26 березня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (19.03–25.03.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

20 березня ц. р. у Пекіні було проведено заключне засідання 1-ї сесії Всекитайських зборів народних представників 13-го скликання, яка стала головною політичною подією в країні з початку поточного року.

Під час засідання з підсумковою промовою виступив Голова КНР Сі Цзіньпін, який закликав керівництво та народ Китаю зосередити зусилля на досягненні стратегічної мети відродження китайської нації в рамках перетворення країни на заможну та потужну, демократичну і цивілізовану, гармонійну та модернізовану соціалістичну державу вже до середини нинішнього століття.

За словами Сі Цзіньпіна, реалізація наведених планів вимагає вжиття конкретних заходів зі всебічного поглиблення реформ та розширення відкритості зовнішньому світу, втілення в життя нової концепції розвитку, а також створення модернізованої економічної системи. Крім того, Голова КНР наголосив на необхідності зміцнення соціалістичної демократії, посилення єдності КПК, підвищення ролі народу як господаря країни та забезпечення верховенства закону в державному управлінні.

Окрема увага Сі Цзіньпіна була приділена питанням розвитку китайської культури, підвищення рівня життя населення, стимулювання соціальної рівності та справедливості, підвищення якості освіти та медичного обслуговування, а також захисту екології.

При цьому Голова КНР відмітив миролюбний характер зовнішньої політики країни, яка спрямована на побудову спільного світу з єдиною долею для всього людства. Згідно з його ствердженням, розвиток Китаю не створює загрози для жодної держави.

Голова КНР Сі Цзіньпін на заключному засіданні 1-ї сесії Всекитайських зборів народних представників 13-го скликання

Виступ Сі Цзіньпіна був доповнений прем’єром Державної ради КНР Лі Кецяном, який зосередив увагу на завданнях китайського уряду в економічній сфері. Основними з них були названі спрощення системи адміністративного управління, покращання бізнес-клімату, стимулювання ринкової активності, втілення інновацій, в т. ч. розвиток цифрової економіки та торгівлі, а також створення нових робочих місць.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Посол КНР в Європейському Союзі Чжан Мін

Одним із ключових напрямів розвитку «Поясу і шляху» є підключення до нього інших країн та регіонів, що викликає взаємний інтерес. Так, за поглядами глави дипломатичної місії КНР в ЄС Чжан Міна, які були викладені в його статті на сайті європейської медіа-платформи Euractiv, Китай та Європа є природними партнерами по співробітництву взаємовигідного характеру. Завдяки спільним зусиллям китайська ініціатива «Пояс і шлях» була успішно поєднана з європейської стратегією розвитку, що сформувало підґрунтя для активізації переговорів про створення зони вільної торгівлі між КНР та ЄС. Зокрема, в рамках «Поясу і шляху» Китай вже підписав міжурядові угоди у торговельно-економічній сфері з 11 країнами Європейського Союзу. При цьому Чжан Мін висловив готовність Китаю продовжити кроки у даному напрямі.

 

Водночас розглядаються плани поглиблення взаємодії у форматах «Поясу і шляху» та Африканського союзу (АС). Зазначене питання стало одним із пунктів порядку денного спеціального саміту Африканського союзу (AfCFTA) 17–21 ц. р. у столиці Руанди місті Кігалі з розгляду перспектив створення континентальної зони вільної торгівлі. За заявою заступника голови Комісії АС Т. К. Куартея, на сьогоднішній день Китай є одним із основних партнерів Африки в економічному розвитку регіону. Крім того, через КНР африканські країни отримують можливість доступу до інших регіонів, насамперед вздовж «Поясу і шляху». З огляду на це, Т. К. Куартей відмітив наміри АС розширити масштаби співпраці з учасниками китайської ініціативи.

Саміт Африканського союзу з розгляду перспектив створення континентальної зони вільної торгівлі (AfCFTA)

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

У зв’язку з переобранням Сі Цзіньпіна на посаду Голови КНР відбулась низка його телефонних розмов з лідерами провідних країн світу, зокрема канцлером ФРН А. Меркель, прем’єр-міністром Індії Н. Моді та президентом РФ В. Путіним. Під час переговорів були підтверджені наміри сторін продовжити розвиток конструктивних відносин у різних сферах та форматах. Насамперед у наведеному контексті були названі спільна побудова багатополярного, безпечного та відкритого світу, вирішення міжнародних проблем, а також поглиблення торговельно-економічних зв’язків. При цьому серед багатосторонніх форматів була віддана перевага співпраці в рамках ООН, «великої двадцятки» та «Поясу і шляху». Крім того, Сі Цзіньпін отримав поздоровлення від лідерів більшості інших країн.

