23 квітня 2013

«Великий похід-2». КНР як новий центр експансії в світі

Перша сесія Всекитайських зборів народних представників 12-го скликання, яка пройшла у березні ц. р., визначила основні напрями державного розвитку КНР як потужної сучасної держави — регіонального та світового лідера. В рамках практичної реалізації визначених цілей наприкінці минулого місяця поточного року відбулись перші офіційні візити нового глави Китаю Сі Цзінпіня до Російської Федерації та Африканського регіону, зокрема, Південноафриканської республіки, де він взяв участь у саміті БРІКС.

Нового главу Китаю Сі Цзіньпіна зустріли в Москві офіційною церемонією.
Нового главу Китаю Сі Цзіньпіна зустріли в Москві офіційною церемонією.
Після Росії Сі Цзіньпін здійснить візити до Танзанії, Південної Африки, Республіки Конго. Таким чином, в рамках свого першого закордонного турне новий глава КНР відвідає відразу три материка, в тому числі Азію, Європу та Африку
http://www.trtrussian.com/

Такі візити фактично свідчать про пріоритети зовнішньої політики Китаю та демонструють напрями подальшої експансії КНР. Так, виходячи зі змісту візитів Сі Цзінпіня, основним напрямом такої експансії є посилення китайських позицій в країнах, що розвиваються (так званого «третього світу»), з кінцевою метою включення їх до орбіти домінуючого впливу КНР в економічній, а в подальшому — і політичній та безпековій сферах.

Причиною такого вибору Пекіну є високий ресурсний потенціал згаданих вище країн та регіонів (наявність у них значних запасів енергоносіїв, інших корисних копалин та сільськогосподарських земель), а також відкритість їх економік до втручань ззовні через відносну слабкість та потребу кредитів і інвестицій. Крім того, КНР та країни, що розвиваються, мають спільні інтереси в плані протидії впливу США, як в усьому у світі, так і в окремих регіонах, зокрема АТР, Центральній Азії, Африці та Південній Америці. При цьому відносини КНР з країнами «третього світу» фактично виключають чинник «прав людини», що має критичне значення для західних партнерів Китаю.

Первоочередным направлением экспансии КНР является Российская Федерация
Першочерговим напрямом експансії КНР є Російська Федерація.
Китайська окупація Росії. Міф чи реальність?
http://modernpolitics.ru/

У наведеному контексті першочерговим напрямом експансії КНР є Російська Федерація, що пояснюється високою зацікавленістю Китаю у доступі до природних ресурсів Східного Сибіру та Далекого Сходу РФ (найбільш наближених до китайських споживачів), можливістю отримати деякі сучасні технології (в першу чергу воєнні), а також доступністю Росії для китайської демографічної експансії.

КНР цілеспрямовано підтримує процеси переселення «лишнього населення» до інших країн, насамперед Російської Федерації.
КНР цілеспрямовано підтримує процеси переселення «лишнього населення» до інших країн, насамперед Російської Федерації.
Карта, помічена російськими офіцерами у китайських військових на спільних військових навчаннях Росії та Китаю - 2005 рік
http://forum-pmr.net/

Так, в рамках так званої політики «освоєння північних територій», КНР цілеспрямовано підтримує процеси переселення «лишнього населення» до інших країн, насамперед Російської Федерації. За різними оцінками, сьогодні загальна кількість китайських громадян, які проживають на території Росії (як легально, так і незаконно), становить близько 5 млн. осіб. Китайська діаспора в Росії вже створила стійкі осередки, які дозволяють приймати та адаптувати практично необмежену кількість своїх співвітчизників. Реальний потенціал для цього створюють 150 млн. громадян КНР (більше, ніж все російське населення), які не працевлаштовані та змушені шукати роботу за межами своєї країни.

Демографічна експансія Китаю на російському напрямку здійснюється у спосіб реалізації спільних економічних та інвестиційних проектів. Зокрема, сьогодні китайські інвестиції у розвиток сусідніх російських територій вже перевищили суму в 5 млрд. дол. США, а це майже втричі більше за власні російські інвестиції, які виділяються на зазначені цілі. Крім того, КНР вкладає кошти і в інші галузі промисловості та банківської сфери Росії, які сягають близько 90–100 млрд. дол. США (до чверті державного бюджету РФ).

