31 жовтня 2017

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (23.10–29.10.2017)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

18–24 жовтня ц. р. у КНР був проведений ХІХ з’їзд Комуністичної партії Китаю, який став головною політичною подією в країні за останні п’ять років. У ході з’їзду були визначені основні напрями розвитку Китаю на подальшу перспективу, обрані нові керівні органи КПК, а також внесені поправки до Статуту Комуністичної партії.

З’їзд високо оцінив роботу Центрального комітету КПК 18-го скликання, а також схвалив викладений у доповіді ЦК план політичного, економічного, соціального та культурного розвитку країни на основі концепції побудови соціалізму з китайською специфікою. При цьому у резолюції з’їзду були закріплені наміри КПК продовжити боротьбу за виконання основних історичних завдань, які включають: стимулювання модернізації китайської економіки, возз’єднання Батьківщини, захист миру у всьому світі та сприяння спільному розвитку, побудову середньозаможного суспільства в Китаї, а також реалізацію китайської мрії щодо «великого відродження китайської нації».

За результатами голосування Сі Цзіньпін був переобраний на посаді Генерального секретаря КПК. Крім того, були обрані Центральний комітет КПК (204 особи), Політбюро ЦК КПК (25 осіб) та Постійний комітет Політбюро ЦК КПК (7 осіб). Склад зазначених органів набув суттєвих змін. Зокрема змінилися 5 із 7 членів Постійного комітету Політбюро ЦК КПК. З них, на своїх посадах залишилися Сі Цзіньпін та прем’єр Державної ради Китаю Лі Кецян. Новими членами Постійного комітету стали: віце-прем’єр Держради КНР Ван Ян, новий керівник Центральної комісії КПК по перевірці дисципліни Чжао Лецзі, начальник Канцелярії ЦК КПК Лі Чжаньшу, новий керівник Секретаріату ЦК КПК, завідуючий Центром політичних досліджень при ЦК КПК Ван Хунін та колишній секретар парткому Шанхаю Хань Чжен.

Члени Постійного комітету Політбюро ЦК КПК (зліва направо): Хань Чжен, Ван Хунін, Лі Чжаньшу, Сі Цзіньпін, Лі Кецян, Ван Ян, Чжао Лецзі

За оцінками експертів, новий склад вищого керівного органу КПК дозволить Сі Цзіньпіну зберегти політичну спадкоємність та стабільність, зміцнити ідеологічну роботу в країні, мобілізувати партію на виконання завдань розвитку країни, а також зміцнити свої партійні та державні позиції. Всім новим членам Постійного комітету Політбюро ЦК КПК понад 60 років. На думку аналітиків, це досить багато для того, щоб хтось із них міг змінити Сі Цзіньпіна в 2022 році. Виходячи з цього робиться висновок про те, що він може залишитись на своїй посаді на третій термін.

Важливим результатом роботи з’їзду стало також включення до Статуту КПК ідеї Сі Цзіньпіна щодо «побудови соціалізму з китайською специфікою нової епохи», як стратегічного завдання країни. Реалізація даної ідеї визначена керівництвом для дій КПК на рівні з марксизмом-ленінізмом, ідеями Мао Цзедуна та теорією Ден Сяопіна.

Поряд з цим, за ініціативи Сі Цзіньпіна, у Статуті були закріплені положення щодо збереження повного контролю КПК над Народно-визвольною армією Китаю та іншими силовими структурами країни. КПК і надалі буде проводити армійське політичне будівництво, зміцнювати армію за рахунок реформ, сприяти розвитку збройних сил на основі науки та сучасних технологій, а також всебічно керувати армією.

Крім того, у Статуті КПК відмічена стратегічна важливість китайської ініціативи «Пояс і шлях», яка названа одним із пріоритетів Комуністичної партії Китаю. Як відмічається в партійному документі, реалізація цієї ініціативи не тільки відкриє нові горизонти для зміцнення міжнародних позицій КНР, але і створить більші можливості для розвитку всіх країн та глобальної економіки.