 

Продовжується розвиток відносин КНР з країнами різних регіонів, у т. ч. Центрально-Східної Європи. 22 березня ц. р. у Пекіні була проведена зустріч міністра закордонних справ Китаю Ван І з заступниками глав зовнішньополітичних відомств країн-членів Вишеградської групи. Представники Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини висловили готовність їх країн стати «воротами» для більш широкого виходу КНР на європейський ринок у рамках участі у китайській ініціативі «Пояс і шлях». Крім того, сторони обговорили перспективи співпраці між Китаєм та країнами ЦСЄ у форматі «16+1».

Зустріч міністра закордонних справ Китаю Ван І з заступниками глав МЗС країн-членів Вишеградської групи

На цьому фоні відбулось чергове ускладнення китайсько-американських відносин, що стало наслідком рішення президента США Д. Трампа ввести мита на імпорт товарів із КНР на загальну суму 60 млрд дол. США Серед причин таких намірів називаються дефіцит торгового балансу із Китаєм в 504 млрд дол. США та крадіжки інтелектуальної власності «на сотні мільярдів». У відповідь керівництво КНР висловило готовність вжити всіх необхідні заходів для «захисту своїх законних прав». В цьому зв’язку Міністерство комерції Китаю оприлюднило список з 128 товарів, які імпортуються з США та можуть бути обкладені митами.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Позитивний розвиток економіки КНР, а також заходи китайського уряду з покращення інвестиційного клімату в країні обумовлюють стабільну тенденцію збільшення обсягів надходжень іноземних капіталів до Китаю. Так, в січні–лютому ц. р. прямі іноземні інвестиції в КНР зросли на 0,5 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до близько 22,1 млрд дол. США. При цьому прямі іноземні інвестиції у високотехнологічні галузі китайської промисловості збільшились на 27,9 % у річному вимірі та склали 19,5 % від загальної суми таких інвестицій. Протягом того ж періоду в країні було зареєстровано 8848 підприємств з іноземним капіталом, що майже на 130 % більше, ніж за два перших місяці 2017 року.

Прямі іноземні інвестиції в КНР в січні–лютому 2018 року

Спираючись на економічні успіхи КНР, керівництво країни планує здійснення комплексу заходів з якісного покращання життя китайського населення. Зокрема, передбачається:

  • підвищення рівня доходів населення, в т. ч. збільшення зарплат, пенсій та субсидій, а також зниження прибуткового податку з фізичних осіб;
  • збільшення обсягів базового медичного страхування та розширення груп населення, яким буде надаватись безкоштовна медична допомога;
  • оптимізація освітнього процесу в інтересах забезпечення більш якісної освіти з одночасним зниженням навантаження на школярів;
  • розвиток домашньої, общинної та взаємної підтримки старих людей, а також розширення послуг в цій сфері, в т. ч. у сільській місцевості;
  • посилення боротьби із забрудненням довколишнього середовища, насамперед викидами шкідливих речовин у повітря.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. США та їх партнери в АТР здійснюють пошук шляхів примушення Північної Кореї до відмови від ядерної зброї. Зазначене питання обговорювалось 17–18 березня ц. р. у ході зустрічі в Сан-Франциско помічника президента США з питань національної безпеки Г. Макмастера, начальника Управління національної безпеки при президентові Південної Кореї Чон Ий Єна та глави Бюро національної безпеки Японії С. Яті. За результатами переговорів була досягнута домовленість щодо продовження скоординованого тиску на Пхеньян для здійснення ним реальних кроків з виконання вимог світової спільноти.

В Сан-Франциско відбулась зустріч керівників відомств з питань національної безпеки Південної Кореї, США та Японії

На цьому фоні триває підготовка першої зустрічі лідерів КНДР та Південної Кореї. 16 березня ц. р. у Сеулі було проведено перше засідання спільної робочої групи за участю представників двох країн. Розглядались питання, які планується винести на вищий рівень, в т. ч. щодо денуклеаризації Корейського півострова, розрядки військової напруженості, побудови довготривалого миру в регіоні та сприяння новим зрушенням у стосунках між двома корейськими державами.

Перше засідання спільної робочої групи представників
КНДР та Південної Кореї

Основні події в регіоні у військовій сфері.

