31 липня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (23.07–29.07.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

Ключовим елементом політики Пекіну з розширення сфери китайського впливу у світі є посилення ролі КНР як лідера країн з перехідними економіками (т. зв. третього світу). В цьому зв’язку важливе значення надається роботі Китаю у форматі групи БРІКС.

Так, на минулому тижні Голова КНР Сі Цзіньпін взяв участь у 10-й зустрічі лідерів країн-членів БРІКС, яка відбулась 25–27 липня ц. р. у м. Йоханнесбург в Південно-Африканській Республіці (ПАР). В рамках заходу були проведені бізнес-форум учасників БРІКС та їх партнерів, зустріч лідерів Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР, а також розширене засідання за участю представників керівництва Аргентини, Єгипту, Індонезії, Туреччини, Ямайки та низки африканських країн.

Центральною подією форуму став програмний виступ Сі Цзіньпіна, в якому він висунув низку пропозицій щодо подальшого розвитку співробітництва між членами групи БРІКС. Зокрема, вони включали: поглиблення торговельно-економічної співпраці на основі взаємної відкритості ринків та протидії протекціонізму; спільне просування інновацій та здійснення структурних реформ; об’єднання зусиль у спільній боротьбі за мир у всьому світі; розширення гуманітарних обмінів.

За словами Сі Цзіньпіна, країни БРІКС повинні адаптуватися до історичних тенденцій, твердо дотримуватись принципів взаємодії на базі обопільного виграшу та загальної системи преференцій, а також відігравати провідну роль у створенні міжнародних відносин нового типу та формуванні спільноти з єдиною долею для всього людства. Крім того, він відмітив вагомий внесок організації у стабільне відновлення світової економіки.

Підсумовуючи свій виступ Сі Цзіньпін висловив сподівання на те, що країни БРІКС продовжуватимуть активний розвиток відносин як у спільних інтересах, так і в інтересах всього світу. Водночас Голова КНР висловив наміри його країни і надалі сприяти економічному становленню країн Африки та зміцненню співробітництва по лінії Південь-Південь.

10-а зустріч лідерів країн-членів БРІКС відбулась 25–27 липня ц. р.
у м. Йоханнесбург (ПАР)

У ході роботи саміту лідери країн БРІКС обмінялись думками щодо подальших кроків з удосконалення організації, а також посилення співробітництва між її учасниками за ключовими напрямами, в т. ч. політики, безпеки, торгівлі, економіки, фінансів, культури та гуманітарних зв’язків. Поряд з цим порушувалися питання координації дій у вирішенні регіональних проблем, зокрема, в Сирії та на Близькому Сході, а також довкола Північної Кореї та Ірану.

За результатами саміту була прийнята Йоганнесбурзька декларація БРІКС. У документі підводяться підсумки роботи організації за десять років роботи, а також висловлюється прихильність її членів принципам взаємної поваги, суверенної рівності та демократії. Крім того, учасники форуму підписали меморандум про співробітництво в галузі охорони довколишнього середовища та меморандум про взаєморозуміння та партнерство в галузі регіональної авіації країн БРІКС. На полях саміту відбулись також окремі зустрічі Сі Цзіньпіна з лідерами країн БРІКС. Обговорювались плани поглиблення двосторонньої співпраці у різних сферах.

 

На фоні участі у саміті БРІКС Сі Цзіньпін здійснив візити до Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), Сенегалу, Руанди та Маврікію.

За оцінками експертів, основним результатом візиту Голови КНР до ОАЕ стало створення сприятливих умов для закріплення та розширення присутності китайського бізнесу в країні. На сьогоднішній день в ОАЕ вже працює близько 40 тис. китайських компаній, проживає та працює до 300 тис. громадян КНР. При цьому китайські підприємці вклали в економіку ОАЕ понад 30 млрд дол. США, які насамперед спрямовуються у галузі нафтовидобутку, енергетики, створення зон вільної торгівлі, спеціальних економічних зон та промислових парків, а також будівництво портів. Все це обумовлює стійку тенденцію збільшення обсягів торгівлі між двома країнами. Так, в 2017 році згаданий показник склав 53,5 млрд дол. США з приростом 15,1 %. Згідно з попередніми прогнозами, у поточному році він може досягти 58,5 млрд дол. США, а в 2020 році — 70–80 млрд доларів.

