24 липня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (16.07–22.07.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

Керівництво КНР надає важливого значення поглибленню співробітництва з Європейським Союзом, що набуває особливої актуальності в умовах загострення американсько-китайських суперечностей в економічній сфері. В цьому зв’язку показовий характер мала 20-а зустріч керівників Китаю та ЄС, яка відбулась 16 липня ц. р. у Пекіні за участю голови Державної ради КНР Лі Кецяна та голови Європейської ради Д. Туска і голови Європейської комісії Ж.-К. Юнкера.

Обговорювались плани поглиблення стратегічного партнерства між Китаєм та ЄС у сферах торгівлі, інвестицій, безпеки, дотримання прав людини, а також секторальної співпраці. При цьому головна увага сторін приділялась питанням підготовки двосторонньої інвестиційної угоди, захисту багатосторонніх механізмів міжнародної торгівлі та координації взаємних позицій у відповідь на міжнародні виклики. Іншими темами переговорів стали боротьба з глобальними кліматичними змінами, а також іранська ядерна проблема та ситуація довкола України і Сирії.

16 липня ц. р. у Пекіні відбулась 20-а зустріч керівників Китаю та ЄС

Під час розгляду згаданих питань були відмічені позитивні наслідки дій сторін з розвитку та збалансування їх торговельно-економічних відносин, що вже призвело до збільшення обсягів взаємної торгівлі. Зокрема, з боку Китаю такі дії включали зниження мит на імпорт автомобілів, товарів масового споживання та медикаментів, що полегшило доступ європейських виробників до китайського ринку. Аналогічні кроки вживаються також і Європейським Союзом.

За результатами переговорів були досягнуті домовленості щодо зосередження зусиль КНР та ЄС на підтримці вільної торгівлі, а також сприянні миру і стабільності на планеті. При цьому був зроблений наголос на спільній відповідальності провідних країн світу за збереження існуючої системи торговельно-економічних відносин, а також неприпустимості торговельних війн. Крім того, сторони дійшли згоди стосовно необхідності прискорення процесу узгодження інвестиційної угоди за рахунок надання йому «політичного імпульсу». Поряд з цим представниками КНР і Європейського Союзу була підписана низка меморандумів щодо взаєморозуміння в галузях торгівлі, інвестицій та регулювання.

Водночас лідери Китаю і ЄС підтвердили свою прихильність Паризькій кліматичній угоді та висловили наміри створити фонд для надання допомоги бідним країнам у боротьбі з негативними наслідками глобальних кліматичних змін, підтримали резолюцію Ради Безпеки ООН № 2254 щодо мирного врегулювання конфлікту в Сирії, а також закликали всі сторони неухильно виконувати Мінські домовленості задля забезпечення миру на Донбасі.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Реалізація китайської ініціативи «Пояс і шлях» супроводжується заходами уряду Китаю з її зовнішньополітичної та науково-освітньої підтримки.

16 липня ц. р. Міністерство зовнішніх справ КНР спростувало ствердження окремих ЗМІ щодо глобальних проблем, які нібито створює «Пояс і шлях». За заявою МЗС Китаю, головними принципами створення «Поясу і шляху» є «спільне обговорення», «спільне будівництво» та «спільне використання». Завдяки спільним зусиллям всіх сторін у рамках китайської ініціативи була успішно виконана значна кількість різних проектів, які забезпечили податкові надходження у бюджети країн-учасниць в обсязі 2,2 млрд дол. США, а також сприяли створенню понад 200 тис. робочих місць.

Водночас в липні ц. р. Асоціацією вищої освіти КНР було засновано відділення досліджень «Поясу і шляху», яке базується в Юньнаньському університеті (м. Куньмін, південний Китай). Головним завданням нової установи є об’єднання зусиль понад 350 китайських вузів у рамках створення «мозкового центру» з освітніх питань, які стосуються китайської ініціативи. Відділення просуватиме ідеї будівництва «Поясу і шляху», а також сприятиме відкритості вищої освіти та міжнародних обмінів і співробітництва в освітній сфері. Створення відділення досліджень «Поясу і шляху» стало черговим кроком КНР з реалізації китайської ініціативи методами «м’якої сили». Так, в червні ц. р. при Китайському сільськогосподарському університеті була заснована Ліга сільськогосподарської освіти та науково-технічних інновацій у складі 40 вузів Китаю та 30 іноземних навчальних закладів із країн вздовж «Поясу і шляху».

