17 січня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (08.01–14.01.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

Успіхи КНР у зовнішній та внутрішній політиці сприяють формуванню позитивного сприйняття країни у світі. Згідно з «Доповіддю по глобальному вивченню державного образу Китаю у 2016–2017 роках», підготовленої Дослідницьким центром зовнішніх комунікацій, протягом останніх років відмічається стійка тенденція покращення міжнародного іміджу КНР. Так, за результатами опитувань, які проводились у 22 країнах світу серед осіб від 18 до 65 років, частка респондентів, що схвалюють діяльність Китаю, склала 70 %.

При цьому серед основних складових, що сприяють формуванню такої тенденції, були відмічені провідна роль КНР у глобальному розвитку світу, економічний та науково-технічний розвиток країни, а також її древні культурні традиції. Зокрема, найбільш показовими досягненнями, які асоціюються з країною, називаються введення в дію високошвидкісних залізничних ліній, пілотована космонавтика та створення суперкомп’ютерів.

Вагоме значення мають також популярність брендів китайських компаній як частина державного образу країни. Найбільш відомими з них за кордоном є Lenovo, Huawei, Alibaba, Air China та Bank of China. Продукція та послуги цих компаній вважаються важливими чинниками, завдяки яким люди із різних країн пізнають та розуміють Китай, а також формують своє ставлення до нього.

Разом з тим, 63 % опитаних зарубіжних респондентів визнали недостатню якість китайської продукції. Даний показник фактично не змінюється з 2015 року. Водночас в окремих країнах посилюються сумніви та занепокоєння щодо підвищення «китайської загрози», в т. ч. експансії з боку КНР. Виходячи з цього китайські експерти роблять висновок стосовно необхідності виведення китайських товарів на рівень провідних світових вимог, а також активізації роботи з роз’яснення міжнародної політики Китаю.

Доповідь по глобальному вивченню державного образу Китаю
у 2016–2017 роках (.pdf)

На цьому фоні важливою подією у внутрішньополітичному житті КНР стала нарада Політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю 12 січня ц. р., у ході якої обговорювалися питання внесення поправок до Конституції країни. Учасники наради відмітили визначальну роль, яку зіграла діюча Конституція Китаю в історичному процесі проведення політики реформ та відкритості і соціалістичної модернізації, а також у практиці управління державою.

В той же час члени вищого органу КПК визнали необхідність приведення Основного закону Китаю у відповідність до нових стратегічних завдань, які стоять перед країною, і включають побудову розвинутого соціалізму з китайською специфікою та середньозаможного суспільства. У свою чергу, це потребує корегування базових статей Конституції виходячи з досвіду партійної та господарської роботи, а також результатів відповідних теоретичних досліджень.

Конкретні рішення з порушених питань будуть прийняті у ході другого пленуму ЦК КПК 19-го скликання 18–19 січня ц. р. у Пекіні.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Посол ЄС в Китаї Ганс-Дітмар Швайсгут

Позитивні результати роботи «Поясу і шляху» посилюють увагу до нього з боку провідних країн світу та міжнародних організацій. За словами посла ЄС у КНР Г.-Д. Швайсгута, Європейський Союз розробляє власну програму взаємопов’язаності з китайською ініціативою «Пояс і шлях». Водночас Г.-Д. Швайсгут виказав сподівання на можливість більш тісного об’єднання зусиль ЄС та Китаю у сприянні розвитку і процвітання Євразійського континенту.

Підґрунтя для цього було закладено ще у 2015 році в рамках досягнення домовленості між керівниками ЄС та КНР щодо співпраці в сфері розвитку інфраструктури. В травні 2017 року в ході міжнародного форуму «Пояс і шлях» ЄС та Китай ухвалили керівні принципи подальшої взаємодії, які включають відкритість, прозорість і досягнення взаємної вигоди.

 

Триває також активне залучення до китайської ініціативи країн пострадянського простору. Так, 1 січня ц. р. вступив у дію договір про вільну торгівлю між КНР та Грузією, що створило передумови для виведення співробітництва сторін на якісно новий рівень. Протягом 2017 року загальні обсяги торгівлі між ними вже зросли на 24 % до 200 млн дол. США.