В свою чергу, в ході переговорів Сі Цзіньпін та президент Сенегалу С. Салл домовилися щодо поглиблення співробітництва між двома країнами в економічній, безпековій та гуманітарних сферах. При цьому особлива увага приділялась розширенню участі Сенегалу у китайській ініціативі «Пояс і шлях». Крім того, Сі Цзіньпін виступив за підвищення ролі Сенегалу в міжнародних та регіональних справах, а також висловив готовність КНР посилити координацію позицій сторін в ООН з питань миру і безпеки в Африці та проблеми зміни клімату.

Аналогічні питання розглядалися також під час зустрічі Сі Цзіньпіна з президентом Руанди П. Кагаме. Лідери двох країн відмітили позитивну динаміку у зміцненні двосторонніх зв’язків, у т. ч. в галузях інфраструктури, охорони здоров’я, освіти та сільського господарства. Зокрема, свідченнями зазначеного були названі участь КНР у спорудженні медичних та навчальних закладів в Руанді, введенні в дію цифрового телебачення на території країни, а також активне підключення руандійських підприємців до проектів «Поясу і шляху» в африканському регіоні.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Китай та інші учасники «Поясу і шляху» продовжують докладати зусиль з розвитку транспортних комунікацій. В липні ц. р. у м. Ціндао (провінція Шаньдун) в показовій зоні міжрегіонального торговельно-економічного співробітництва «КНР-ШОС» був відкритий центр мультимодальних перевезень. Нова логістична структура надає послуги у здійсненні вантажних перевезень залізничним, автомобільним та водним транспортом, а також у вирішенні митних питань. Через центр проходить п’ять міжнародних маршрутів, у т. ч.: Китай — Центральна Азія; Китай — Південна Корея; Китай — Монголія; Китай — Європа; Китай — АСЕАН.

Водночас здійснюються заходи зі зміцнення зв’язків між учасниками китайської ініціативи в інформаційній сфері. 21 липня ц. р. у китайському місті Урумчі (Сіньцзян-Уйгурський автономний район) був проведений семінар керівників ЗМІ вісімнадцяти країн, пов’язаних з «Поясом і шляхом», у т. ч. Франції, Німеччини, Росії, Індії, Пакистану, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Канади та Єгипту. Учасники заходу обговорили шляхи поглиблення інформаційної співпраці сторін за широким спектром напрямів.

21 липня ц. р. у м. Урумчі пройшов семінар керівників ЗМІ країн,
пов’язаних з «Поясом і шляхом»

Триває співробітництво між учасниками «Поясу і шляху» також і в інших сферах. На минулому тижні низка китайських судів та країн-партнерів КНР уклали рамкову угоду про взаємодію в рамках китайської ініціативи. Згідно з документом, основними напрямами такої взаємодії визначені судочинство, забезпечення законності, формування механізмів вирішення суперечностей при реалізації проектів «Поясу і шляху», обмін інформацією в галузі правосуддя, а також підготовка спеціалістів відповідних профілів. Підписання угоди є частиною заходів з виконання завдання уряду КНР щодо створення справедливого ділового середовища та надання гарантій і якісних юридичних послуг у процесі побудови «Поясу і шляху».

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

На фоні поглиблення торговельно-економічних суперечностей між КНР та США відбувається загострення відносин сторін також і в інших сферах. 25 липня ц. р. у ході слухань в сенатському комітеті з закордонних справ Конгресу США глава зовнішньополітичного відомства країни М. Помпео назвав Китай «головним суперником» Сполучених Штатів Америки. При цьому він висловив занепокоєння зростаючою потужністю Китаю, а також його успіхами у сфері військових, інформаційних та інших технологій.

Державний секретар США М. Помпео на слуханнях в сенатському комітеті з закордонних справ Конгресу США, 25 липня ц. р.

