17 жовтня 2017

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (09.10–15.10.2017)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

В рамках завершального етапу підготовки 19-го з’їзду Комуністичної партії Китаю (КПК) головною політичною подією в країні стало 7-е пленарне засідання Центрального комітету КПК 18-го скликання 11–14 жовтня ц. р. У ході заходу були обговорені проект доповіді ЦК КПК 18-го скликання, який буде представлений на 19-му з’їзді вищого партійного органу, проект поправок до Статуту КПК, а також проект доповіді про роботу Центральної комісії КПК по перевірці дисципліни. В цілому проекти даних документів були схвалені членами ЦК КПК.

На цьому фоні керівництво КНР, а також провідні китайські та міжнародні експерти продовжували підведення підсумків досягнень Китаю з часу проведення попереднього 18-го з’їзду КПК у 2012 році.

Насамперед в цьому плані відмічаються позитивні результати реформ, які були започатковані Головою КНР, Генеральним секретарем КПК Сі Цзіньпіном, та стали найбільшим зрушенням з початку переходу Китаю до політики відкритості країни. Зокрема, основними напрямами таких реформ стали побудова інноваційної та відкритої економіки, підвищення якості управління країною, вирішення соціально-економічних проблем та створення нового суспільства на основі «середнього» класу, а також комплексна модернізація збройних сил.

За рахунок реалізації наведених підходів КНР впевнено виходить на новий етап соціально-економічного підйому, який характеризується зростанням продуктивності праці на базі інноваційних технологій, структурними змінами в економіці країни, а також впровадженням геоекономічних мегапроектів, які мобілізують ресурсний потенціал китайських партнерів у багатьох регіонах світу. Водночас відбувається розширення багатоформатних відносин КНР з іншими країнами виходячи зі спільних інтересів.

Все це створює підґрунтя для зміцнення міжнародних позицій та авторитету КНР, а також здійснення «глобального економічного наступу» шляхом реалізації стратегічної ініціативи «Пояс і шлях», а також інших проектів. Так, на сьогоднішній день в іноземних країнах працюють понад 30 тис. китайських підприємств та декілька мільйонів громадян. При цьому загальний обсяг китайських інвестицій за кордоном становить понад 120 млрд дол. США, а накопичені активи вже перевищили 1 трлн дол. США.

7-е пленарне засідання Центрального комітету КПК 18-го скликання в Пекіні

Крім того, окрема увага міжнародних спостерігачів приділяється заходам керівництва Китаю з подолання корупції в країні, в т. ч. шляхом проведення чистки кадрового складу Комуністичної партії Китаю. Зокрема, підкреслюється важливе значення роботи Центральної комісії КПК по перевірці дисципліни (чергове пленарне засідання відбулось 9 вересня ц. р. у Пекіні), яка проводить послідовну роботу з викорінення зловживань у партійному апараті.

В контексті наведених оцінок особливий наголос робиться на складності внутрішніх та зовнішніх умов, у яких відбувається розвиток Китаю. В цьому плані називаються проблеми трансформації китайського суспільства, а також суперечливий характер розвитку ситуації у світі. З урахуванням зазначених обставин, досягнення країни вважаються свідченням високого рівня результативності роботи «п’ятого» покоління керівництва КНР на чолі з Сі Цзіньпіном, яке відкрило новий етап у розвитку Китаю.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Розширення географії китайської ініціативи «Пояс і шлях» підвищує її значення як субрегіональної інтеграційної системи. Свідченням цього є розвиток співробітництва по лінії Євразія-Китай. Зокрема, 9–10 жовтня ц. р. в Афінах (Греція) був проведений бізнес-саміт «ЄС-Євразія-Китай» на якому розглядались перспективи поглиблення співробітництва у згаданому форматі. Учасники саміту підтримали китайську ініціативу «Пояс і шлях», а також висловили надію на зміцнення взаємної довіри для досягнення спільної вигоди. Були висловлені пропозиції щодо вдосконалення принципів і стандартів міжнародної торгівлі та економіки, а також розвитку транспортної інфраструктури між Євразією та АТР.

