19 листопада 2019

Чи зможе НАТО стримати Росію?

Висновки та пропозиції західних експертів

 

 

Віктор Гвоздь

В умовах агресивної зовнішньої політики Росії досить важливим є питання спроможності США та НАТО стримати її експансію. Мається на увазі, насамперед, російська військова сфера, яка вважається джерелом найбільш критичних загроз світовій та європейській безпеці, а також безпосередньо України.

Ситуацію у згаданій сфері оцінювала, зокрема, у жовтні ц. р. американська корпорація RAND у доповіді «Тенденції збройних сил Росії. Оцінка витрат та можливостей». У документі надається порівняльний аналіз військових потенціалів Росії та європейської складової сил США і НАТО в контексті можливої локальної війни між ними без застосування ядерної зброї. При цьому основна увага приділяється російським збройним силам, як одному з головних інструментів з реалізації зовнішньополітичних інтересів Москви.

Довідка:

Корпорація RAND є провідною американською неурядовою установою, що виконує завдання Державного департаменту, Міністерства оборони та спецслужб США щодо експертних досліджень у воєнно-політичній, військовій, економічній, спеціальній та іншій сферах.

В квітні ц. р. корпорація RAND підготувала доповідь «Занадто велика та незбалансована Росія. Оцінка впливу затратних варіантів», де міститься низка рекомендацій щодо стримування Російської Федерації. В рамках відповідних пропозицій особлива увага надається Україні, яка знаходиться на вістрі експансії Кремля.

Згідно з висновками експертів корпорації RAND, з початку 2000-х років послідовні кроки Росії з розвитку вітчизняних збройних сил дали змогу вивести їх на якісно новий рівень. На погляд аналітиків, в цьому зв’язку вирішальне значення мали як значні інвестиції, що зроблені у розробку різноманітного сучасного озброєння, так і вдосконалення організаційної структури та форм і методів бойового застосування ЗС РФ.

Щодо плану технічного переоснащення збройних сил Росії, то експерти корпорації RAND відзначили, що на озброєнні російської армії з’явилися нові ракетні і артилерійські системи великої дальності, літаки тактичної авіації п’ятого покоління, легка та мобільна броньована техніка, цифрові та комп’ютеризовані системи управління і комунікацій, а також новітні засоби електронної та кібернетичної війни.

Своєю чергою, новою особливістю в тактиці дій ЗС РФ вважається надання переваги підвищенню мобільності танкових, мотострілецьких та повітрянодесантних підрозділів за рахунок їх живучості на полі бою. Зокрема, бронетранспортери та бойові машини піхоти виготовлені з легкої броні, яка захищає лише від стрілецької зброї. Разом з тим, внаслідок відносно невеликої ваги у них висока позашляхова прохідність, здатність долати водні перешкоди. Вони можуть десантуватися з літаків, а в деяких випадках перевозитись за допомогою вертольотів.

Визнаються також значні успіхи Росії у підвищенні ефективності систем ППО військ та об’єктів, у здатності вести війну в радіоелектронному і кібернетичному просторах, а також щодо точності ураження цілей артилерійськими системами, включно із закритих позицій та на великі дальності.

Оборонні витрати Росії у доларах США

Крім того, Росія нарощує угруповання своїх військ, які перевищують сили НАТО на Європейському театрі військових дій, на найбільш важливих для себе напрямках — у Балтійському та Чорноморському регіонах. На погляд американських експертів, це дає Росії змогу як захоплювати території сусідніх країн (в т. ч. «нових» членів НАТО), так і вести «експедиційні» війни на віддалених територіях. Досить показово про це свідчать наслідки втручання збройних сил Росії у конфлікти на Сході України та в Сирії.

…Збройний конфлікт на Донбасі служить прикладом сучасної високотехнологічної війни, де Росія перевіряє нові методи ведення бойових дій та новітні зразки озброєнь…

Так, за оцінкою експертів корпорації RAND, збройний конфлікт на Донбасі служить прикладом сучасної високотехнологічної війни, де Росія перевіряє нові методи ведення бойових дій та новітні зразки озброєнь. При цьому демонструвалася здатність ЗС РФ проводити локальні військові операції на рівні батальйонних та бригадних тактичних груп за підтримки бронетанкової техніки та ствольної і реактивної артилерії.