Водночас у доповіді офісу директора Національної розвідки США відмічається продовження активних дій КНР з отримання доступу до закритої інформації американських державних установ та приватних компаній. Згідно з документом, в першу чергу Китай цікавлять сучасні технології в сферах оборони та телекомунікацій, а також питання, пов’язані із зовнішньою торгівлею США. Для здобування КНР таких даних широко використовується мережа Інтернет.

Стратегічні цілі Китаю (офіс директора Національної розвідки США)

У свою чергу, на минулому тижні Міністерство закордонних справ КНР закликало Вашингтон вилучити з проекту закону США про національну оборону всі негативні положення, які зачіпають інтереси Китаю. Зокрема, це стосується планів зміцнення стосунків між США та Тайванем у сфері оборони, а також стверджень про «жорстку поведінку» КНР у Південно-Китайському морі. За заявою МЗС Китаю, якщо згадані положення будуть схвалені та вступлять в силу, це нанесе серйозні збитки китайсько-американській взаємодії, обмінам та співробітництву. Виходячи з цього був зроблений наголос на необхідності відмови США від менталітету «холодної війни», а також силових підходів у міжнародних відносинах.

Крім того, зовнішньополітичне відомство КНР у черговий раз звинуватило США у розгортанні торговельних війн, які завдають збитків всім сторонам, а також підривають добробут простих людей. Зокрема, в цьому зв’язку були відмічені економічні втрати американських фермерів внаслідок заходів Китаю у відповідь на введення США додаткових мит на ввезення китайської продукції. Виходячи із зазначеного, МЗС КНР висловило сподівання на відмову Вашингтону від подальших кроків у «помилковому напрямі».

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Позитивна динаміка у роботі китайської економіки підвищує можливості уряду Китаю з реалізації державних програм розвитку країни. Так, протягом першого півріччя поточного року доходи державного бюджету КНР зросли на 10,6 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 1,5 трлн дол. США. З цієї суми надходження до центрального бюджету склали 0,7 трлн дол. США з приростом 13,7 %, а доходи в місцеві бюджети — 0,8 трлн дол. США з приростом 8 %. У свою чергу, це дозволило збільшити бюджетні видатки на 7,8 % до 1,6 трлн дол. США.

 

Тор-10 рейтингу міжнародного агентства Fortune Global 500

Стрімке зростання Китаю обумовлює вихід рейтингів китайського бізнесу на передові світові рівні. Згідно з рейтингом міжнародного агентства Fortune Global 500, у першій половині 2018 року Китай зайняв друге місце у світі за показником найкрупніших компаній. Так, три китайські компанії увійшли в першу п’ятірку рейтингу, а 120 — у перші п’ятсот позицій. Так, після американської торговельної компанії Walmart, друге, третє та четверте місця у світових рейтингах займають китайські компанії State Grid, Sinopec Group та China National Petroleum.

 

Поряд з цим розширюється зовнішньоекономічне співробітництво КНР. Зокрема, на фоні візиту Сі Цзіньпіна до Південно-Африканської Республіки світові ЗМІ привертають увагу до збільшення обсягів торгівлі Китаю з африканськими країнами. З початку економічних реформ в КНР загальний обсяг товарообігу між Китаєм та країнами Африки зріс у понад ніж 200 разів з 765 млн дол. США у 1978 році до 170 млрд доларів у 2017 році. При цьому протягом перших п’яти місяців 2018 році даний показник склав 82 млрд дол. США з приростом 17,7 %.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Випробувальний ракетно-космічний полігон
 Сохе у КНДР

Ситуація довкола Корейського півострова. В рамках реалізації зобов’язань Пхеньяну щодо ядерного роззброєння країни у Північній Кореї був розпочатий демонтаж ключових об’єктів на ракетно-космічному полігоні Сохе. Проводяться роботи зі знесення будівель та розукомплектування обладнання, які використовувались для складання ракет-носіїв і випробування двигунів балістичних ракет. Випробувальний полігон Сохе знаходиться в горбистій місцевості поблизу кордону з Китаєм, в 200 км на північний захід від м. Пхеньян та в 70 км на захід від ядерного центру у м. Йонбень. 7 лютого 2016 року зі стартового майданчика на полігоні був здійснений запуск ракети-носія зі супутником «Кванменсон-4».