Бізнес-саміт «ЄС-Євразія-Китай» в Афінах (Греція)

Продовжуються заходи з розвитку транспортної інфраструктури «Поясу і шляху». Так, Китайська залізнична будівельна корпорація (China Railway Construction Corporation, CRCC) та Китайська фінансова холдингова компанія «Іньхе» (China Galaxy Financial Holdings Company) оголосили про створення спільного фонду «Пояс і шлях» із завданням фінансування інфраструктурних проектів. Розмір фонду визначений у розмірі 15 млрд дол. США. До фонду планується залучати кошти інституційних інвесторів, зокрема Китайської інвестиційної корпорації (China Investment Corporation), фонду Шовкового шляху і фонду PPP (public-private partnership).

Крім того, у КНР реалізується масштабна програма інвестування зарубіжних портів. Протягом останніх п’яти років три крупних портових холдинги КНР — Cosco Shipping, Shanghai International Port Group (SIPG) та China Merchants Port Holdings (CMPort) більш ніж у чотири рази збільшили обсяги своїх інвестицій у морські порти в інших країнах. При цьому надається перевага кінцевим пунктам «Поясу і шляху» в Європі. Так, у поточному році Cosco придбала 51 % іспанського портового холдингу Noatum Port Holdings, а також 100 % акцій контейнерного терміналу в порту Зебрюгге (Бельгія). Поряд з цим, Cosco належить 51 % порту Пірей (Греція) та 35 % терміналу Euromax у Роттердамі (Нідерланди).

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Одним із пріоритетів зовнішньої політики Китаю залишається зміцнення зв’язків із західними країнами та міжнародними організаціями. Зокрема, 11 жовтня ц. р. Голова КНР Сі Цзіньпін та президент ФРН Ф. Штайнмайєр обмінялись вітальними телеграмами з приводу 45-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами. У своїй телеграмі Сі Цзіньпін відмітив позитивний характер розвитку китайсько-німецьких стосунків, які набули рівня стратегічного партнерства. Виходячи з цього він висловив зацікавленість КНР у подальшій активізації співробітництва з Німеччиною на благо обох країн і народів. Ф. Штайнмайєр погодився з лідером Китаю та зробив наголос на можливостях ФРН у сприянні більш широкому виходу китайських товарів на ринки Європейського Союзу.

Водночас 12 жовтня ц. р. Міністерство закордонних справ Китаю виступило зі спеціальною заявою щодо підтримки зусиль уряду Іспанії у збереженні єдності іспанської держави. За заявою представника МЗС КНР, китайська сторона ретельно відстежує ситуацію в Каталонії, а також розуміє та підтримує заходи Мадриду з недопущення реалізації планів сепаратистів. При цьому висловлюється впевненість у спроможності керівництва Іспанії зберегти громадський порядок та захистити законні інтереси громадян країни. Крім того, МЗС КНР наголошує на дружніх відносинах між Китаєм і Іспанією та намірах Пекіну продовжувати активне співробітництво між двома країнами.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Начальник Державного статистичного управління КНР Нін Цзічже

11 жовтня ц. р. начальник Державного статистичного управління КНР Нін Цзічже надав характеристику основним досягненням країни в економічній сфері. За словами китайського урядовця, Китай впевнено виконує завдання щодо забезпечення стійкого розвитку національної економіки і вийде на запланований рівень зростання ВВП у 6,5 % за підсумками поточного року. Більш того, річні підсумки можуть показати навіть кращі результати.

На підтвердження цього Нін Цзічже навів основні показники економічної діяльності країни з часу проведення 18-го з’їзду КПК. Так, з 2012 по 2016 роки щорічні темпи зростання ВВП Китаю знаходились на рівні 7,2 %, що на 2,6 % перевищувало середні світові показники, а також на 4 % — середні показники країн з перехідними економіками. При цьому інфляція становила 2 %, а коефіцієнт безробіття — 5 %.

Стрімке зростання економічного потенціалу Китаю вивело його на перше місце у світі за внесками у світовий економічний розвиток. У 2016 році частка КНР у світовій економіці склала 14,8 %, що на 3,4 % перевищило даний показник 2012 року. Водночас з 2013 року по 2016 рік середній коефіцієнт внеску Китаю у розвиток світової економіки становив 30 %, що було більше сукупного внеску США, країн Єврозони та Японії.