25 жовтня ц. р. у Пекіні була проведена зустріч членів Постійного комітету Політбюро ЦК КПК з китайськими та іноземними журналістами. Під час прес-конференції Сі Цзіньпін відмітив важливість ХІХ з’їзду КПК, який був проведений на ключовому етапі побудови в країні середньозаможного суспільства та переходу Комуністичної партії Китаю до безпосередньої реалізації стратегічного завдання відродження китайської нації. В цьому плані КПК зосередить зусилля на реалізації рішень з’їзду щодо проведення економічних реформ в країні, підвищення рівня життя населення, підтримки китайської культури, а також посилення відкритості Китаю та зміцнення його міжнародних позицій.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Привабливість «Поясу і шляху» обумовлює стійку тенденцію збільшення кількості учасників китайської ініціативи. Згідно з повідомленням Державного комітету КНР у справах розвитку та реформ, на сьогодні у роботі «Поясу і шляху» вже беруть участь понад 70 держав та ще близько 100 країн підтримали ініціативу або висловили бажання приєднатися до неї. В рамках ініціативи Китай підписав 90 угод з 70 країнами, в т. ч. 11 двосторонніх угод про вільну торгівлю та 22 угоди — про валютні свопи. При цьому за рахунок китайських інвестицій в країнах-учасницях «Поясу і шляху» було створено понад 160 тис. нових робочих місць.

Прем’єр-міністр Польщі Б. Шидло на 2-му форумі міністрів транспорту країн ЦСЄ та Китаю

Водночас продовжуються заходи з розвитку транспортного сполучення вздовж «Поясу і шляху». 25–26 жовтня ц. р. у Варшаві відбувся другий форум міністрів транспорту країн Центрально-Східної Європи та Китаю (т. зв. формат «16+1») на тему «Мультимодальні перевезення — гарантія ефективності економіки». Учасники форуму дійшли згоди щодо необхідності заохочення та активного використання можливостей співробітництва між Китаєм та країнами ЦСЄ в галузі транспортних перевезень і логістики.

Зокрема, за словами прем’єр-міністра Польщі Б. Шидло під час виступу на форумі, механізм співпраці КНР та країн Центрально-Східної Європи у форматі «16+1» не тільки сприятиме розвитку відносин між країнами, але і стане платформою для поглиблення міждержавних зв’язків. У свою чергу заступник міністра транспорту Китаю Хе Цзяньчжун відмітив ключове значення країн ЦСЄ у створенні єдиної інтегрованої транспортної системи від Європи до Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

За результатами зустрічі були конкретизовані подальші напрями роботи сторін зі зміцнення взаємодії між ними в сфері транспорту та логістики.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Рішення ХІХ з’їзду КПК відкривають новий етап у розвитку КНР, що має тісний зв’язок з пріоритетами зовнішньої політики країни та її діяльністю на міжнародній арені. На минулому тижні зазначені питання розглядалися в рамках телефонних переговорів між Головою КНР, Генеральним секретарем КПК Сі Цзіньпіном та керівництвом провідних країн світу.

Так, 25 жовтня ц. р., під час розмови з президентом США Д. Трампом лідер КНР підтвердив наміри Пекіну продовжити шлях мирного розвитку, а також чітко дотримуватись стратегії відкритості та поваги взаємних інтересів у побудові китайсько-американських відносин. При цьому була відмічена важливість майбутнього візиту Д. Трампа до Китаю, який планується до кінця поточного року і має надати поштовх подальшому поглибленню взаємодії сторін на благо двох народів та всього світу.

В свою чергу, 26 жовтня ц. р., у ході переговорів Сі Цзіньпіна з президентом РФ В. Путіним був відмічений позитивний характер китайсько-російських стосунків, що були названі «взірцем мирного співіснування двох держав у сучасному світі». Виходячи зі взаємних інтересів, сторони висловили наміри просувати співпрацю Китаю та Росії за всіма напрямами, а також підтримувати тісні зв’язки та координацію з важливих міжнародних і регіональних питань. За словами В. Путіна, у сучасній ситуації КНР є стратегічним та найбільш важливим партнером Російської Федерації.