Разом з тим, за даними американської розвідки, Північна Корея продовжує виробляти матеріали, які можуть використовуватись для створення ядерної зброї. З огляду на це, державний секретар США М. Помпео попередив Пхеньян про можливість посилення жорсткості позиції Вашингтону у відношенні КНДР. За його словами, США не допустять «безкінечного затягування переговорів» та очікують ядерного роззброєння Північної Кореї до завершення першого президентського терміну Д. Трампа в 2021 році.

 

Основні події в регіоні у військовій сфері. Згідно з планами технічної модернізації ВМС НВАК, у КНР здійснюється розробка лінійки роботизованих підводних човнів різного призначення, які зможуть виконувати широкий спектр завдань. Зокрема, вони включатимуть ведення розвідки, постановку мін, а також здійснення атак кораблів противників. При цьому обладнання підводних човнів системами штучного інтелекту дозволить підвищити їх автономність та оперативність бойового застосування. Згідно з попередніми планами, практична експлуатація підводних човнів такого типу має розпочатись в 2020-х роках.

 

3.4. Наука та технології

Поряд з освоєнням космічного простору, розробкою систем штучного інтелекту та суперкомп’ютерів, введенням в дію надшвидкісних залізниць та іншими науково-технічними досягненнями, Китай виходить на передові місця у світі також і в інших галузях науки і техніки, зокрема кораблебудуванні.

Так, в липні ц. р. на верфі «Худун-Чжунхуа» було розпочато будівництво двох найкрупніших у світі передових контейнеровозів, кожен із яких буде вміщувати 22 тис. контейнерів. Загальна довжина судна даного типу становитиме 400 м, ширина — 61,3 м, висота — 33,5 м, вантажопідйомність — 220 тис. тонн. При цьому нові контейнеровози будуть більш екологічними та працюватимуть на зрідженому природному газі, а не на нафті. Планується, що перше судно буде спущено на воду вже у наступному році.

Проекти найкрупнішого у світі контейнеровоза та передового рятувального судна

Водночас Китайською державною суднобудівною корпорацією (CSSC) здійснюється проектування передового рятувального судна, яке буде використовуватись для проведення пошуково-рятувальних робіт, буксирування пошкоджених кораблів, моніторингу розливів нафти, проведення глибоководних досліджень, гасіння пожеж та доставки вантажів у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Судно буде обладнано двома двигунами потужністю 7 тис. кВт, матиме водотоннажність 16 тис. тонн, довжину — 133 м і ширину — 26 м. Максимальна дальність плавання рятувального судна становитиме 30 тис. км, а тривалість знаходження в морі — 90 діб без заходження в порт. Судно зможе виконувати завдання у складних метеорологічних умовах, в т. ч. під час тайфунів силою до 12 балів по шкалі Бофорта.

 

ІV. Стан та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Важливе значення для України має допомога КНР у розвитку української енергетики. Зокрема, згадане питання розглядалося 20 липня ц. р. на зустрічі керівництва Державного агентства України з управління зоною відчуження (довкола Чорнобильської АЕС) та представників китайської Торгової палати з імпорту та експорту машино-технічної і електронної продукції. Однією з тем переговорів сторін стала можлива участь китайських інвесторів у спорудженні в зоні відчуження сонячної електростанції потужністю 1,2 ГВт.

Зустріч у Державному агентстві України з управління зоною відчуження
із китайськими представниками

До теперішнього часу Китай вже неодноразово виступав партнером України з «чорнобильських» питань. Так, він є одним із донорів Чорнобильського фонду «Укриття», який фінансував будівництво нової захисної споруди. Поряд з цим, нещодавно між агентством та Компанією атомних операторів КНР було підписано меморандум про координацію навчального курсу для китайських фахівців на підприємствах в зоні відчуження.

 

free stat counter for website