відкриє першу в Китаї складальну лінію комерційних вертольотів Н135

3.3. Питання безпеки та силові структури

На фоні позитивної динаміки у розвитку торговельно-економічного співробітництва між країнами АТР безпекова ситуація в регіоні ускладнюється. Так, керівництво КНДР демонстративно ігнорує заклики світової спільноти, в т. ч. РБ ООН щодо припинення робіт зі створення ракетно-ядерної зброї, продовжуючи активну діяльність у даній сфері. 29 травня ц. р. у присутності лідера Північної Кореї Кім Чен Ина було виконано черговий (третій протягом місяця) запуск балістичної ракети. Крім того, за даними військової розвідки США, продовжуючи пуски балістичних ракет, Північна Корея готується до чергових ядерних випробувань.

29 травня у Північній Кореї було виконано черговий (третій за місяць) запуск балістичної ракети

У відповідь на це США продовжують посилювати свою протиракетну оборону в АТР, намагаючись одночасно тиснути на Північну Корею у військовій сфері. 30 травня ц. р. пройшло випробування американської системи ПРО щодо перехоплення міжконтинентальних балістичних ракет. МБР без бойової частини було запущено з Маршаллових островів, а протиракету — з авіабази ВПС США Вандерберг у Каліфорнії. До визначення траєкторії польоту МБР залучалася станція попередження про ракетний напад, розташована біля узбережжя Аляски. Ракету було збито над Тихим океаном.

30 травня США провели успішні випробування системи ПРО

Крім того, на минулому тижні пройшли спільні маневри двох авіаносних ударних груп ВМС США («Ronald Reagan» і «Carl Vinson») та вертольотоносця «Х’юга» і есмінця «Асігара» Морських сил самооборони Японії. У маневрах брали також участь винищувачі F-15 Повітряних сил самооборони Японії та два літаки стратегічної авіації В-1В ВПС США. Вирішувались завдання взаємодії військово-морських та військово-повітряних сил двох країн. Разом з тим, склад та характер дій учасників навчання дозволяє зробити висновок про опрацювання питань нанесення ракетних ударів по Північній Кореї.

Спільні маневри двох авіаносних ударних груп ВМС США та Морських сил самооборони Японії, 1 червня

Дії КНДР з розробки та випробувань ракетно-ядерної зброї засуджує також керівництво Китаю. Разом з тим КНР виступає за мирне вирішення ситуації, яка склалася довкола Північної Кореї на основі резолюцій Ради безпеки ООН. 1 червня ц. р. МЗС Китаю закликало всі країни бути стриманими та не допускати будь-яких дій, що можуть призвести до загострення обстановки в АТР. Була висловлена готовність поглиблювати співробітництво з усіма зацікавленими країнами. Зовнішньополітичне відомство Китаю також висловилось за відновлення діалогу між Південною Кореєю та КНДР.

Щоправда, КНР продовжує демонструвати і негативне сприйняття дій США з нарощування своєї військової присутності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. 2 червня ц. р. зовнішньополітичне відомство Китаю вкотре засудило заходи США та Південної Кореї з розгортання американської системи ПРО THAAD на Корейському півострові. За заявою МЗС КНР, позиція Китаю з даного питання залишається незмінною — «розміщення США системи ПРО THAAD у Південній Кореї завдає суттєвої шкоди інтересам стратегічної безпеки КНР, порушує стратегічний баланс сил в регіоні та не сприяє денуклеаризації Корейського півострова».

Щодо Росії, то ускладнення ситуації в АТР вона намагається використати в якості приводу для подальшої мілітаризації Курильських островів. Так, розпочалася підготовка до розгортання на островах нового загальновійськового з’єднання Збройних сил Росії. Коментуючи дане питання, президент РФ В. Путін відкинув будь-яку можливість повернення островів Японії. За його словами, «у разі втрати Росією контролю над островами, там відразу ж будуть розгорнуті військові бази США».

За діями КНДР у ракетно-ядерній сфері уважно слідкує Рада безпеки ООН. 2 червня ц. р. РБ ООН розширила санкції проти Північної Кореї за розробку бойових ракетних систем та зброї масового ураження.

 

3.4. Наука і технології

Найбільший китайський безпілотник
на сонячних батареях «Caihong»

В рамках реалізації програми освоєння космічного простору в травні поточного року у КНР було завершено розгортання мережі наземних станцій з прийому супутникових даних. У такий спосіб значно розширилися можливості Китаю з дистанційного зондування земної поверхні у реальному масштабі часу. Мережа охоплює всю територію КНР та 70 % Азії.

У найближчій перспективі у Китаї планується запуск нової космічної обсерваторії. Телескоп призначений для роботи з жорстким космічним випромінюванням, що дозволяє використовувати його для вивчення фізичних процесів у ядрах галактик. Основним споживачем інформації стане лабораторія фізики елементарних частин та астрономії Академії наук КНР.

Водночас важливим досягненням авіаційної галузі Китаю стала розробка безпілотного літака, що працює на сонячній енергії. Перший політ літака відбувся на минулому тижні. Апарат може перебувати у повітрі необмежений час. Сьогодні такими технологіями володіють лише США та Великобританія.

 

КНР також продовжує вести океанографічні дослідження. На минулому тижні з судна-носія «Сян’янхун 09» було здійснено чергове занурення глибоководного пілотованого апарату «Цзяолун» у Маріанській западині. Максимальна глибина занурення апарату склала 6699 метрів. Були зібрані зразки гірських порід, донних відкладень, організмів та придонної води. Однією з цілей досліджень є отримання доступу до нових джерел енергоносіїв, зокрема т. зв. горючого льоду. Запаси даної речовини на дні морських районів, підконтрольних КНР, оцінюються у 80 млрд тонн нафтового еквіваленту.

Занурення глибоководного пілотованого апарату «Цзяолун» у Маріанській западині

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Один із напрямів співробітництва між Китаєм та Україною — спільні наукові дослідження з освоєння Антарктики. На 40-й Консультативній нараді з Договору про Антарктику 22 травня–1 червня цього року в Пекіні було досягнуто домовленості про розширення китайсько-української взаємодії з освоєння Антарктичної зони. Зокрема, до цього буде залучатися українська антарктична станція «Академік Вернадський».