11 квітня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (02.04–08.04.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

Важливою подією у розвитку торговельно-економічного співробітництва між країнами Азії та сусідніх з нею регіонів став Боаоський азіатський форум-2018 (БАФ-2018, т. зв. «Східний Давос») 8–11 квітня ц. р. у м. Боао в китайській провінції Хайнань (південний Китай). Захід був проведений під девізом «Відкрита інноваційна Азія для світу більшого процвітання» за участю лідерів провідних країн світу та регіону, а також впливових міжнародних організацій, в т. ч. ООН та МВФ.

При відкритті форуму з програмною промовою виступив Голова КНР Сі Цзіньпін, який окреслив основні напрями стратегії розвитку Китаю та принципи його взаємодії з іншими країнами світу. В рамках висвітлення наведених питань був зроблений наголос на планах КНР щодо продовження дипломатії великої держави з китайською специфікою нової епохи, формування світової спільноти з єдиною долею для людства, а також сприяння становленню миру у всьому світі.

БАФ-18 став першим крупним міжнародним заходом на території КНР у цьому році та характеризувався низкою важливих моментів як для Китаю, такі і для інших країн. По-перше, були показані нові перспективи реформ та відкритості; по-друге, була дана трактовка нової епохи розвитку Китаю; по-третє, були висунуті нові ініціативи щодо спільного створення майбутнього; по-четверте, були здійснені практичні кроки з подальшого зміцнення співпраці сторін.

Боаоський азіатський форум-2018

На полях форуму відбулась низка зустрічей Сі Цзіньпіна з лідерами країн-партнерів КНР. Обговорювались питання поглиблення взаємодії у різних сферах як на двосторонньому рівні, так і багатосторонніх форматах.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Важливою складовою у розвитку «Поясу і шляху» є поглиблення взаємодії з іншими міжнародними об’єднаннями. Наприкінці березня ц. р. Китайський комітет сприяння розвитку міжнародної торгівлі та Міжнародна торговельна палата КНР досягли домовленості зі Всесвітньою федерацією торговельних палат щодо співпраці у залученні торговельно-промислових кіл різних країн до реалізації китайської ініціативи.

За оцінками керівництва Китаю, співпраця сторін у згаданій сфері сприятиме всебічному та стійкому розвитку процесів економічної глобалізації, а також лібералізації та спрощенню процедур у галузі торгівлі і інновацій. Зазначені питання планується розглянути у ході спільного торговельно-економічного форуму 12 квітня ц. р. у Пекіні.

 

Водночас уряд КНР здійснює заходи з розбудови внутрішніх платформ діяльності «Поясу і шляху» у різних сферах. Зокрема, 2 квітня ц. р. у Шанхаї був проведений міжбанківський симпозіум «Поясу і шляху» за участю представників китайських та міжнародних фінансових установ, у т. ч. Шанхайського банку, сінгапурського банку OCBC (Oversea-Chinese Banking Corporation), іспанського Banco Santande та інших. Обговорювались можливості нарощування співпраці фінансових установ країн-учасниць китайської ініціативи.

2 квітня ц. р. у Шанхаї пройшов міжбанківський симпозіум «Поясу і шляху»

В цьому зв’язку голова правління Шанхайського банку Цзинь І виступив з пропозицією щодо використання китайського юаню в якості єдиної розрахункової валюти в межах «Поясу і шляху». У свою чергу, керівництво сінгапурського банку OCBC висловило готовність надавати підтримку китайським підприємствам у розширенні їх діяльності за кордоном.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Суттєвою проблемою у зміцненні партнерських відносин між КНР та США, що може мати негативні наслідки світового рівня, є чергове загострення торговельних суперечностей між двома країнами. 2 квітня ц. р. Китай підвищив мита на 128 найменувань американських товарів, які постачаються на китайський ринок. Мита на фрукти та вироби з них складатимуть 15 %, а тарифи на свинину — 25 %. За заявою Міністерства фінансів КНР, такий крок став відповіддю на рішення США щодо введення 25 % мит на імпорт сталі та 10 % мит — на алюміній. Водночас Пекін закликав керівництво США відмовитись від протекціоністських заходів, які порушують правила Всесвітньої торговельної організації та зашкоджують нормальному розвитку китайсько-американських стосунків.

Однак, це не зупинило США. 3 квітня ц. р. офіс торговельного представника США виступив з пропозицією ввести додаткові мита у відношенні 1,3 тис. видів китайських товарів (в основному, на продукцію телекомунікаційної, інформаційної, авіакосмічної та роботобудівної галузей). У відповідь Державна рада КНР 4 квітня ц. р. затвердила додаткові 25 % мита на 106  найменувань американських товарів інших категорій, серед яких автомобілі, продукція хімічної промисловості, а також соєві боби.

