3 квітня 2015

Іранська ядерна програма: Тегеран святкує перемогу

Щойно до Тегерану надійшло повідомлення, що рамкові домовленості за підсумками тривалих і важких переговорів в Лозанні (Швейцарія) у форматі «Іран - G5+1» досягнуті, як натовпи тегеранців вийшли з плакатами, прапорами і портретами президента Хассана Роухані на вулиці іранської столиці святкувати перемогу!

Вранці в п'ятницю, 3 квітня, в аеропорту Тегерана міністр закордонних справ ІРІ Мохаммад Джавад Заріф зробив заяву про довгоочікуваний прорив, досягнутий під час напружених переговорів в Лозанні.

Весь день 3 квітня емоційні іранці публікують в соціальних мережах велику кількість відеозаписів і фотографій столичних вулиць, заповнених тисячами автомобілів, обвішаних прапорами і фотокартками.

Як повідомила іранська інформаційна агенція IRNA, інтенсивні переговори про іранський атом завершилися в ніч на 3 квітня узгодженням ключових моментів майбутньої всесторонньої угоди, яка має бути підписана до кінця червня 2015 року. Агенція заявила також, що при цьому ЄС відмінить економічні санкції проти Ірану у разі виконання останнім досягнутих домовленостей.

То чи є підстави для святкування перемоги?

Пізно увечері 2 квітня глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні у своєму зверненні заявила: «Сьогодні ми зробили рішучий крок. Під час переговорів було досягнуте рішення щодо ключових параметрів майбутнього спільного плану дій, і це рішення є критично важливими, оскільки воно заклало основи для остаточного тексту всеохоплюючого плану». Вона також уточнила, що домовленість Ірану з «шісткою» за атомною програмою передбачає згоду Ради безпеки ООН.

Державний секретар США Джон Керрі зазначив, що Вашингтон і Брюссель зніматимуть односторонні санкції проти Ірану паралельно з відміною санкцій Ради безпеки ООН.

Своєю чергою, президент США Барак Обама заявив, що частину санкцій з Ірану зніматимуть по мірі того, як він виконуватиме домовленість. Інші санкції, зокрема, за порушення прав людини, залишаться чинними.

Дуже позитивно оцінили підсумки переговорів і досягнуті результати Австрія, Алжир, Іспанія, Індія, Туреччина, Японія і низка інших країн. Профільна агенція ООН МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергії), якій належить моніторити виконання Іраном своїх зобов'язань, також високо оцінила рамкову угоду.

Глава Міністерства закордонних справ Ірану Джавад Заріф, своєю чергою, назвав переговори, що відбулися в Лозанні, «історичними», заявляючи про готовність ІРІ негайно розпочати роботу над проектом угоди. При цьому він висловив сподівання, що домовленість стане основою для наступної серйозної роботи у найближчі роки, і «змінить природу стосунків» Ірану і світової спільноти. «Минулої ночі ми працювали понад 9 годин і докладали усі ці зусилля не для того, щоб скласти документ, якого не дотримуватимуться. Минулої ночі ми творили історію», — зробив висновок Джавад Заріф.

Але давайте відкинемо пафосну лірику і звернімося до фактів. Для виконання домовленостей і зняття санкцій Тегеран повинен буде виконати низку заходів, і, зокрема, значно скоротити число об'єктів зі збагачення ядерного палива, при цьому у ІРІ фактично залишається тільки один завод у Натанзі.

Тегеран планує перепрофілювати завод зі збагачення урану у Фордо в ядерний, фізичний і технологічний центр, де «не буде матеріалів, що розщеплюються». Що ж до реактора на важкій воді в Араку, то міжнародне спільне підприємство надасть допомогу Ірану в його переплануванні і реконструкції. У рамковій угоді зазначається, що підприємство не займатиметься переробкою, а усе відпрацьоване паливо експортуватиметься.

За заявою Джавада Заріфа, Іран має намір продавати надлишки збагаченого урану в обмін на уран природний, що буде важливим і інноваційним розвитком ядерної програми країни.

Іран також погодився не будувати нових об'єктів зі збагачення урану, а центрифуги, що залишилися, і устаткування зі збагачення передати під контроль МАГАТЕ. Крім того, рівень збагачення урану не повинен перевищувати 3,67 % упродовж 15 років, а свої запаси збагаченого урану Тегеран скоротить на 98 % протягом 10 наступних років. Питання про те, яка саме частина вже збагаченого урану має бути вивезена з країни, вирішуватиметься на додаткових переговорах.

 

Примітка

Цікаво звернути увагу на те, що сьогодні Іран користується і надалі користуватиметься закріпленими за ним правами, а саме:

  • на проведення атомних досліджень в мирних цілях;
  • на збереження частини працюючих центрифуг до приблизно 6 тис. із 18 тис. наявних;
  • на самостійне збагачення урану.

Ці права закріплені в Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї. В цьому випадку для Ірану швидше важливий сам факт, а не його практична значущість.

Що ж до санкцій, то Тегеран розглядає їх як незаконні, а тому резонно вважає, що вони, хай і не всі відразу, але хоча б частково мають бути скасовані на ранніх стадіях реалізації домовленостей.

Іран продовжує наполягати на тому, що економічні санкції щодо таких секторів, як нафта, фінанси і банківська діяльність, мають бути скасовані відразу ж після укладання підсумкового Договору. Доля інших санкцій вирішуватиметься поетапно, за підсумками ретельного міжнародного моніторингового процесу виконання Тегераном досягнутих домовленостей.

Санкції ООН, передусім, стосуються постачання Тегерану наступальних видів озброєння, ядерних технологій, деяких аспектів сфери фінансів і торгівлі, а також заборони на переміщення по світу і «заморозки» активів низки іранських офіційних осіб.

І, нарешті, про гарантії виконання досягнутої угоди. Сторони домовилися про форми постійного міжнародного контролю за виконанням Іраном досягнутих домовленостей. У разі виявлення порушень санкції будуть запроваджені знову.

 

При цьому не слід забувати, що жорсткими і послідовними супротивниками угоди з Іраном за ядерною програмою виступають Держава Ізраїль і Королівство Саудівська Аравія. Причому, напередодні цих переговорів держсекретар США Джон Керрі відвідав Ер-Ріяд з робочим візитом, щоб переконати Саудівську Аравію і інших членів Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) в тому, що підписання такої угоди не вплине на регіональну безпеку і не прискорить посилення впливу Ірану.

Міністр з міжнародних, стратегічних питань і у справах розвідки Ізраїлю Юваль Штайніц заявив, що Ісламська республіка Іран і надалі становить загрозу Ізраїлю і усім іншим країнам Близького Сходу. При цьому, не зважаючи на повторні завіряння президента США про підтримку Ізраїлю, глава ізраїльського МЗС Авігдор Ліберман закликав співвітчизників «бути готовими діяти проти іранської ядерної загрози самотужки, без підтримки США й інших світових держав».

Таким чином, технічна частина всесторонньої угоди узгоджена, залишилося до кінця червня погодити і підготувати до підписання всю угоду.