Поряд з Грузією активну участь у спільних проектах з КНР бере Білорусь. На початку поточного року Пекінським педагогічним інститутом та Національною академією наук Білорусі був відкритий китайсько-білоруський центр вивчення «Поясу і шляху». Основним завданням центру є сприяння активізації китайсько-білоруських контактів у торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

 

Все це посилює занепокоєння у Російській Федерації, яка поступово переходить від ейфорійного сприйняття Китаю як «рятівника» від західних санкцій, до реального розуміння загроз з його боку. Так, за оцінками російських експертів, у рамках побудови «Поясу і шляху» КНР формує власну сферу впливу, яка підриває позиції Російської Федерації. У наведеному контексті досить показовий характер має поява в російських ЗМІ публікацій критичного характеру з висвітленням проблем у розвитку співробітництва між Китаєм та його партнерами по «Поясу і шляху».

Так, стверджується про негативну реакцію низки країн «від Угорщини — до Танзанії» на пропозиції КНР, які нібито мають кабальний характер та створюють загрозу їх безпеці. Зокрема, на підтвердження цього наводяться приклади відмови Пакистану від спільного проекту з Китаєм стосовно зведення дамби Діамер-Бхаша, Непалу — від будівництва гідротехнічної споруди вартістю 2,5 млрд дол. США та Таїланду — від спорудження високошвидкісної залізної дороги.

Крім того, засоби масової інформації Росії намагаються переконати аудиторію щодо підтримки російської стурбованості стосовно «Поясу і шляху» також і іншими провідними країнами світу, в т. ч. США, Індією та Європейським Союзом.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна з президентом Франції Емануелем Макроном у Пекіні 8 січня ц. р.

Протягом минулого тижня ключовою подією у розвитку міжнародного співробітництва Китаю стала зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна з президентом Франції Е. Макроном 8 січня ц. р. у Пекіні. Сторони обговорили перспективи розвитку взаємодії між двома країнами в контексті побудови єдиного світу зі спільною долею для всього людства. При цьому була висловлена готовність Пекіну та Парижу об’єднати зусилля у досягненні згаданої мети.

Водночас лідери КНР та Франції відмітили зацікавленість їх країн у подальшому зміцненні двосторонніх зв’язків на основі взаємної довіри і вигоди за широким спектром напрямів. Насамперед серед них були названі ядерна енергетика та освоєння нових джерел енергії, авіація і космонавтика, штучний інтелект, освіта та культура. Крім того, окрема увага сторін приділялась обговоренню планів участі Франції у проектах «Поясу і шляху», а також надання допомоги у більш широкому виході Китаю на ринки країн Європейського Союзу.

В рамках візиту Е. Макрона до КНР була проведена серія бізнес-зустрічей між представниками ділових кіл двох країн. З французької сторони в них взяли участь керівники понад 50 крупних підприємств, у т. ч. Airbus, AccorHotels, LV, Areva та Safran. За результатами переговорів укладено декілька десятків контрактів та угод у різних сферах. Найбільшою з них стала угода про поглиблену співпрацю між Китайською генеральною корпорацією атомної енергетики (China General Nuclear Power Corporation, CGN) та Комісаріатом по атомній і альтернативним видам енергії Франції. Згідно з досягнутими домовленостями передбачається зосередження зусиль на вдосконаленні всіх ланок технологічного циклу виробництва ядерної енергії.

 

Зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна з зі спікерами парламентів країн Північної Європи та Балтії у Пекіні 10 січня ц. р.

В рамках розвитку співпраці з європейськими партнерами, 10 січня ц. р. Голова КНР Сі Цзіньпін зустрівся зі спікерами парламентів країн Північної Європи та Балтії. За словами китайського лідера, Північна Європа та Балтія мають важливе значення для Китаю як кінцевий пункт китайського проекту «Пояс і шлях». При цьому розвиток відносин з ними сприяє становленню стратегічного партнерства Китаю зі всією Європою. З урахуванням наведених обставин Сі Цзіньпін висловився за необхідність подальшого поглиблення таких відносин на основі принципів взаємної поваги, толерантності та спільних інтересів сторін. У свою чергу, представники країн Північної Європи та Балтії виказали тверді наміри щодо посилення діалогу з КНР, розширення співробітництва та сприяння просуванню китайсько-європейських стосунків.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Вагомою передумовою позитивної динаміки економічного росту КНР залишається державна підтримка сфер виробництва та послуг. На початку січня поточного року Державна рада Китаю спільно з Міністерствами фінансів та комерції країни, а також китайською інвестиційною компанією Merchants Capital заснували інвестиційний фонд обсягом 4,6 млрд дол. США для сприяння розвитку індустрії торгівлі послугами. За рахунок цього передбачається вирішення проблем з дефіцитом послуг на внутрішньому ринку, в т. ч. у галузях транспортних перевезень, туризму, телекомунікацій, будівництва, реклами, обчислень та звітності.