Крім того, Росія провела бойову апробацію новітніх систем радіоелектронної боротьби у комплексі із засобами вогневого ураження. Саме застосування таких систем давало змогу перехоплювати та знищувати українські БПЛА, вести контрбатарейну боротьбу у спосіб «засліплення» українських РЛС управління артилерійським вогнем. В зв’язку з цим американські експерти особливо наголошують на тому, що російська військова техніка не поступається зразкам тих озброєнь, які Україна отримала від західних партнерів.

За підрахунками експертів корпорації RAND, загалом через збройний конфлікт на Донбасі на ротаційній основі було «пропущено» близько 30 мотострілецьких, танкових та десантно-штурмових бригад ЗС РФ, завдяки чого вони набули значного сучасного бойового досвіду ведення локальних війн.

Важливу бойову практику збройні сили Росії отримали також у Сирії. В тому числі практично опрацьовані питання: переміщення військ на велику відстань та організація їх матеріально-технічного забезпечення; бойового застосування тактичної та стратегічної авіації, а також кораблів та підводних човнів по наземних цілях; налагодження взаємодії з іноземними партнерами у реальних бойових умовах.

Все це відчутно покращило рівень бойової підготовки ЗС РФ та їх готовність до виконання завдань за всіма напрямами.

 

…Об’єднані збройні сили НАТО у звичайному конфлікті не зможуть ефективно протистояти ЗС Росії…

Зважаючи на такі обставини, у доповіді корпорації RAND наголошується, що з боку Російської Федерації зростають виклики, ризики та загрози Європі. Зокрема, в цьому зв’язку вважається можливим напад Росії на країни Балтії та Польщу на зразок збройної агресії проти України. При цьому Об’єднані збройні сили НАТО у звичайному конфлікті не зможуть ефективно протистояти ЗС Росії.

До аналогічних висновків дійшли і інші військові експерти з західних країн. Більшість з них визнають перевагу збройних сил Росії над європейським компонентом ОЗС НАТО — за чисельністю особового складу, кількістю звичайних озброєнь (бронетанкової техніки, ракетно-артилерійських систем та літаків тактичної авіації). Передусім це стосується Балтійського регіону, який може стати основним напрямком чергового етапу експансії Росії.

Водночас західні експерти вказують, що готовність військових підрозділів НАТО до дій в умовах реальних війн та збройних конфліктів знижена. Останнім таким прикладом стала активна фаза військової операції збройних сил США та Великобританії проти режиму С. Хусейна в Іраку у березні–травні 2003 року. Після цього ЗС США та їх союзники по НАТО в основному виконували завдання протидії тероризму в Афганістані, Іраку та Сирії. Крім того, в 2011 році було проведено повітряну операцію проти військ режиму М. Каддафі в Лівії, який практично не міг чинити опору. При цьому сухопутні війська США та їх союзників не використовувалися.

Оборонні витрати країн-членів НАТО у % до ВВП

Відчутно відрізняються також масштаби і характер військових навчань ЗС Росії та ОЗС НАТО. Так, останнім часом у рамках стратегічних командно-штабних навчань ЗС РФ опрацьовуються фронтові та армійські операції із залученням відповідних сил та засобів на рівні армій, дивізій та бригад. А ось навчання ОЗС НАТО в основному проводяться не більш, ніж на бригадному рівні. По суті, єдиною перевагою ОЗС НАТО над ЗС Росії є військово-морська складова, що абсолютна за характером як щодо кількості, так і бойових показників кораблів. Однак це мало позначається на співвідношенні сил сторін на сухопутному театрі військових дій.

 

…Україна є єдиною країною, якій за допомогою власних збройних сил вдалося зупинити військове вторгнення Росії…

Виходячи з такого аналізу, експерти корпорації RAND, інші представники західного експертного середовища рекомендують керівництву США і НАТО звернути увагу на розвиток і вдосконалення сухопутної складової ОЗС Альянсу, щоб привести її у відповідність до сучасних загроз євроатлантичній безпеці. Також наголошується на необхідності безумовного виконання країнами-членами НАТО своїх зобов’язань щодо збільшення оборонних видатків до визначених рівнів. Вказується також на доцільність вивчення досвіду України і справі протистояння збройній агресії Росії. При цьому наголошується на унікальності такого досвіду, оскільки Україна є єдиною країною, якій за допомогою власних збройних сил вдалося зупинити військове вторгнення РФ.

Загалом керівництво НАТО та провідних країн-членів Альянсу серйозно сприймає такі рекомендації, що для України має позитивне значення як з точки зору покращення можливостей щодо стримування Росії, так і виникнення додаткового підґрунтя для поглиблення процесу євроатлантичної інтеграції нашої держави.