Нинішня політична карта регіону

Карта "споконвічних китайських територій" з китайського підручника з історії для школи
Нинішня політична карта регіону Карта "споконвічних китайських територій" з китайського підручника з історії для школи

Демографічна експансія Китаю на російському напрямку

Як ми бачимо, Китай на повну вбиває в голову юнакам і дівчатам своєї країни думку про те, що Монголія і безліч сучасних російських територій та територій країн СНД - це нібито споконвічна територія Китаю.
-
У тому числі в Росії: Республіка Алтай, Республіка Тува, Приморський край, Сахалінська область (без Курильських островів), Хабаровський край (без його північної частини), Амурська область
- У тому числі в Казахстані: південь Семипалатинської області, Талди-Курганська область, Алма-Атинська область
- У тому числі в Киргизії: вся територія нинішньої Киргизії, крім Ошській області
- У тому числі в Таджикистані: схід Гірничо-Бодохшанської автономної області

http://forum-pmr.net/

За рахунок цього Китай вже отримав реальні важелі впливу на зовнішню та внутрішню політику Росії, доступ до російських природних ресурсів. Фактично Москва не контролює питання переселення китайських громадян на російську територію та реалізацію потенційних територіальних претензій до РФ. Протягом останніх років, в рамках відповідних домовленостей з Росією, Китай вже отримав контроль над низкою прибережних районів р. Амур і зазіхає на ще понад одним млн. кв. км. російських територій.

Китай проти Росії: хто переможе?

У подальшому сприятиме реалізації таких планів КНР візит глави КНР Сі Цзінпіня до Росії, що відбувся 22–24 березня ц. р. За підсумками переговорів з керівництвом Росії було підписано низку документів в економічній (енергетичній), фінансовій та військово-технічній сферах, які включали договір між російськими підприємствами «Уралвагонзавод» і «ВТБ-Лизинг» та китайською групою «Хунхуа» про виробництво важких бурових установок, рамкову домовленість про взаємодію між російською «Группой Синтез» і державною електромережною корпорацією КНР, а також угоду між російською компанією En+ Group та китайською корпорацією закордонного розвитку і інвестицій «Шеньхуа» та Державним банком розвитку Китаю щодо співпраці в галузі освоєння вугільних ресурсів.

Було підписано і низку фінансових угод щодо принципів співпраці між «Корпорацией «Металлы Восточной Сибири» та Держбанком розвитку Китаю, «Росгострахом» та китайською компанією міжнародних інвестицій «Чентун», а також російським банком ВТБ та Будівельним банком КНР.

 

Важливим досягненням Китаю у військо-технічній галузі можна вважати підписання рамкових домовленостей з Росією щодо поставок китайській стороні сучасних літаків Су-35 та дизельних підводних човнів російського виробництва. За оцінками експертів, у перспективі сторони можуть розширити ВТС і Китай отримає російські зенітні ракетні комплекси С-400, військово-транспортні літаки Ил-76 та літаки-заправники Ил-78.

 

А ось участь Сі Цзіньпіна у саміті БРІКС демонструє підвищену увагу КНР і до регіонів Африки та Латинської Америки, які все більше нагадують арену боротьби за вплив між Китаєм та США.

 

Китай є найбільшим інвестором та торгівельним партнером країн Африканського регіону.
Китай є найбільшим інвестором та торгівельним партнером країн Африканського регіону.
За останні 20 років Китай пройшов великий шлях, щоб прийти на Африканський континент
http://asiareport.ru/

Так, починаючи з 2009 року, Китай є найбільшим інвестором та торгівельним партнером країн Африканського регіону. Як і в інших регіонах з перехідними економіками, головні інтереси КНР в Африці полягають у отриманні доступу до енергетичних та інших природних ресурсів, а також до сільськогосподарських угідь. Загалом, у 2012 році загальний торгівельний оборот КНР з африканськими країнами становив близько 300 млрд. дол. США. Основними партнерами Китаю стали Південноафриканська республіка (посідає перше місце у торгівельному балансі з КНР серед інших країн Африки; у 2012 році китайський експорт до ПАР становив 112 млрд. дол. США, а імпорт — 90 млрд. дол. США), Судан (забезпечує 5 % імпорту нафти до КНР), Нігерія, Демократична Республіка Конго, Ангола, Танзанія та Ефіопія.

Розвиваються відносини КНР з африканськими країнами.
Розвиваються відносини КНР з африканськими країнами.
З недавніх пір Китай почав зміцнювати свої позиції в Африці, забираючи цілі сегменти бізнесу європейських ТНК
http://hvylya.org/

Розвиваються відносини КНР з африканськими країнами як на двосторонній основі, так і в рамках Форуму Китай-Африка, який охоплює в регіоні китайських партнерів. Протягом наступних двох років Китай має намір інвестувати у розвиток економіки регіону понад 20 млрд. дол. США.