КНР. 19 березня ц. р. у збройних силах КНР розпочалось проведення масштабних трансрегіональних навчань морської піхоти за участю 10 тис. військовослужбовців. У рамках навчальних заходів військові підрозділи були перекинуті залізничним, морським та повітряним шляхом на дві тренувальні бази у південно-західній провінції Юньнань та східній провінції Шаньдун на відстані 2 тис. км від місяць постійної дислокації. Згідно з планом навчання, передбачається відпрацювання понад 30 завдань в умовах субтропічної гірської місцевості та джунглів.

США, КНДР. Після тимчасової перерви на період Зимових Олімпійських ігор 2018 року, США та Південна Корея планують відновлення спільних військових навчань в районі Корейського півострова. Згідно з повідомленням МО США, у щорічних навчаннях Foal Eagle в квітні ц. р. візьмуть участь близько 11,5 тис. американських та 290 тис. південнокорейських військовослужбовців. Навчання за своїм розмахом будуть проводитись «на звичайному рівні».

 

3.4. Наука та технології

В КНР розпочаті випробування корабельного варіанту електромагнітної гармати

Розвиток науково-технічного потенціалу Китаю створює широкий спектр можливостей для розробки в країні сучасних видів озброєння та військової техніки. В березні ц. р. у КНР були розпочаті випробування корабельного варіанту електромагнітної гармати — т. зв. рельсотрону. «Рельсотрон» є принципово новим видом зброї та заснований на принципах розгону снаряду електромагнітним полем. В якості платформи для дослідного зразка використовується великий десантний корабель проекту 072ІІІ «Хайяншань», який має потужну енергетичну установку, здатну запустити електромагнітну гармату. На сьогодні такого виду зброї немає у жодної країни.

 

Водночас триває реалізація інших науково-технічних програм, зокрема освоєння космічного простору, енергетики та систем штучного інтелекту, в т. ч. для управління безпілотними апаратами.

На минулому тижні у Китаї був офіційно розпочатий проект створення супутникової системи для забезпечення безперебійної роботи мережі Інтернет на всій території країни, а також отримання швидкого доступу до комп’ютерних мереж інших регіонів. Всього планується запустити 80 супутників невеликого розміру. Реалізація згаданої програми сприятиме розвитку цифрової економіки та інтернет-торгівлі в країні.

Поряд з цим, все більшого поширення набуває застосування різного роду безпілотних апаратів. 22–23 березня ц. р. у Пекіні був проведений Міжнародний форум по розвитку цивільних БПЛА. За словами заступника глави Державного управління цивільної авіації Китаю Лі Цзяна, який взяв участь у заході, у найближчі роки масштаби ринку безпілотних апаратів у КНР зростуть більш ніж на 30 %. На теперішній час у Китаї вже офіційно зареєстровано понад 180 тис. дронів, 90 % з яких належать приватним особам.

Міжнародний форум по розвитку цивільних БПЛА пройшов у Пекіні

Здійснюється також розвиток інфраструктури виробництва, випробувань та обслуговування безпілотних апаратів. Зокрема, у провінції Гуандун планується створення експериментальної бази для випробування безводійних автомобілів. Крім того, на морському узбережжі цієї ж провінції розпочато будівництво найкрупнішого у світі полігону для випробування безекіпажних суден.

 

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Важливим перспективним напрямом українсько-китайської співпраці є науково-технічна сфера. За оцінками експертів, насамперед це стосується створення спільних технополісів та технопарків, а також наукових лабораторій, центрів, науково-освітніх та науково-виробничих інтегрованих структур у різних інноваційних галузях. Виходячи з досвіду інших країн, участь вчених і спеціалістів обох країн у реалізації спільних економічних проектів сприятиме пожвавленню українсько-китайського інвестиційного співробітництва, яке на сьогодні не в повній мірі відповідає потребам України та можливостям Китаю. При цьому Україна здатна допомогти КНР розширити присутність китайських компаній на європейських ринках, що підвищує зацікавленість китайської сторони в українській інтеграції до Європи.

 

Триває також поглиблення взаємодії між КНР та Україною на регіональному рівні. Зокрема, на минулому тижні між Полтавською обласною державною адміністрацією та представництвом китайської компанії China Road and Bridge Corporation (CRBC) був підписаний меморандум про співпрацю у будівництві низки ділянок автомобільних шляхів. Серед них — автомобільна дорога М-22 Полтава-Олександрія на ділянці обходу Кременчука з мостовим переходом через Дніпро. Раніше представництво корпорації CRBC в Україні підписало з Укравтодором угоду про підтримку доріг державного значення.

Підписання меморандуму про співпрацю між Полтавською облдержадміністрацією та представництвом компанії China Road and Bridge Corporation