6 лютого 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (29.01–04.02.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

Зростання потужності КНР як провідної держави світу використовується керівництвом країни для розширення сфер її впливу на глобальному та регіональному рівнях, у т. ч. в Арктиці. Зокрема, в цьому плані наприкінці січня ц. р. Державною радою Китаю була оприлюднена Біла книга щодо арктичної політики КНР.

Документ закріплює права країни на проведення наукових досліджень, судноплавство, проліт літаків, рибальство, прокладку підводних кабелів та трубопроводів, розвідку та видобуток природних ресурсів у відкритому морі, міжнародних районах морського дна і інших спеціальних морських акваторіях та районах Північного Льодовитого океану.

Біла книга «Арктична політика Китаю»

На підтвердження таких прав КНР робиться посилання на міжнародне законодавство, включаючи Конвенцію ООН по морському праву, географічне положення Китаю як однієї з континентальних держав, наближених до Північного полярного кола, а також підвищення значення Арктики, яка зачіпає інтереси всього людства.

Крім того, відмічається вагома роль Китаю у вирішенні ключових проблем Арктики, які стосуються негативних наслідків глобальних змін клімату та забруднення довколишнього середовища, а також відсутності загальної системи управління економічною діяльністю в регіоні. В зв’язку із зазначеним стверджується про безпосередній вплив природних умов Арктики та їх змін на кліматичну систему і екологічне середовище КНР та китайські інтереси в галузях риболовства і сільського господарства.

Виходячи з наведених обставин висловлюється готовність КНР спільно з іншими країнами проводити роботу з розвитку Арктики та протидії викликам і загрозам в регіоні. При цьому серед основних напрямів такої роботи називається реалізація планів Китаю щодо створення «Льодового Шовкового шляху» на основі освоєння та експлуатації арктичного морського маршруту (АММ). Так, Пекін заохочуватиме підприємців до участі в інфраструктурному будівництві вздовж АММ та здійсненні комерційного судноплавства по згаданому маршруту.

 

У свою чергу, ключовою внутрішньою подією в КНР стало відкриття 29 січня ц. р. 32-ї сесії Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників 12-го скликання. Головним питанням порядку денного є розгляд поправок до Конституції країни, які були визначені у ході ХІХ з’їзду Комуністичної партії Китаю. Насамперед це стосується побудови соціалізму з китайською специфікою та середньозаможного суспільства в країні, а також реалізації стратегічної мети щодо відродження китайської нації.

Відкриття 32-ї сесії Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників 12-го скликання 29 січня ц. р. в Пекіні

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

За оцінкою уряду КНР, на сьогоднішній день будівництво «Поясу і шляху» виходить на новий рівень свого розвитку. Згідно з інформацією Міністерства комерції Китаю, яка була оприлюднена 25 січня ц. р., протягом останнього часу торговельно-економічне співробітництво між країнами-учасницями китайської ініціативи досягло значних успіхів.

У минулому році товарообіг КНР з країнами вздовж «Поясу і шляху» досяг 1,15 трлн дол. США, що перевищило минулорічний показник на 17,8 %. При цьому загальний обсяг прямих інвестицій китайських підприємств в країни «Поясу і шляху» склав 14,4 млрд дол. США, а сума підрядних контрактів, які були укладені Китаєм у його межах, досягла 144,3 млрд дол. з приростом 14,5 %.

В рамках китайської ініціативи був реалізований ряд важливих проектів, зокрема побудовані та пущені в експлуатацію ділянка залізниці Момбаса-Найробі (як частина залізничної мережі Східної Африки) та перший тунель на залізничній магістралі Китай-Таїланд. Крім того, продовжувалось спорудження інших об’єктів інфраструктури, в т. ч. залізниці Угорщина-Сербія, високошвидкісного автомобільного шляху із Карачі (Пакистан), Китайсько-білоруського індустріального парку та Зони торговельно-економічного співробітництва в Суеці (Єгипет).

У 2017 році товарообіг КНР з країнами вздовж «Поясу і шляху»
досяг 1,15 трлн дол. США

Поряд з цим укладені угоди про лібералізацію торгівлі між КНР та Грузією і Мальдівською Республікою, а також розпочаті переговори щодо спрощення торговельних відносин з Молдовою та Маврикієм.