Близько 50 % китайської економіки займає індустрія послуг. В першій половині поточного року добавлена вартість в даній сфері становила 54,1 %. В свою чергу, головною рушійною силою китайської економіки стало споживання. З 2013 по 2014 роки коефіцієнт внеску кінцевого споживання в економічне зростання країни склав 55 %.

Позитивні тенденції зафіксовані у розвитку міст та сіл, який набуває все більшої координованості. Наприкінці 2016 року коефіцієнт урбанізації склав 57,35 %, що на 4,78 % вище у порівнянні з кінцем 2012 року. Поряд з цим скоротилася різниця між доходами міських та сільських жителів.

Крім того, Нін Цзічже наголосив, що з часу проведення 18-го з’їзду КПК відбулось відчутне покращення життєвого рівня населення країни. Так, з 2012 по 2016 роки реальні доходи громадян зросли у середньому на 7,4 %, а кількість бідного населення скоротилася на понад 55 млн осіб.

З метою закріплення зазначених тенденцій керівництвом КНР прийнято рішення щодо збільшення фінансової підтримки основних проектів у рамках стратегії «Зроблено в Китаї-2025», яка передбачає модернізацію обробної промисловості країни. У пріоритетному порядку будуть фінансуватися програми стимулювання інновацій у згаданій галузі, зокрема щодо виробництва інтелектуальної техніки та висококласної споживчої електроніки. Загальний обсяг фінансування подібних програм передбачається на рівні 1,5 млрд дол. США. В цьому плані буде налагоджено співробітництво між Міністерством промисловості та інформатизації КНР і Державним банком розвитку Китаю.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. З огляду на продовження Пхеньяном агресивного зовнішнього курсу антиамериканського характеру, США підтверджують готовність до застосування військової сили проти КНДР у випадку виникнення такої необхідності. Так, за словами міністра оборони США Дж. Меттіса під час його виступу на щорічній зустрічі Асоціації американської армії (AUSA) 9 жовтня ц. р., Збройні сили Сполучених Штатів Америки мають бути готовими до військового рішення північнокорейської проблеми. В той же час він висловився за мирне вирішення ситуації довкола ракетно-ядерної програми КНДР.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс на щорічній зустрічі
Асоціації американської армії (AUSA)

Водночас США продовжують заходи з демонстрації сили перед Північною Кореєю. 11 жовтня ц. р. був здійснений черговий політ пари стратегічних бомбардувальників В-1В Lancer ВПС США з авіабази Андерсен на острові Гуам у супроводі двох винищувачів F-15K Південної Кореї з наближенням до узбережжя КНДР. Літаки здійснили підліт до Корейського півострова зі сторони Японського моря, імітували нанесення удару крилатими ракетами по цілях на сході Північної Кореї, перетнули територію Південної Кореї, здійснили розворот над Жовтим морем та повторили заходження на ціль із західного напрямку.

Крім того, триває перехід до району Корейського півострова авіаносної ударної групи ВМС США на чолі з авіаносцем «Ronald Reagan». На додаток до цього до акваторії Японського моря направлені атомні підводні човни ВМС США «Tucson» та «Michigan», оснащені крилатими ракетами «Tomahawk».

США продовжують заходи з демонстрації сили перед Північною Кореєю

В свою чергу, на противагу чіткій політиці РБ ООН, США, ЄС, Китаю та інших країн щодо здійснення тиску на Північну Корею, Росія продовжує фактичну підтримку КНДР. Так, 2–6 жовтня ц. р. відбувся візит до Пхеньяну делегації Державної думи РФ, який широко коментувався російськими ЗМІ. При цьому фактично схвалювалися антиамериканські позиції лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, а також нагадувалися його публічні виступи щодо намірів «знищити США». В зв’язку із зазначеним досить показовий характер мала заява Посольства Росії в КНДР стосовно визнання Північною Кореєю «російської належності» Криму, що ще раз підтверджує тісну взаємодію між Москвою та Пхеньяном.

 

Ракетний есмінець ВМС США «Chafee»

Інші аспекти у розвитку безпекової обстановки в регіоні. На фоні загострення ситуації довкола Північної Кореї окремим проблемним аспектом залишаються суперечності довкола спірних островів в АТР. МЗС Китаю виступило з рішучим протестом проти несанкціонованого входження 10 жовтня ц. р. ракетного есмінця ВМС США «Chafee» до китайських територіальних вод в районі островів Сіша (Парасельських) у Південно-Китайському морі. Для попередження таких дій до зазначеного району були направлені ракетний фрегат, два винищувачі та вертоліт ВМС НВАК.