 

Триває також активна робота КНР в ООН. У ході роботи 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН заступник Постійного представника Китаю при Організації Об’єднаних Націй У Хайтао виступив з пропозицією щодо розширення права голосу з питань миротворчої діяльності тих країн, які направляють свої контингенти для участі у міжнародних миротворчих місіях. Він також наголосив на необхідності підвищення ролі Спеціального комітету ООН по операціях з підтримки миру як структури, що розглядає питання політики в галузі миротворчої діяльності. Крім того, китайський дипломат висловив наміри його країни активізувати співробітництво з ООН у сфері захисту миру та безпеки у всьому світі.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Привабливість КНР для іноземних інвесторів

Позитивний та стабільний розвиток економіки КНР підвищує її привабливість для іноземних інвесторів. За інформацією Міністерства комерції Китаю, з січня по вересень поточного року в країні було зареєстровано 23,5 тис. підприємств з іноземними інвестиціями, що на 10,6 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому загальний обсяг фактично використаних інвестицій зріс на 7,5 % до 27,5 млрд дол. США. З них 8 млрд дол. США приходяться на високотехнологічні галузі промисловості (приріст 27,5 %) та 13,9 млрд дол. США на сегмент високотехнологічного сервісу (приріст 24 %).

Як і раніше, найбільш високі темпи росту за обсягами залучених іноземних інвестицій займає Центральний регіон країни. За перші дев’ять місяців поточного року сума фактично використаних інвестицій в цьому регіоні склала 6,9 млрд дол. США, що на 46 % більше, ніж у минулому році.

Розвитку економіки Китаю сприяє ефективна політика уряду країни з підтримки роботи виробників, у т. ч. за рахунок зниження податків. Згідно з повідомленням Державного комітету КНР у справах розвитку та реформ, в період з 2013 по 2016 роки адміністративні збори з китайських підприємств були скорочені майже в два рази. Такі результати були досягнуті за рахунок зниження державою цін на електроенергію, відміни плати за проїзд по швидкісних шосе та упорядкування зборів у фінансовому секторі.

Крім того, уряд КНР посилив заходи з упорядкування зборів, які стягуються з підприємств галузевими організаціями та асоціаціями, з урахуванням керованого уповільнення темпів розвитку економіки країни. На теперішній час Держкомітет у справах розвитку та реформ продовжує розробку єдиного державного переліку адміністративних зборів, який буде оприлюднений до кінця 2017 року.

Незважаючи на це, внаслідок прискорення економічного розвитку Китаю відбувається збільшення обсягів податкових надходжень до бюджету країни. Так, за перші три квартали поточного року зазначений показник зріс на 10,6 % до 1,5 трлн дол. США. Протягом цього ж періоду доход крупних підприємств КНР зріс на 22,8 %.

 

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Заступник директора департаменту з питань Північноамериканських справ МЗС Північної Кореї
Рі Йон Піл

Ситуація довкола Корейського півострова. Незважаючи на зовнішній тиск, керівництво КНДР демонструє наміри продовжувати ракетно-ядерні випробування. Так, 25 жовтня ц. р. високопоставлений чиновник МЗС Північної Кореї Рі Йон Піл підтвердив заяву лідера країни Кім Чен Ина стосовно можливості підриву водневої бомби в атмосфері над Тихим океаном. Водночас він виступив з новими погрозами на адресу США та їх союзників в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

На цьому фоні у КНДР були проведені масштабні навчання з цивільної оборони, в ході яких відпрацьовувались питання евакуації населення великих міст та світломаскування. За оцінками міжнародних експертів, навчання є одним із елементів підготовки Північної Кореї до війни.

 

У відповідь на погрози з боку Пхеньяну міністр оборони США Дж. Меттіс звинуватив КНДР у підриві стабільності в світі шляхом ядерного шантажу, а також наголосив на необхідності зосередження міжнародних зусиль з метою примушення керівництва КНДР відмовитись від ядерної зброї. Крім того, глава оборонного відомства США підкреслив твердість позицій Вашингтону щодо виконання своїх зобов’язань перед Японією та Південною Кореєю. За словами Дж. Меттіса, такі зобов’язання залишаються без змін і є наріжним каменем спільної безпеки. При цьому він підкреслив прихильність США до мирного вирішення ситуації довкола Корейського півострова.

Водночас США посилюють тиск на КНДР у фінансово-економічній сфері. 24 жовтня ц. р. Палата представників Конгресу США прийняла законопроект щодо введення повної заборони на відкриття в американських банках рахунків іноземних фінансових організацій, пов’язаних з Північною Кореєю. За порушення закону передбачаються штрафні санкції в розмірі від 250 тис. дол. США.