Вагоме значення мала також і допомога КНР країнам «Поясу і шляху». У минулому році Китай запустив низку програм у цій сфері, які передбачають подолання бідності та вирішення інших гуманітарних проблем в країнах-учасницях китайської ініціативи, а також підготовку спеціалістів за різними напрямами.

Згідно з рішеннями ХІХ з’їзду КПК, Китай продовжуватиме активне будівництво «Поясу і шляху» на принципах взаємної вигоди, торговельних, інвестиційних та народних обмінів, а також спільного вирішення міжнародних проблем. В цьому плані Китай створюватиме всі необхідні умови для поглиблення участі його партнерів у проектах стратегічної ініціативи та розширення її географії.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Одним із основних пріоритетів зовнішньої політики КНР залишається зміцнення зв’язків з провідними європейськими країнами, які є потужними споживачами китайської продукції. 31 січня ц. р. в Пекіні відбулась щорічна урядова зустріч на вищому рівні між прем’єром Державної Ради Китаю Лі Кецяном та прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей.

Обговорювались перспективи подальшої співпраці двох країн в економічній сфері в умовах виходу Великобританії зі складу Європейського Союзу. Згідно з висновками сторін, Brexit не тільки не створює перешкод для поглиблення взаємодії між Великобританією та Китаєм, але і відкриває нові можливості для цього.

На сьогоднішній день Великобританія є другим за обсягом торгівельним партнером Китаю серед європейських країн. В свою чергу, КНР є другим за розмірами торгівлі партнером Великобританії за межами Європи. В 2017 році товарообіг між двома країнами склав 79 млрд дол. США з ростом 6,2 % у порівнянні з попереднім роком. На теперішній час понад 500 китайських підприємств будують свій бізнес у Великобританії, а китайські інвестиції поширюються з таких традиційних галузей як торгівля, фінанси та телекомунікації на інноваційні напрями, в т. ч. нові джерела енергії, високотехнологічне виробництво, інфраструктуру, а також центри досліджень та розробок. За станом на кінець минулого року загальна сума китайських інвестицій в нефінансові галузі Великобританії досягла 19,14 млрд дол. США.

Прем’єр Держради Китаю Лі Кецян та прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей на першій двосторонній зустрічі бізнесменів високого рівня 31 січня ц. р. в Пекіні

Водночас КНР надає важливого значення розвитку відносин з країнами АТР.

Зустріч міністра закордонних справ КНР Ван І з главою зовнішньополітичного відомства Японії Таро Коно 28 січня ц. р. в Пекіні

Насамперед це стосується Японії, яка є державою з найбільшою економікою в регіоні. 28 січня ц. р. у державній резиденції Дяоюйтай в Пекіні відбулись переговори між міністром закордонних справ КНР Ван І та главою зовнішньополітичного відомства Японії Таро Коно. Під час зустрічі були відмічені значні досягнення у розвитку китайсько-японських відносин протягом сорока років з часу підписання договору про дружбу та співробітництво сторін.

Виходячи з цього представники двох країн досягли згоди стосовно активізації двосторонніх контактів на всіх рівнях, у т. ч. в сферах економіки, культури, засобів масової інформації та молодіжних обмінів. Крім того, Таро Коно підтвердив наміри Японії будувати відносини з КНР та Тайванем на основі принципу «єдиного Китаю», а також висловив зацікавленість його країни в участі у китайській ініціативі «Пояс і шлях».

За поглядами сторін, поглиблення взаємодії між КНР та Японією, як країнами, що знаходяться на перших місцях за рівнем розвитку їх економік, матиме позитивне значення не тільки для них самих, але і для всього Азіатсько-Тихоокеанського регіону та світу.

На цьому фоні відмічається виникнення нових проблем у відносинах між Китаєм та США. 31 січня ц. р. Міністерство закордонних справ КНР засудило позицію президента США Д. Трампа, який у своєму щорічному зверненні до Конгресу назвав Китай одним із основних джерел загроз американським інтересам. В цьому зв’язку МЗС КНР у черговий раз закликало Вашингтон відкинути менталітет «холодної війни» та повернутись на курс позитивного ставлення до Китаю.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Програма «Зроблено в Китаї 2025» 

За поглядами китайських експертів, стабільна робота китайської економіки дозволяє зробити висновок про збереження позитивних тенденцій у її розвитку також і у поточному році. Так, згідно з прогнозом керівника Дослідницького центру з питань розвитку при Державній раді КНР Лі Вея, у 2018 році економіка країни буде зростати середніми та високими темпами. Зокрема, приріст інвестицій становитиме 7 %; роль споживання в економіці підвищиться у середньому на 10 %, насамперед в електронному бізнесі та торгівлі; експорт залишатиметься стабільним.