 

3.4. Наука та технології

Керівництво КНР надає важливого значення належному фінансовому забезпеченню науково-технічної сфери країни, що є однією із запорук її ефективного розвитку. За даними Державного статистичного управління Китаю, у 2016 році обсяги фінансування науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт в країні становили 234 млрд дол. США (2,11 % від ВВП), що відповідає рівню провідних розвинутих країн. Набула також покращання структура інвестицій, а саме — більше коштів направлялося на фундаментальні дослідження при зростанні обсягів внесків провідними компаніями. Разом з тим, витрати на фундаментальні дослідження все ще залишаються на відносно нижчому рівні у порівнянні з іншими розвинутими країнами, в т. ч. США, ЄС, Японією та Південною Корею.

Прикладом високого рівня інвестиційної активності в КНР у науково-технічній сфері є рішення китайської корпорації Alibaba Group щодо заснування нового дослідницького центру (DAMO Academy), а також інвестування протягом трьох років близько 15 млрд дол. США у розвиток передових технологій. Серед іншого, передбачається проведення досліджень в галузях квантових обчислень, машинного навчання, базових алгоритмів та мережевої безпеки.

Корпорація Alibaba Group повідомляє про заснування дослідницького центру
(DAMO Academy)

Проводяться також активні роботи з розробки принципово нових видів озброєння та військової техніки. Зокрема, Морський університет інженерних наук Народно-визвольної армії КНР оголосив про розробку нових технологій, які можуть бути використані при створенні т. зв. рельсової гармати («рельсотрону»). Принцип дії гармат такого типу передбачає використання електромагнітної енергії для розгону снаряду, який є частиною електричного ланцюга та рухається між двома контактними рейками. Китай займається розробкою власного «рельсотрону» з 2005 року та вже досяг певних успіхів у цій сфері.

На сьогодні аналогічні проекти реалізуються у США та Росії. В липні ц. р. Науково-дослідне управління ВМС США спільно з американською компанією BAE Systems провело випробування «рельсотрону» на полігоні Дальгрен у Вірджинії. Вперше було зроблено два постріли поспіль. В цей же період у Лабораторії імпульсних енергетичних впливів на речовину у Підмосков’ї (Росія) був випробуваний «релсьсотрон», здатний у перспективі розганяти снаряд до першої та другої космічних швидкостей.

 

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР та Україною

Генеральний секретар Китайської асоціації з розвитку підприємств за кордоном Хе Чженьвей

9–10 жовтня ц. р. у Торгово-промисловій палаті України відбувся Українсько-Китайський форум з економічного співробітництва за участю представників українського та китайського урядів, підприємців та експертів. Головною темою заходу стало визначення можливостей збільшення обсягів китайських інвестицій в українську економіку, а також розвиток української промисловості в рамках «Поясу і шляху».

В ході форуму були проведені спільне обговорення шляхів поглиблення співробітництва між Україною та КНР у форматі «Поясу і шляху», а також тематичні презентації за напрямами будівництва, розвитку інфраструктури, науки і техніки та інноваційних технологій. При цьому була підтверджена готовність китайської сторони до поглиблення співпраці з Україною. Так, за словами генерального секретаря Китайської асоціації з розвитку підприємництва за кордоном Хе Чженьвея, уряд КНР активно заохочує китайські інвестиції в Україну.

 

«Укравтодор» і китайська компанія Xinjiang Communications Construction Group підписали контракти на виконання дорожніх робіт в Україні

В рамках практичного розвитку співробітництва між Україною та КНР передбачається реалізація ряду нових спільних проектів з компаніями Сhina Nuclear Energy Technology Corporation Ltd., CNI Energy Engineering Co. Ltd. і BGR Group щодо впровадження технологій «чистої» енергетики на українській території. Крім того, 10 жовтня ц. р. у Міністерстві інфраструктури України були підписані контракти між «Укравтодором» та китайською компанією Xinjiang Communications Construction Group стосовно виконання робіт з ремонту та покращання безпеки руху на автодорозі Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знаменка, а також реконструкції шосе Київ-Харків-Довжанський.