 

Інші події у безпековій сфері в АТР. 23 жовтня ц. р. на Філіппінах відбулось 11-те засідання міністрів оборони Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН). Виступаючи на зустрічі, глава оборонного відомства КНР Чан Ваньсюань відмітив наміри його країни продовжити тісну співпрацю з країнами АСЕАН у безпековій сфері для створення спільного суспільства з єдиною долею. При цьому серед основних напрямів такої співпраці були названі проведення спільних морських навчань та боротьба з тероризмом. Крім того, Китай продовжить зусилля з реалізації ідеї створення «гарячих ліній» між міністерствами оборони країн АСЕАН.

11-те засідання міністрів оборони Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) на Філіппінах

3.4. Наука та технології

Згідно з рішенням ХІХ з’їзду КПК, одним із основних засобів прискорення економічного росту країни визначено розвиток інноваційних виробництв, а також технологій обробки великих масивів даних та штучного інтелекту. Зокрема, до 2030 року передбачається виведення теорії штучного інтелекту та відповідних програмних і технічних засобів на передовий світовий рівень.

На сьогоднішній день Китай вже займає друге місце у світі за кількістю публікацій міжнародних науково-технічних документів та по числу патентів в сфері робототехніки і штучного інтелекту. При цьому, за визнанням світових експертів, КНР має всі необхідні можливості (в т. ч. спеціалістів, виробничі потужності та іншу інфраструктуру) для вирішення поставлених завдань.

 

Китай є лідером в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні у розвитку безготівкових розрахунків

Розвиток комп’ютерних технологій у КНР сприяє підвищенню ефективності роботи також і інших галузей економіки країни. За оцінкою експертів найкрупнішої у світі американської системи електронних платежів PayPal, на сьогоднішній день Китай вийшов на перше місце за обсягами безготівкових розрахунків та випередив США за даним показником. Цифрова економіка вже стала одним із найбільш важливих «двигунів» економічного росту Китаю та зробила його провідною країною світу у побудові «безготівкової спільноти». Загалом на теперішній час безготівковими системами платежів користується 86 % китайського населення. У 2016 році обсяг електронних платежів (у т. ч. через засоби мобільного зв’язку) у КНР склав в еквіваленті 5,5 трлн дол. США. Все це визначає і провідну роль Китаю у розвитку безготівкових розрахунків в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

 

Передові світові рубежі займає також і авіабудівна галузь КНР. 25 жовтня ц. р. малайзійській авіакомпанії «AirAsia» був переданий перший літак А320neo, зібраний на авіабудівному підприємстві у китайському місті Тяньцзінь (північний Китай). Тяньцзіньське підприємство відкрилось у 2008 році та є першою виробничою базою європейської компанії Airbus в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. За рахунок цього Китай став основним центром впровадження сучасної авіаційної техніки в АТР. А320neo є покращенню версією машин серії А320 та дозволяє перевозити 186 пасажирів з економією палива до 15 %.

Малайзійська авіакомпанія «AirAsia» отримала перший літак А320neo, зібраний у китайському місті Тяньцзінь

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР та Україною

Стратегічно важливе значення для України з точки зору зниження залежності від російських енергоносіїв має розвиток співробітництва з Китаєм в енергетичній сфері.

Так, КНР надає допомогу Україні у проведенні робіт з видобутку нафти і газу на її території. У вересні ц. р. найбільша в Китаї приватна нафтосервісна компанія Xinjiang Beiken Energy Engineering Co. заснувала в Україні дочірню компанію «Бейкень енергетика Україна» з уставним капіталом 5,2 млн грн. Раніше між Xinjiang Beiken Energy Engineering Co. та українською компанією «Укргазвидобування» був укладений контракт на 61,7 млн дол. США щодо освоєння нафтогазових родовищ у Харківській та Полтавській областях. Загалом протягом 2017–2019 років планується пробурити 24 свердловини.

Зі своєї сторони Україна передає КНР досвід експлуатації атомних електростанцій. На минулому тижні представники китайської атомної галузі відвідали навчально-тренувальний центр Запорізької атомної електростанції. За результатами візиту була досягнута домовленість щодо залучення центру для підготовки ремонтного персоналу китайських АЕС.

Візит на Запорізьку АЕС представників китайської атомної галузі