 

У 2017 році загальний обсяг зовнішньої товарної торгівлі КНР збільшився на 14,2 %

Крім того, продовжується реалізація кроків з покращення інвестиційного клімату в країні. Так, уряд КНР прийняв рішення стосовно спрощення умов діяльності інвесторів у зонах вільної торгівлі. Зокрема, інвесторам із 100 % іноземним капіталом надано право вкладати кошти у бізнесові проекти, які стосуються розвитку мережі Інтернет, проектування та ремонту літаків зі злітною вагою до 6 тонн та вертольотів — до 3 тонн, а також створення розважальних підприємств. На сьогоднішній день у Китаї вже відкрито 11 зон вільної торгівлі, які є полігонами для випробування нововведень у торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

 

Розвиток китайської економіки, а також активізація міжнародних зв’язків країни сприяють також і збільшенню обсягів її зовнішньої торгівлі. За даними Державного митного управління Китаю, у 2017 році загальний обсяг зовнішньої товарної торгівлі КНР склав 4,28 трлн дол. США, що на 14,2 % більше, ніж у 2016 році. Таким чином у Китаї припинилось падіння даного показника, яке тривало протягом останніх двох років. При цьому зросли як експорт Китаю — на 10,8 %, так і імпорт — на 18,7 %. Основними статтями китайського експорту залишались електромеханічна та працеємна продукція, а імпорту — сировина (насамперед сира нафта і руда) та продовольство.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Хронологія ракетних випробувань Північної Кореї

Ситуація довкола Корейського півострова. З огляду на продовження Пхеньяном його ракетно-ядерної програми, провідні країни світу та міжнародні організації посилюють тиск на КНДР. На минулому тижні в рамках виконання рішень РБ ООН від 22 грудня 2017 року Європейський Союз ввів нові санкції проти Північної Кореї. За заявою Ради ЄС, загалом до санкційних списків входять 79 фізичних осіб та 54 організації.

 

Раніше, 26 грудня минулого року, додаткові санкції проти КНДР ввели США. Водночас у Державному департаменті США обговорюються плани вжиття додаткових заходів із забезпечення контролю над морськими шляхами до Північної Кореї. За рахунок цього передбачається блокування імпорту та експорту КНДР визначеного переліку товарів, які підпадають під санкції ООН. 16 січня ц. р. згадане питання буде розглянуте під час зустрічі у Канаді представників зовнішньополітичних і оборонних відомств США, Канади та інших країн, які брали участь у складі Місії ООН на Корейському півострові під час війни 1950-1953 років (Австралії, Бельгії, Великої Британії, Колумбії, Ефіопії, Франції, Греції, Люксембургу, Нідерландів, Нової Зеландії, Філіппін, ПАР, Таїланду та Туреччини). У переговорах візьмуть також участь Південна Корея, Японія, Індія та Швеція. Росія та КНР на зустріч не запрошені.

 

Триває поглиблення військового і військово-технічного співробітництва між США та їх партнерами в АТР. 9 січня ц. р. Державний департамент США ухвалив рішення щодо поставки Японії ракет-перехоплювачів системи ПРО Aegis SM-3 Block IIA на суму 133 млн дол. США. Ракети цього типу можуть запускатись як з наземних, так і корабельних пускових установок.

 

Зі свого боку, Китай також посилює тиск на КНДР. 5 січня ц. р. Міністерство комерції КНР ввело заборону на експорт до Північної Кореї сталі та інших металів, а також промислової техніки. Крім того, були обмежені поставки нафти і нафтопродуктів. Водночас введена заборона на ввезення до КНР зерна, окремих видів мінералів, а також електронної та іншої продукції північнокорейського виробництва.

Того ж дня твердість позицій Пекіну у відношенні Північної Кореї була підтверджена Міністерством закордонних справ Китаю. За заявою МЗС КНР у відповідь на ствердження окремих ЗМІ щодо продовження поставок китайської нафти до КНДР, Пекін завжди суворо та всебічно виконував резолюції Ради Безпеки ООН і не дозволить порушувати їх своїм громадянам та компаніям.

 

9 січня ц. р. відбулись переговори високого рівня урядових делегацій КНДР та Республіки Корея

Разом з тим, провідні держави світу та Азіатсько-Тихоокеанського регіону не відмовляються від налагодження діалогу з Північною Кореєю.