Такі ж оцінки були зроблені заступником міністра комерції КНР Ван Шоувенем. За його словами у 2018 році зовнішня торгівля країни зберігатиме тенденцію до стабілізації та покращання. При цьому буде вдосконалюватись структура внутрішнього ринку КНР, а також розширюватись доступ країни до зовнішніх ринків, що стане наслідком підвищення якості китайських товарів і послуг.

Разом з тим, експерти визнали необхідність посилення уваги до питань зниження ризиків економічному розвитку Китаю, в т. ч. за рахунок зміцнення правової бази інвестицій, підвищення якості іноземних вкладень та вдосконалення захисту прав інтелектуальної власності.

 

В рамках підтримки національних виробників планується продовження реалізації програми «Зроблено в Китаї 2025». Згідно з повідомленням міністра промисловості та інформації КНР Мао Вея, у поточному році основні пріоритети згаданої програми включатимуть:

  • створення інноваційних центрів обробної промисловості, а також розвиток проектів «розумне виробництво», «зміцнення бази промисловості», «зелене виробництво» та «інновації в галузі обладнання високого класу»;
  • побудову показових зон державного значення в рамках програми «Зроблено в Китаї 2025» та формування декількох кластерів світового рівня у передових галузях обробної промисловості;
  • реалізацію проектів, спрямованих на забезпечення інтеграції виробничого сектора та мережі «Інтернет», включаючи формування площадки «Індустрійний Інтернет»;
  • підвищення якості системи пропозицій з ефективним виконанням намічених на 2018 рік завдань щодо ліквідації надлишкових потужностей у сталеливарній галузі, запуск нового комплексу проектів технічної реконструкції та поліпшення умов розвитку обробної промисловості шляхом проведення реформ.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. Згідно з закритою доповіддю незалежних спостерігачів ООН, низка країн світу порушують міжнародні санкції та підтримують торговельно-економічне співробітництво з Північною Кореєю. Протягом 2017 року всупереч санкційним обмеженням КНДР здійснювала систематичні поставки вугілля до Росії, Китаю, Малайзії та В’єтнаму. При цьому використовувались підроблені документи, які видавали північнокорейське вугілля за російське та китайське. Крім того, у доповіді наводяться факти взаємодії між КНДР та Сирією в галузі розробки хімічної зброї.

Обсяги експорту північнокорейського вугілля

Виходячи з такої інформації, 30 січня ц. р. Державний департамент США в черговий раз звинуватив Росію у підтримці Північної Кореї, що дозволяє їй продовжувати розробку ракетно-ядерної зброї. Водночас Міністерство фінансів США ввело додаткові санкції проти російських компаній, які зберігають зв’язки з КНДР та сприяють реалізації її ракетно-ядерної програми.

Разом з тим, міжнародні санкції, а також надмірні витрати Північної Кореї на військові та пропагандистські цілі вже призвели до суттєвих економічних збитків країни, у т. ч. фактичної втрати нею її золотовалютних резервів. Незважаючи на це, уряд КНДР планує здійснення нових масштабних заходів з демонстрації сили, включаючи проведення параду ракетної техніки на фоні Зимових Олімпійських ігор у Південній Кореї.

 

Сертифікація чотирьох китайських станцій глобальної системи моніторингу ядерних випробувань

Діяльність Китаю у військовій сфері. У збройних силах КНР продовжуються заходи зі створення глобальної системи моніторингу потенційних ядерних випробувань у всьому світі.

Протягом останнього часу в різних регіонах країни були відкриті чотири моніторингові станції, в т. ч. у провінціях Гуандун та Ганьсу, в Пекіні та в автономному районі Внутрішня Монголія.

Дане питання набуває особливо важливого значення в умовах продовження Північною Кореєю її ядерної програми.

 

3.4. Наука та технології

Китай продовжує демонструвати високий рівень досягнень у розвитку сучасних технологій за широким спектром напрямів, у т. ч. в космічній, комп’ютерній та транспортній сферах.