В Юньнаньському університеті засновано відділення досліджень «Поясу і шляху»

Робота «Поясу і шляху» також підтримується провідними банківськими установами КНР та інших країн. 19 липня ц. р. Промисловий та комерційний банк Китаю (ICBC) і німецький Commerzbank AG підписали меморандум про співробітництво у рамках «Поясу і шляху». Передбачається спільне фінансування торговельно-економічних проектів та здійснення операцій на ринку капіталів. Згідно з прогнозами, протягом найближчих п’яти років обсяг співпраці між двома банками може досягти 5 млрд дол. США.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

18–19 липня ц. р. у м. Кейптаун (ПАР) відбувся 3-й Медіафорум країн БРІКС

Ключовим пріоритетом зовнішньої політики Китаю залишається розвиток співробітництва з країнами із перехідними економіками, що є одним із основних механізмів розширення сфери китайського впливу у світі. В цьому зв’язку важливе значення надається участі Голови КНР Сі Цзіньпіна у 10-й зустрічі лідерів групи БРІКС, яка планується 25–27 липня ц. р. у м. Йоханнесбург у Південно-Африканській Республіці (ПАР).

У рамках підготовки саміту лідерів групи БРІКС 18–19 липня ц. р. у столиці ПАР м. Кейптаун відбувся 3-й Медіафорум країн БРІКС високого рівня. Захід був організований інформаційними агенціями Сіньхуа та Independent Media (ПАР) і проводився під гаслом «Зміцнення співробітництва ЗМІ у побудові інклюзивного та справедливого міжнародного ладу». Представники медійних структур п’яти країн обговорили шляхи розширення дружніх зв’язків та практичного співробітництва, а також прийняли План дій на 2018–2019 роки.

 

Напередодні зустрічі лідерів групи БРІКС у Південно-Африканській Республіці Сі Цзіньпін здійснив державні візити до Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), Сенегалу та Руанди.

В ході зустрічі Голови КНР Сі Цзіньпіна із керівниками ОАЕ обговорювались стан та перспективи поглиблення стратегічного партнерства між двома країнами. При цьому був відмічений взаємний інтерес у подальшому розширенні співпраці сторін у сферах енергетики, нових та високих технологій, розвитку виробничих потужностей, фінансів і гуманітарних обмінів. За результатами переговорів була досягнута домовленість щодо активізації участі ОАЕ у проектах «Поясу і шляху».

Спадкоємний принц Абу-Дабі шейх Мухаммед бен Заєд аль-Нахаян,
Голова КНР Сі Цзіньпін і віце-президент та прем'єр-міністр ОАЕ
шейх Мухаммед бен Рашид аль-Мактум в Абу-Дабі, 20 липня ц. р.

На цьому фоні тривають суперечності між КНР та США в економічній сфері. 20 липня ц. р. президент США Д. Трамп виступив з погрозами щодо можливості введення ввізних мит на всі товари китайського виробництва загальним обсягом 500 млрд дол. США. За словами Д. Трампа, він не хоче лякати Китай, однак не може допустити збереження несправедливості у торговельних відносинах між двома країнами. Міністерство закордонних справ Китаю засудило позицію США та підтвердило рішучість намірів Пекіну щодо жорсткого відстоювання інтересів країни. В той же час було відмічене небажання Пекіну посилювати торговельну війну зі США.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

У другому кварталі 2018 року ВВП Китаю
зріс на 6,7 %

Урядові органи КНР продовжують фіксувати позитивні досягнення у роботі китайської економіки в першому півріччі поточного року. За даними Державного статистичного управління Китаю, у другому кварталі ц. р. ВВП країни зріс на 6,7 %, що відповідає попереднім прогнозам. За оцінками експертів, у другому півріччі ц. р. китайська економіка зберігатиме позитивну динаміку розвитку.

В цьому зв’язку відмічається п’ять особливостей економіки КНР, а саме:

  • стабільність. За підсумками першої половини ц. р. ВВП Китаю зріс на 6,8 %. При цьому протягом дванадцяти кварталів підряд темпи росту ВВП країни зберігались в межах 6,7–6,9 %;
  • збалансованість. Оптимізується структура виробництва та попиту; набуває більш збалансованого характеру розвиток міста та села;
  • прискорення модернізації виробництва. Темпи росту галузей високих технологій та індустрії з виробництва обладнання склали 11,6 % та 9,2 %, відповідно;
  • активність. Проведення реформ ключових галузей та покращання бізнес-середовища ефективно стимулює діяльність учасників ринку, а також підвищує впевненість у зростанні економіки;
  • позитивні наслідки роботи економіки для населення країни. Протягом перших шести місяців ц. р. реальні доходи населення КНР зросли на 6,6 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Крім того зберігався відносно низький рівень безробіття — 4,7–4,8 % від загальної кількості населення у промислово розвинутих містах.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. За заявою президента США Д. Трампа, Вашингтон та Пхеньян продовжують успішний діалог з ядерного роззброєння Північної Кореї. При цьому, за його словами, американська сторона не буде встановлювати жодних термінів з вирішення згаданого питання. 20 липня ц. р. у Нью-Йорку ситуація довкола КНДР обговорювалась під час зустрічі державного секретаря США М. Помпео з дипломатичними представниками Південної Кореї (Республіка Корея, РК).