Такі плани Китайської Народної Республіки підтвердив Сі Цзінпін під час візиту до Африки 25–28 березня ц.р. Наприклад, за підсумками переговорів лідера КНР з керівництвом Танзанії було укладено 17 договорів та угод у торгівлі, інвестиціях, інфраструктурному будівництві, сільському господарстві, зв’язку та переробній промисловості. Основним підсумком візиту Сі Цзіньпіна до Республіка Конго стали домовленості щодо участі КНР у енергетичних проектах на території РК та постачання конголезьких енергоносіїв до Китаю.

Значна кількість двосторонніх угод та домовленостей у торгівельно-економічній сфері була підписана також між Китаєм та Південноафриканською республікою
Значна кількість двосторонніх угод та домовленостей у торгівельно-економічній сфері була підписана також між Китаєм та Південноафриканською республікою.
Зустріч президента ПАР Якоба Зуми і президента Китаю Ху Цзіньтао в Пекіні
Фото: Reuters http://russiancouncil.ru/

Значна кількість двосторонніх угод та домовленостей у торгівельно-економічній сфері була підписана також між Китаєм та Південноафриканською республікою. Лідери двох раїн навіть ухвалили рішення щодо проведення в 2015 році «Року Китаю» в ПАР.

 

КНР активно зміцнює свої позиції у Латинській Америці, яка все більше перетворюється на арену боротьби за вплив між Китаєм та США і Європейським Союзом. При цьому більш динамічний розвиток КНР поступово змінює баланс сил саме на її користь. Так, експерти дотримуються думки, що до 2015 року Китай може випередити ЄС і стати другим за потужністю інвестором в регіоні після США.

КНР активно зміцнює свої позиції у Латинській Америці
КНР активно зміцнює свої позиції у Латинській Америці.
Президент Болівії Ево Моралес і президент Китаю Ху Дзіньтао.
Фото: Синьхуа http://www.tsenki.com/

Сьогодні КНР є найбільшим торгівельно-економічним партнером Бразилії, Чилі та Перу, а також посідає друге місце за обсягами торгівлі з Аргентиною, Кубою, Коста-Рікою та Венесуелою. За даними Міністерства торгівлі КНР, загальні обсяги китайських інвестицій в латиноамериканську економіку становлять понад 245 млрд. дол. США. Це стало однією з основних причин відносно легкого подолання Латинською Америкою негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи, яка призвела до зниження обсягів торгівлі США та ЄС з країнами регіону приблизно на 30 %. А ось торгівля Китаю з регіоном, навпаки, активізувалася.

Зрозуміло, що авторитет Китаю в Латинській Америції зростає. За результатами соціологічних досліджень, близько 70 % населення регіону позитивно сприймає КНР, а 20 % вважає Китай найбільш впливовою країною у світі.

Авторитет Китаю в Латинській Америції зростає

Авторитет Китаю в Латинській Америції зростає.
Китай став одним із найбільших інвесторів в економіку країн Латинської Америки і Карибського басейну
Иллюстрация: Эксперт Online http://expert.ru/

Головні зусилля КНР у Латинській Америці сьогодні спрямовуються на подальше проникнення китайського бізнесу в економіку регіону, а також подолання опору зростанню китайського впливу з боку Бразилії, Мексики та Аргентини. Тут Китай протиставляє своїм конкурентам широкі можливості насичення ринків більш дешевими товарами та надання фактично необмежених кредитів і інвестицій на пільгових умовах.

 

Має свої пріоритети КНР також і у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Південно-Східній та Центральній Азії та Близькому Сході. Наприклад, Китай є найбільшим інвестором для тамтешніх країн. Головними китайськими партнерами є Південна Корея, Індія, Таїланд, Індонезія, Лаос, М’янма, Камбоджа та В’єтнам.

Має свої пріоритети КНР також і у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Південно-Східній та Центральній Азії та Близькому Сході
Має свої пріоритети КНР також і у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Південно-Східній та Центральній Азії та Близькому Сході.
Китай, Японія і Південна Корея домовилися почати переговори про створення зони вільної торгівлі
http://zn.ua/

Так, у 2012 році обсяги торгівельного обороту між Китаєм та Південною Кореєю становили понад 200 млрд. дол. США. У найближчі роки цей показник планується збільшити до 300 млрд. дол. США.

Динамічний та позитивний характер мають торговельно-економічні відносини між Китаєм та Індією, незважаючи на те, що спостерігаються суттєві проблеми у відносинах між двома країнами. Якщо китайський експорт до Інді буде стійким, то до 2015 року передбачається зростання обсягу товарообігу між двома країнами до 100 млрд. дол. США.

 

Принципово важливе значення для КНР має Центральна Азія, що як і Росія, безпосередньо межує з Китаєм. Інтереси КНР в регіоні охоплюють енергетику, видобувну промисловість (в першу чергу радіоактивні та рідкоземельні метали), сільське господарство та інфраструктуру.

