26 листопада 2015

Уся справа в деталях...

Юрій Радковець

 

Хотілось би зупинитись на розрекламованому російською стороною питанні про приєднання Криму наприкінці поточного року до російської електромережі (за прожектами російської сторони). Перш за все, йдеться про спеціальний потужний кабель, що мав би прокладатися по чорноморському дну. Це виявилося, як завжди, черговим блефом Кремля, а точніше — черговою брехнею оточення російського президента.

За офіційними даними сайту Міністерства енергетики Російської Федерації, цей кабель, у найкращому випадку, прокладуть через Керченську протоку до кінця літа наступного року. А змонтувати розподільчу мережу від нього (якщо все ж його дотягнуть до берегів Криму) обіцяють лише до кінця 2017 року. Але окрім цього ще мають побудувати й лінію електропередачі (ЛЕП «Ростов-Тамань», 500 кВ) на російському березі для постачання електроструму на Кримський півострів. Завершення будівництва цієї ЛЕП, протяжністю 500 км, передбачається до кінця 2020 року.

Щодо «славнозвісного» керченського мосту, то російські підрядники розікрали понад 1,3 млрд рублів виділених на проектування та будівництво «технічного моста», який мав би йти вздовж основного та забезпечувати його будівництво, саме тому роботи з його (основного керченського моста) проектування та будівництва припинені на невизначений термін …

Крім того, як стало відомо, китайська сторона також навідріз відмовилась брати участь у фінансуванні будівництва основного керченського моста, так як вже навчена гірким досвідом понесених втрат приватних інвестицій (і також через їх банальне розкрадання!) у проектування цього ж мосту в 2014 році, через що на сьогодні у китайського уряду залишаються не вирішеними проблеми як зі своїми приватними інвесторами, так і російською стороною (читай — «урядом» С. Аксьонова в Криму).

Тепер стають цілком зрозумілими нещодавні події щодо відставки колишнього керівника «Російських залізничних доріг» В. Якуніна, відмови російського олігарха Г. Тимченка від будівництва керченського мосту, а також передачі функцій головного інвестора проектування та будівництва цього мосту російському олігарху А. Ротенбергу. До речі, всі щойно згадані особи — з найближчого оточення В. Путіна.

Таким чином, на сьогодні у В. Путіна для Криму немає ані коштів, ані ЛЕП, ані мосту і кабелю, а отже немає і так званого «керченського енергетичного мосту».