30 січня ц. р. Управління наукою, технікою та промисловістю для державної оборони КНР та Китайське національне космічне управління оголосили про офіційне введення в дію (після семи місяців випробувань) першого китайського рентгенівського астрономічного супутника Huiyan. Під час орбітальних випробувань супутник Huiyan здійснив сканування зображень та провів спостереження за конкретними небесними тілами із фіксованої точки. Були також отримані початкові результати спостережень за чорними дірами та нейтронними зірками в межах Чумацького шляху.

Поряд з цим Китай досяг значного прогресу у створенні систем штучного інтелекту (ШІ). За даними статистичної доповіді про розвиток Інтернету в КНР, у 2017 році в країні було подано понад 30 тис. заявок на реєстрацію патентів у галузі ШІ. Загалом у цій сфері діє близько 600 науково-дослідних установ, компаній та підприємств. З них — 30 % працюють за напрямами електронної комерції та інтернет-фінансів; інші — «розумного» транспорту, онлайн медицини, культури та розваг.

Тривають заходи зі створення нових транспортних засобів. Зокрема, китайськими інженерами здійснюється розробка біпланової конструкції перспективного гіперзвукового цивільного літака. За оцінками спеціалістів, така конструкція дозволить забезпечити оптимальне співвідношення між лобовим опором літака та його внутрішнім об’ємом. Водночас поєднання верхнього та нижнього крил надасть можливість підвищити їх підйомну силу і, відповідно, знизити витрати палива.

Значна увага уряду КНР приділяється також проведенню океанологічних досліджень. В січні ц. р. китайська державна компанія China Shipbuilding Industry Corporation завершила розробку ескізного проекту нового пілотованого глибоководного апарату. На основі цього здійснюється підбір основного обладнання. Морські випробування батискафу плануються в 2020 році. Згідно з розрахунками, апарат стане найбільш глибоководним у світі і зможе занурюватись на глибину 11 тис. метрів. Існуючий на сьогодні у КНР пілотований глибоководний батискаф «Цзяолун» може опускатися на глибину 7 тис. метрів.

Китайський пілотований глибоководний батискаф «Цзяолун»

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

1 лютого ц. р. у Києві відбулась презентація виставкового проекту
China International Import Expo (CIIE)

Однією з найбільш важливих подій у розвитку співробітництва між Україною та КНР має стати участь нашої держави у першій Китайській міжнародній імпортній ярмарці (China International Import Expo, CIIE), яка планується у Шанхаї восени поточного року. 1 лютого ц. р. у Києві відбулась презентація CIIE, яка була організована делегацією Міністерства комерції Китаю та народного уряду Шанхаю, а також посольством КНР в Україні при підтримці Торговельно-промислової палати (ТТП) України.

У ході презентації була підписана угода між ТТП України та засновником CIIE — китайською компанією National Exhibition and Convention Center (Shanghai Co., Ltd.) щодо участі України у ярмарці. За оцінками експертів, найбільшу вигоду від залучення нашої держави до CIIE отримають українські виробники сільськогосподарської продукції. В свою чергу це сприятиме зміцненню економіки України та збалансуванню її торгівлі з КНР.

В цілому у виставці планують взяти участь підприємці з понад 100 країн та регіонів світу. В рамках CIIE відбудеться міжнародний торгівельний форум «Хунцяо», галузеві семінари, а також презентації нової продукції.

 

Підписання акту про завершення компанією China Harbor Engineering Company днопоглиблювальних робіт у порту «Південний», 30 січня ц. р.

На цьому фоні показовим прикладом успіхів взаємодії між Україною та КНР є участь китайської сторони у реконструкції та розвитку української портової інфраструктури. 30 січня ц. р. був підписаний акт про завершення китайською компанією China Harbor Engineering Company днопоглиблювальних робіт у порту «Південний» в Одеській області. Роботи були виконані у повному обсязі з випередженням графіку на три місяці.

В рамках реалізації проекту побудовано підхідний канал глибиною 16 метрів для забезпечення функціонування нового зернового терміналу української компанії MV Cargo та американської корпорації Cargill з перевалочною потужністю 5 млн тонн за рік. За рахунок цього створені сприятливі умови не тільки для підвищення ефективності роботи порту, але і для загального покращання розвитку сільського господарства України.

 

 

www.reliablecounter.com