11 лютого 2015

Кобані у вирі геополітичних інтересів

Продовжуємо публікувати матеріали наших румунських партнерів з компанії «INGEPO Consulting».

Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень "Борисфен Інтел" надає можливість аналітикам висловити свою точку зору стосовно конкретної політичної, економічної, безпекової, інформаційної ситуації в Україні та в світі в цілому, на основі особистих геополітичних досліджень та аналізу.

 

Зауважимо, що точка зору авторів
може не співпадати з редакційною

Корнеліу Піваріу

Президент, генеральний директор компанії «INGEPO Консалтинг».

Генерал-майор у відставці.

Член Міжнародного інституту стратегічних досліджень (МІСД) (Лондон, 2006), організації «Друзі Європи» (Брюссель), випускник Школи державного управління ім. Кеннеді, член Академії політичних наук (Нью-Йорк).

В кінці 2006 року заснував свою власну консалтингову компанію «INGEPO Consulting». Починаючи з березня 2007 року, крім самого консультування, Компанія раз на два місяці випускає бюлетень «Геостратегічний Пульс» (румунською та англійською мовами), доступний в 100 країнах світу і більш ніж 40 містах Румунії. Має кілька медіа-партнерів по всьому світу.

Автор книг і статей на актуальні питання розвідки, тероризму та геополітики. Виступав у ролі експерта з питань національного та міжнародного значення на національних теле- і радіоканалах. Також брав участь у міжнародних семінарах та конференціях.

Вільно володіє англійською та французькою мовами.

Геостратегічний пульс

Бюлетень «Геостратегічні пульс», перший номер якого вийшов ще в березні 2007 року, пропонує своїм читачам глибокий аналіз даних, що стосуються різних сфер міжнародної та національної безпеки, а також об'єктивну і неупереджену інформацію про останні міжнародні та регіональні геополітичні події та їх перспективи.

«Геостратегічні пульс» розрахований на тих, хто цікавиться міжнародною політикою, військово-політичними та соціально-економічними подіями, зокрема, на Близькому Сході та в Чорноморському регіоні. Він розповідає про головну світову загрозу — тероризм, а також про найбільш ефективні системи озброєння, про теоретичні аспекти спецслужб і питання безпеки.

«Геостратегічні пульс» — корисний і об'єктивний засіб інформації для громадських і державних установ та неурядових організацій, корпорацій і компаній зовнішньої торгівлі, закладів освіти, наукових досліджень, міжнародних організацій.

«Геостратегічні пульс» співпрацює з відомими організаціями: Світовим співтовариством з питань безпеки у Великобританії (WSNF), Інститутом політичних наук і міжнародних відносин Румунської академії (ISPRI), Науково — дослідним інститутом (RIEAS) в Греції, Міжнародним інститутом Близькосхідних і Балканських досліджень (IFIMES ) в Словенії, ISAG в Італії, Petru Maior University from Târgu Mureş в Румунії.

Протягом шести років було опубліковано більше 6 500 тис. сторінок та програм «Геостратегічного пульсу» в 2 400 тис. відомих відкритих світових інформаційних джерелах англійською, французькою, російською, арабською, іспанською, німецькою та португальською мовами.

«Геостратегічні пульс» сьогодні знають і цінують на всіх континентах (за винятком Океанії), майже в 100 країнах і більш ніж в 40 румунських містах. Бюлетень можна побачити на столах президентських організацій, урядів, парламентів, політиків, керівників спецслужб, президентів національних і транснаціональних корпорацій, інститутів стратегічних досліджень.

 

Кобані у вирі геополітичних інтересів

На фоні громадянської війни в Сирії невелике місто Кобанє (Айн-ель-Араб), що у 2015 році відзначає своє 100-річчя з дня заснування (завдяки будівництву залізниці Конья-Багдад у 1911 році), останнім часом стало ареною запеклих сутичок між різними збройними угрупованнями. У липні 2012 року місто (з населенням до 45 тисяч жителів) перейшло під контроль курдських «Загонів народної самооборони» (YPG). YPG (бойове крило, що створене в 2004 році Курдським верховним комітетом на початку громадянської війни в Сирії) і курдська влада ведуть боротьбу за автономію області Кобані, яка вважається частиною Роджаві (Сирійський Курдистан, або Західний Курдистан) — регіон Великого Курдистану.