Чергове загострення торговельних суперечностей між КНР та США

На цьому фоні триває активний розвиток співробітництва між Китаєм та Росією. 5 квітня ц. р. відбувся робочий візит до Москви спеціального посланника Голови КНР Сі Цзіньпіна, міністра закордонних справ країни Ван І, який зустрівся з президентом Росії В. Путіним та главою МЗС РФ С. Лавровим. У ході переговорів був підтверджений стратегічний характер партнерства між двома країнами, а також наміри сторін продовжити поглиблення взаємодії за всіма напрямами. Основними з них були названі стиковка «Поясу і шляху» з процесом створення Євразійського економічного союзу, а також реалізація спільних проектів в енергетичній, інвестиційній, аерокосмічній та інфраструктурній галузях.

Зустрічі міністра закордонних справ Китаю Ван І із президентом Росії В. Путіним
та главою МЗС РФ С. Лавровим, Москва, 5 квітня ц. р.

Водночас Китай та Росія демонструють готовність до координації їх зусиль у безпековій сфері. За заявою міністра оборони КНР Вей Фенхе, який взяв участь у 7-й Московській конференції з міжнародної безпеки 4–5 квітня ц. р., Пекін і Москва виступають зі спільних позицій у побудові багатополярного світу зі взаємною відповідальністю за глобальну безпеку. Разом з тим, Вей Фенхе зробив наголос на особливій ролі КНР як країни, що робить найбільш вагомий внесок у розвиток глобальної безпеки. Тим самим Росія по суті була віднесена до складу «молодших» партнерів Китаю.

Виступ міністра оборони КНР Вей Фенхе на 7-й Московській конференції
з міжнародної безпеки, 4 квітня ц. р.

Разом з тим, відмічається подальше посилення невдоволення жителів Забайкалля та Далекого Сходу економічною діяльністю китайських підприємців у регіоні. На початку квітня ц. р. громадська організація «Байкал — наше надбання» виступила з різким засудженням позиції керівництва РФ, яке відверто ігнорує проблему «хижацької» експлуатації китайцями лісових ресурсів Сибіру. Приводом для цього стала заява Міністерства економічного розвитку Росії (у відповідь на звернення організації) стосовно відсутності правових порушень у діях китайського бізнесу.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

За даними статистичних органів КНР, в березні ц. р. економіка країни зберігала позитивну динаміку розвитку. За підсумками минулого місяця було зафіксовано зростання індексів ділової активності в обробній промисловості Китаю з 50,3 (у лютому) до 51,5, а в невиробничому секторі — з 54,4 до 54,6.

 

Компанія Sinopec Group планує підвищити потужність терміналів з прийому СПГ
майже в три рази

Зростання китайської економіки обумовлює також і збільшення обсягів споживання енергоносіїв в країні. З огляду на це, китайська компанія Sinopec Group планує розширити можливості імпорту скрапленого природного газу (СПГ) та наростити видобуток сланцевого газу. З цією метою до 2023 року буде підвищена потужність терміналів з прийому СПГ на східному узбережжі країни майже в три рази до 26 млн тонн за рік. Одним із основних імпортерів СПГ стануть США. Крім того, компанія Sinopec Group має намір розпочати розробку родовища сланцевого газу Weirong у провінції Сичуань з перспективою виходу на потужність 10 млрд куб. метрів за рік. За оцінками експертів, наслідком реалізації наведених планів може стати посилення конкуренції на китайському енергетичному ринку, що здійснюватиме негативний вплив на російські нафтогазові проекти в КНР.

 

Водночас уряд КНР здійснює кроки зі сприяння інноваційному розвитку країни. Наприкінці березня ц. р. була запущена пілотна програма полегшення доступу високотехнологічних компаній до китайського фондового ринку. Насамперед дія програми буде поширюватись на підприємства, які працюють в галузях цифрових технологій, біомедицини, а також виробництва мікросхем і високоякісного обладнання.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. Провідні країни світу здійснюють пошук шляхів вирішення північнокорейської ядерної проблеми. Так, Голова КНР Сі Цзіньпін у телефонній розмові з президентом США Д. Трампом минулого місяця висунув пропозицію створення нового формату переговорів у складі Китаю, США, Південної Кореї та КНДР. Участь Росії та Японії у діалозі не передбачається. Згідно з ініціативою Сі Цзіньпіна, першочерговим результатом переговорів у згаданому форматі має стати підписання мирного договору між чотирма країнами, який замінить угоду про перемир’я, що поклала край Корейській війні 1950–1953 років.

В рамках практичної реалізації наведеного підходу 3 квітня ц. р. у Пекіні була проведена зустріч міністрів закордонних справ КНР та Північної Кореї Ван І та Рі Йон Хо, яка стала продовженням переговорів лідерів двох країн у березні ц. р. Глава МЗС Китаю Ван І підтвердив наміри його країни продовжити активне сприяння денуклеаризації Корейського півострова мирним шляхом.

Все це по суті виключає Росію із переговорного процесу стосовно Корейського півострова та засвідчує подальше зниження її реальної ролі у міжнародній політиці.

Зустріч міністрів закордонних справ КНР та КНДР Ван І та Рі Йон Хо,
Пекін, 3 квітня ц. р.