20 липня ц. р. у Нью-Йорку відбулась зустріч держсекретаря США М. Помпео з дипломатичними представниками Південної Кореї

Водночас триває процес нормалізації відносин між двома корейськими державами. Зокрема, 18 липня ц. р. між військовими відомствами Північної Кореї та РК була встановлена пряма лінія зв’язку. Необхідна апаратура була надана КНДР Південною Кореєю за узгодженням з ООН та США. Вирішення даного питання сприятиме уникненню можливих інцидентів між двома країнами та недопущенню їх переростанню у збройні конфлікти.

Зі своєї сторони Росія продовжує провокації в регіоні. 13 липня ц. р. два стратегічних ракетоносці-бомбардувальники ПКС Росії Ту-95МС у супроводі багатоцільових винищувачів Су-35С здійснили політ над Японським та Жовтим морями зі входженням до зони ідентифікації протиповітряної оборони Південної Кореї. Для супроводження російських літаків були підняті винищувачі F-15 і F-16 ВПС РК та F-2А ВПС Японії.

 

3.4. Наука та технології

Уряд КНР здійснює послідовні заходи з реалізації комплексу програм океанологічних та арктичних досліджень.

20 липня ц. р. Китайський центр полярних досліджень розпочав проведення 9-ї арктичної наукової експедиції. Група вчених на борту дослідницького судна «Сюелун» відправилась із м. Шанхай до Північного полюсу. Експедиція триватиме до кінця вересня ц. р. Згідно з планом передбачається проведення досліджень у Беринговому і Чукотському морях та у Північному Льодовитому океані, а також в інших районах, які становлять інтерес для КНР. При цьому будуть вивчатися особливості гідрологічних процесів, метеорологічні умови, морська геологія, геофізика, рибні ресурси та морські організми, арктичні фарватери, а також проблеми екології регіону.

20 липня у м. Шанхай стартувала 9-а арктична наукова експедиція

В рамках створення технічних засобів для проведення океанологічних досліджень на минулому тижні китайським машинобудівним холдингом CRRC було завершено будівництво найкрупнішого в країні глибоководного апарату з дистанційним керуванням. Максимальна глибина занурення апарату становить 3 тис. метрів, а вантажопідйомність досягає 4 тонни. Апарат може використовуватись для забезпечення геологічних досліджень морського дна, проведення рятувальних робіт, обслуговування підводних бурових установок, а також укладки кабелів. Для цього він обладнаний спеціальними механізмами, які дозволяють проводити різного роду операції, в т. ч. утримувати предмети, здійснювати оберти та різати метал.

Корпорація CRRC презентувала найкрупніший в країні
глибоководний апарат з дистанційним керуванням

 

ІV. Стан та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Показовим позитивним результатом розвитку співпраці між КНР і Україною є стійке зростання обсягів двосторонньої торгівлі. Так, у першому кварталі поточного року даний показник склав близько 2 млрд дол. США з приростом 18,7 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В цілому протягом 2017 року загальний обсяг товарообігу між КНР і Україною склав 7,7 млрд дол. США. За оцінками експертів, подальшому розширенню китайсько-української торгівлі сприятиме участь України у міжнародній виставці China International Import Expo 2018, яка планується в листопаді ц. р. у м. Шанхай.

 

Триває також поглиблення співробітництва між Китаєм і Україною на рівні окремих регіонів. 16 липня ц. р. у Миколаєві відбулась зустріч китайських дипломатичних представників з Генерального консульства КНР в м. Одеса та делегації Миколаївської обласної державної адміністрації. Під час переговорів була відмічена важлива роль Китаю в економічному розвитку Миколаївської області. У минулому році частка КНР у загальному обсязі експорту регіону становила 3,7 %, а імпорту — 8,3 %. При цьому експорт миколаївських підприємств до Китаю збільшився в 2,1 рази у порівнянні з 2016 роком до 78,6 млн дол. США, а імпорт — в 2 рази до 67,5 млн дол. США. Позитивна тенденція зберігається і в 2018 році: у січні–квітні ц. р. експорт товарів з Миколаївської області до КНР зріс у 7,6 разів, а імпорт — у 1,6 рази.

16 липня ц. р. у Миколаївській облдержадміністрації відбулась зустріч
із китайськими дипломатичними представниками

На теперішній час з китайськими партнерами співпрацюють понад 100 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Миколаївської області. Капітали та технології КНР залучаються до реалізації масштабних інвестиційних проектів у сільськогосподарській, енергетичній та інфраструктурній галузях. Крім того, реалізуються спільні освітні програми університетів області та китайських інститутів, а також здійснюється обмін візитами науково-викладацького складу і студентів.

 

hit counter free