Зокрема, 9 січня ц. р. відбулись перші за два роки прямі переговори між Сеулом та Пхеньяном. Розглядались питання попередження можливості раптового виникнення конфлікту, а також покращення міждержавних відносин. За результатами переговорів досягнуті домовленості щодо відкриття «гарячої лінії» між двома країнами та участі північнокорейських спортсменів у зимових Олімпійських іграх, які плануються у Південній Кореї.

За оцінкою міністра об’єднання (Республіка Корея) Чо Мен Гена, позитивне вирішення даних питань може стати поштовхом для покращення відносин між двома країнами.

 

 

Китай планує відкриття другої бази ВМФ НВАК за кордоном у пакистанському місті Гвадар

Діяльність Китаю у військовій сфері. В рамках реалізації своїх стратегічних інтересів КНР продовжує заходи з нарощування військової присутності у ключових регіонах світу. Так, розглядаються плани розміщення бази ВМФ НВАК у пакистанському місті Гвадар, яке займає стратегічне положення на одному з найбільш важливих у світі торговельних шляхів через Аравійське море та Ормузьку протоку. У 2017 році база ВМФ НВАК була відкрита у Джибуті на узбережжі Аденської затоки.

Крім того, триває реалізація програми посилення бойового потенціалу ВМФ. На початку січня ц. р. Китай розпочав будівництво нового авіаносця «Типу 002», який стане найпотужнішим бойовим кораблем в історії країни. За своїми характеристиками новий китайський авіаносець наблизиться до американських кораблів такого ж класу.

 

3.4. Наука та технології

Китай запустив ракету «Чанчжен-2Д» з двома супутниками дистанційного зондування Землі «Гаоцзін-1», 9 січня ц. р.

Згідно з планами Китайського національного космічного управління, 9 січня ц. р. у КНР був здійснений пуск ракети-носія «Чанчжен-2Д», яка вивела на орбіту третій та четвертий супутники системи дистанційного зондування Землі «Гаоцзін-1». Супутники здатні передавати зображення з розрізненням 0,5 м. Після завершення тестових випробувань апарати будуть передані у використання клієнтам на комерційній основі. Розробником системи є Китайський дослідницький інститут космічних технологій.

 

Водночас на початку січня ц. р. Державний комітет у справах розвитку і реформ Китаю ухвалив проект щодо спорудження у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (Північно-Західний Китай) повноповоротного радіотелескопу з діаметром дзеркала 110 м. Він стане найбільшим у світі пристроєм такого типу. Радіотелескоп дозволить з високою чутливістю спостерігати три чверті небесної сфери, у т. ч. центр нашої Галактики. Метою проекту є створення платформи світового рівня для проведення наукових досліджень у таких передових сферах, як гравітаційні хвилі, чорні діри та темна матерія. Реалізація проекту сприятиме розвитку китайської астрономії та поглибленню міжнародного співробітництва країни за цим напрямом.

 

10 січня ц. р. у китайському місті Іньчуань запущений перший безпілотний монорельс системи «Іньгуй»

Продовжуються заходи з розвитку транспортної інфраструктури країни на основі високих технологій. У Центральному Китаї розпочато будівництво чергової середньошвидкісної лінії для потягів на магнітній подушці. Швидкість потягу становитиме 200 км/г. Крім того, 10 січня ц. р. у китайському місті Іньчуань Нінся-Хуейського автономного району був запущений перший безпілотний монорельс власної розробки. Безпілотна система «Іньгуй» дозволяє підтримувати безпечну дистанцію між потягами, виявляти несправності та відстежувати пасажиропотік. На початковому етапі швидкість потягів становитиме 80 км/г.

 

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Уряд КНР продовжує послідовну політику з відкриття свого ринку для України. Зокрема, 8 січня ц. р. Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки оприлюднила оновлений перелік експортерів соняшникового шроту із України до КНР. На сьогодні, за сприянням Посольства України в КНР та Посольства Китаю в Україні, продовжуються заходи з розширення спектру українських товарів, які можуть постачатись на китайський ринок.

 

Розвиток співпраці між КНР та Україною супроводжується кроками сторін з полегшення можливостей взаємних візитів громадян. З цією метою Посольство України в КНР відкрило низку візових центрів на території країни, в т. ч. у містах Пекін, Шанхай та Гуанчжоу. Головним завданням центрів є покращення надання послуг у процесі отримання віз.

 

Reliable Counter