В той же час світова спільнота продовжує тиск на КНДР з питань її ядерної програми. 30 березня ц. р. Комітет Ради Безпеки ООН щодо КНДР затвердив додаткові санкції проти Північної Кореї, які стосуються кораблів і судноплавних компаній, пов’язаних з контрабандою нафти і вугілля. Новий пакет санкцій ООН проти КНДР 6 квітня ц. р. був підтриманий також і Європейським Союзом.

 

Основні події в регіоні у військовій сфері

США, Південна Корея, КНР. США та Республіка Корея продовжують заходи з демонстрації сили в регіоні. 1 квітня ц. р. збройні сили двох країн розпочали проведення планових спільних навчань Foal Eagle, які були відкладені в зв’язку з зимовими Олімпійськими іграми у Південній Кореї. У навчанні беруть участь близько 11,5 тис. американських і 290 тис південнокорейських військовослужбовців, загін бойових кораблів ВМС США на чолі з універсальним десантним кораблем Wasp, а також винищувачі F-35.

У свою чергу 5 квітня ц. р. Китай розпочав масштабне військово-морське навчання у Південно-Китайському морі. До навчання залучаються понад 40 бойових кораблів, включаючи авіаносець «Ляонін», зі складу Північного, Східного та Південного флотів ВМС КНР. Навчання активно коментується Росією як «прояв загострення відносин між Китаєм та США на підґрунті посилення торговельно-економічних суперечностей сторін».

Універсальний десантний корабель ВМС США Wasp та авіаносець ВМС КНР «Ляонін»

Росія. Незважаючи на демонстрацію стратегічного характеру російсько-китайських відносин, керівництво РФ продовжує розглядати Китай як одного з військових противників Росії. Протягом минулого тижня в ході комплексної перевірки ЗС РФ за зимовий період навчання продовжувалось відпрацювання різних сценаріїв збройного конфлікту між Росією та КНР. Зокрема: на полігоні «Телемба» в Бурятії вирішувались завдання відбиття повітряного нападу противника; у Белгородському гарнізоні в Амурській області — пошуку та знищення диверсійно-розвідувальних груп, а на полігоні «Бакинский» у Хабаровському краї — відбиття масованого наступу.

 

3.4. Наука та технології

Розвиток науково-технічної бази КНР обумовлює вихід країни на передові позиції в світі у розробці новітніх зразків військової техніки.

В квітні ц. р. у Національній дослідницькій лабораторії високотемпературної аеродинаміки Академії Наук Китаю були розпочаті випробування макету гіперзвукового плануючого бойового блоку, здатного розвивати швидкість від 10 до 25 Мах. Подібні бойові блоки будуть розміщуватись на перспективних МБР «Східний вітер-51», а також на балістичних ракетах «Цзюйлан-3» (для підводних човнів). Для проведення випробувань використовується гіперзвукова аеродинамічна труба JF-12, яка дозволяє забезпечувати швидкість до 9 Мах та температуру до 3000 градусів Цельсія.

В свою чергу, у березні ц. р. китайська корпорація Norinco завершила розробку прототипу екзоскелету нового покоління для забезпечення дій військовослужбовців на полі бою. Система має вдосконалену гідравліку та пневмоприводи, а також більш ефективні акумуляторні батареї, що дозволило підвищити її тактико-технічні характеристики. Так, новий екзосклет дозволяє пройти в ньому до 10 км зі швидкістю 4 км/год з вантажем до 45 кг.

Китайська корпорація Norinco завершила розробку прототипу
військового екзоскелету

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Важливе географічне положення України обумовлює посилення уваги КНР до української транспортної інфраструктури як частини «Поясу і шляху». Свідченням цього є активна участь китайського бізнесу у модернізації українських портів та автомобільних шляхів.

Зокрема, 6 квітня ц. р. між Адміністрацією морських портів України (АМПУ) та китайською компанією China Harbour Engineering company Ltd. (CHEC) був підписаний контракт на проведення днопоглиблювальних робіт у порту «Чорноморськ» на півдні Одеської області. Підставою для цього став виграш компанією CHEC відповідного тендеру в березні ц. р. На сьогодні CHEC вже проводить днопоглиблювальні роботи у порту «Южний» в Одеській області. «Чорноморськ» є важливим транспортним вузлом, який забезпечує сполучення України з близько 100 країнами світу. У 2017 році через порт було транспортовано 17,23 млн тонн вантажів з приростом 8,1 % у порівнянні з попереднім роком.

Підписання контракту на проведення днопоглиблювальних робіт у порту «Чорноморськ» між АМПУ та китайською компанією CHEC,
Київ, 6 квітня ц. р.

Крім того, в березні ц. р. компанія CHEC виграла тендер на експлуатаційне днопоглиблення на підхідному каналі та в акваторії порту Дніпро-Бузький, а також на підхідному каналі до порту Миколаїв. Замовником робіт є адміністрація Миколаївського морського порту (регіональна філія АМПУ).