Головним партнером КНР в регіоні Центральної Азії є Казахстан.
Головним партнером КНР в регіоні Центральної Азії є Казахстан.
Схема газопроводу Казахстан - Китай
http://www.trend.az/regions

Головним партнером КНР в регіоні Центральної Азії є Казахстан. Загальний обсяг китайських інвестицій в казахстанську економіку становить понад 15 млрд. дол. США, що перевищує інвестиції всіх інших країн, включаючи Росію. Найбільш масштабними спільними проектами є освоєння нафтових родовищ в Актюбінській, Атирауській, Мангистауській, Кизилординській та Карагандинській областях Казахстану та на казахстанському шельфі Каспійського моря, а також спорудження нафтопровідної інфраструктури із Казахстану до Китаю.

 У Киргизстані Китай фінансує будівництво лінії електропередач, які мають замкнути енергетичне кільце країни (загальна сума інвестицій становить близько 500 млн. дол. США), спорудження нафтопереробного заводу в районі м. Бішкек (250 млн. дол. США) та залізниці Китай — Киргизстан — Узбекистан (до 2 млрд. дол. США), а також розробку золоторудного родовища в Чон-Алайському районі країни (понад 20 млн. дол. США).

«Тунель дружби» Китаю і Таджикистану на автодорозі Таджикистану і Узбекистану
Китай є основним фінансовим донором Таджикистану.
«Тунель дружби» Китаю і Таджикистану на автодорозі Таджикистану і Узбекистану
http://russian.china.org.cn/

Китай є основним фінансовим донором Таджикистану. Протягом останніх років Китайська Народна Республіка виділила понад
1 млрд. дол. США пільгових позик та кредитів на будівництво автошляхів, мостів та ліній електропередач. За допомогою КНР будується перший в республіці комбінат чорної металургії (сума китайських інвестицій — 120 млн. дол. США), споруджується ГЕС «Нурабад-1» потужністю 350 МВт на річці Хінгоб (вартість — 650 млн. дол. США), вугільна ТЕЦ у м.Душанбе (400 млн. дол. США), а також модернізується ЛЕП «Північ-Південь» та «Лозазор-Хатлон» (61 млн. дол. США). На частку КНР припадає близько 40% зовнішнього боргу Таджикистану. В обмін на інвестиції таджицька влада надала Китаю права на видобуток золота, урану та інших рідкісних металів, а також поступилася близько 1 тис. кв. км спірних територій.

Важливим партнером КНР в Центральній Азіє є Туркменістан, який докладає зусиль з диверсифікації своїх торгівельно-економічних відносин між Росією та іншими країнами. Протягом останніх років основним спільним проектом Туркменістану та Китаю стало спорудження газопроводу Туркменістан-Китай. В рамках проекту Китай отримав право на розробку нафтогазових родовищ в Туркменістані. Загальна сума інвестицій КНР в економіку Туркменістану становить понад 8 млрд. дол. США, що незрівнянно перевищує відповідні інвестиційні показники з боку Російської Федерації.

Газопровід ТУКК (Туркменія-Узбекистан-Казахстан-Китай)
Важливим партнером КНР в Центральній Азіє є Туркменістан.
Газопровід ТУКК (Туркменія-Узбекистан-Казахстан-Китай)
http://www.opec.ru/

Аналогічним чином розвиваються відносини між Китаєм та Узбекистаном. Загальні китайські інвестиції в узбецьку економіку становлять близько 6 млрд. дол. США, які в основному спрямовуються на реалізацію спільних економічних проектів в енергетичній сфері. Споруджується узбецька гілка газопроводу до КНР (вартість до 2,2 млрд. дол. США), а також реалізуються спільні програми в сферах транспорту, хімічної промисловості та геологічної розвідки уранових покладів.

Враховуючи цілеспрямованість зовнішньої політики КНР, слід також сподіватися і активізації Китаю в інших регіонах з перехідними економіками, зокрема, Центрально-Східній та Південно-Східній Європі, в т.ч. в Україні.

Велике китайське розселення
Велике китайське розселення
http://demoscope.ru/

Разом з тим, КНР також розвиває співпрацю з провідними розвинутими країнами, які є головними споживачами китайської продукції. В першу чергу, це стосується США, ЄС та Японії, які посідають провідні місця у зовнішньоторговельному обороті Китаю. У 2012 році обсяги торгівлі КНР зі США склали 490 млрд. дол., з ЄС — 550 дол. та з Японією — 330 млрд. дол.

Хоча, на відміну від країн, що розвиваються, і які поступово постають (в явній чи прихованій формах) сателітами КНР, провідні держави світу поки що мають однакові позиції з Китаєм у сучасному багатополярному світі.