У 2014 році район Кобані атакували угруповання, які воюють на боці «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ISIL або Daesh); у вересні вони захопили 100 сіл, а в жовтні 2014 року — вже 350. Внаслідок бойових дій розпочалася масова еміграція мирного населення до Туреччини. Важко точно визначити, скільки громадян (приблизно від 100 тис. до 300 тис. чоловік, в основному курди) не отримало дозволу на в'їзд до Туреччини усіма видами транспорту. На початку листопада 2014 року сили Daesh захопили деякі райони міста Кобанє, взявши його в облогу. «Загони народної самооборони» спробували своїми силами відбити наступ бойовиків Daesh. Незабаром, через брак бойового потенціалу, до YPG долучилися загони «Вільної сирійської армії» (FSA).

Також на допомогу сирійським курдам в Кобані прибуло добре озброєне формування «Пешмерга», підтримуване Регіональним урядом іракського Курдистану. Після тривалих переговорів з владою Анкари (і, ймовірно, за деякої політичної підтримки Вашингтона), воєнізованим загонам «Пешмерга» було надано дозвіл на перетин території Туреччини для надання допомоги оточеним в Кобані.

На розвиткові подій в боротьбі за Кобані відчутно позначився вплив налаштованої проти «Ісламської держави» міжнародної коаліції і її військова операція «Непохитна рішучість» (дістала свою назву в жовтні 2014 року). 27 вересня 2014 року США і держави-союзники (у тому числі арабські) завдали перших авіаударів по позиціях бойовиків у Кобані. Після чотирьох з половиною місяців конфлікту формуванню «Пешмерга» (понад 1500 бійців) вдалося знищити позиції бойовиків ІД. Протягом наступних днів у передмісті і в сусідніх селищах ще фіксувалися окремі зіткнення, проте днем остаточного звільнення Кобані від бойовиків ІД вважається 26 січня 2015 року.

У Кобані перебувала чимала кількість джихадистів ІД — від 4000 до 9000 осіб (у тому числі добірні іноземні бойовики). За час збройного протистояння Daesh втратило приблизно 1200-1700 бойовиків, в той час як сили YPG і «Пешмерга» — приблизно 650 чоловік.

Повітряні удари коаліційних сил зіграли вирішальну роль у знищенні бойовиків Daesh, так само, як і скидання на парашутах озброєння і боєприпасів для курдських бійців (особливо тоді, коли Туреччина відмовлялася перенаправляти через свої кордони підкріплення) та непохитне бажання воєнізованих формувань YPG і «Пешмерга» звільнити місто і регіон Кобані.

Іншим сприятливим чинником стало географічне розташування міста на півночі Сирії поблизу кордону з Туреччиною. Саме це завадило ІД захопити його повністю. Незважаючи на рішення Анкари ввести обмеження на переміщення військ, спорядження та боєприпасів по своїй території, курдам таки вдалося дістатися до Кобані. Більш ніж 1000 постраждалих в результаті протистояння бійців перебували на лікуванні в турецьких госпіталях. Турецький кордон став для них останнім притулком.

Певним чином битва за Кобанє негативно позначилася на Туреччині та її зовнішній політиці. Оскільки Туреччина не сприйняла ідею курдської незалежності, офіційну Анкару звинуватили в тому, що вона надає підтримку бойовикам Daesh, в тому числі забезпечує озброєнням і сприяє навчанню бойовиків в Сирії. Тим не менш, ситуація в Кобані підкреслила стратегічну важливість Турецької Республіки, продемонструвавши нагальну необхідність її участі у врегулюванні ситуації на Близькому Сході.

Крім того, події в Кобані є важливим епізодом у боротьбі сирійських курдів за свою автономність і незалежність, у той час як для іракських курдів — додатковою мотивацією в справі збільшення масштабів свого автономного регіону. За деякими оцінками, втрата контролю ІД над Кобані — це ознака початку розпаду радикального угруповання, яке, на нашу думку, відбудеться незабаром.

Оригінал публікації: Geostrategic Pulse, № 184, Thursday, 5 February 2015
http://www.ingepo.ro/en/materials/782/consideration-to-geostrategic-pulse-184-kobane-in-the-swirl-of-geopolitical-interests