29 липня 2019

Чергова кадрова відставка в США

Президент США відправляє у відставку директора Національної розвідки 

 

28 липня ц. р. президент США Д. Трамп оприлюднив своє рішення щодо відставки директора Національної розвідки Сполучених Штатів Америки [1] Д. Коутса [2], який повинен звільнити свою посаду 15 серпня ц. р. Замість нього глава Білого Дому запропонує Конгресові США кандидатуру конгресмена-республіканця Дж. Реткліффа [3].

Офіційна причина такого рішення не повідомляється. Разом з тим, його досить очевидним підґрунтям стала незгода Д. Коутса з низкою ключових напрямів зовнішньої політики президента США. Насамперед намірами Д. Трампа покращити відносини з Росією, надалі тиснути на Іран у питаннях його ядерної програми, а також домогтися ракетно-ядерного роззброєння Північної Кореї.

 

Так, Д. Коутс неодноразово публічно критикував позитивні заяви Д. Трампа щодо Росії (зокрема, після зустрічі президентів США та РФ в липні минулого року у Фінляндії). Також привселюдно піддавав сумніву ефективність зусиль Д. Трампа щодо Північної Кореї. За твердженнями Д. Коутса (в т. ч. у Конгресі США), КНДР навряд чи зупинить роботу з розробки ядерної зброї. І Іран, на переконання Д. Коутса, таки дотримується умов ядерної угоди з ООН та МАГАТЕ, що робить безпідставним вихід з неї США.

Принципові розбіжності існують між Д. Трампом та Д. Коутсом також з питання втручання Росії в президентські вибори у США 2016 р. Всупереч спробам Д. Трампа нівелювати це питання, Д. Коутс активно підтримував розслідування спецслужбами і правоохоронними органами США такого факту та наводив конкретні докази щодо таких дій Москви.

Все це відчутно підриває політичні позиції Д. Трампа, особливо з наближенням чергових президентських виборів у США восени 2020 р. Тим паче, що питання Росії, Ірану та Північної Кореї були ключовими у попередній передвиборній програмі Д. Трампа. І зараз він змушений демонструвати конкретні результати своєї політики за цими напрямами.

За таких обставин Д. Трамп останнім часом почав активно критикувати Національну розвідку США, звинувачуючи її в «некомпетентності», «пасивності» та «наївності». І навіть більше, як повідомляють ЗМІ, Д. Трамп взагалі сумнівається щодо доцільності існування апарату директора Національної розвідки, кажучи, що це «непотрібна бюрократична структура».

 

Довідково:

До 2004 року розвідувальне співтовариство США очолював директор ЦРУ, посада якого офіційно була «директор Центральної розвідки». З 2004 року співтовариство очолює директор Національної розвідки.

Після терористичних атак на Сполучені Штати 11 вересня 2001 р. і подальшої доповіді «Комісії 9/11» 22 липня 2004 р,. у якої було визначено основні причини невдач розвідки, що ставили під сумнів захищеність національних і внутрішніх інтересів безпеки США від посягань з боку терористів, розвідувальне відомство США було реорганізоване.

Директор Національної розвідки (англ. Director of National Intelligence, DNI) — посадова особа виконавчої гілки федерального уряду США, яка призначається президентом США за згодою Сенату США.Згідно з «Законом про реформу розвідки і боротьбу з тероризмом» від 2004 р., директор Національної розвідки підзвітний президенту США і виконує обов'язки глави розвідувального співтовариства США, радника президента США, радника Ради національної безпеки, радника Ради внутрішньої безпеки з питань розвідки; керує виконанням програми розвідувального співтовариства.

Закон про реформу розвідки забороняє суміщення посади директора Національної розвідки з посадою глави будь-якого іншого розвідувального відомства США.

Згідно з законами США, бажано, щоб директор Національної розвідки або його перший заступник був чинним офіцером збройних сил або навчався чи набув досвіду щодо дій і вимог воєнної розвідки. У законодавстві конкретно не вказано, офіцер якого звання повинен займати цю посаду, але традиційно це — офіцери у званні повного генерала або адмірала.

 

 

Рішення Д. Трампа про відставку Д. Коутса є цілком очікуваним та логічним в рамках боротьби за владу. Цілком логічна і його пропозиція про призначення на згадану посаду Дж. Реткліффа — однопартійця та стійкого прихильника Д. Трампа. Зокрема, минулого тижня під час слухань у Конгресі США Дж. Реткліфф жорстко заперечував висновки колишнього спеціального прокурора Р.Мюллера щодо дійсного втручання Москви у американські вибори.

 

Д. Трамп і Дж. Редкліфф під час зустрічі президента США з Республіканським дослідним комітетом з питань охорони здоров'я в Овальному кабінеті 17.03.2017 р.

В цьому плані звільнення Д. Коутса та заміна його на Дж. Реткліффа є складовою практики Д. Трампа, коли усуваються з ключових державних посад професіонали, які критикують його політику, і натомість заміщуються сумирними особами, які навіть не мають необхідної фахової підготовки. Саме за таким принципом вже були звільнені: міністр внутрішньої безпеки США К. Нільсен (висловлював сумнів щодо міграційної політики Д. Трампа); глава Пентагону Дж. Меттіс (подав у відставку через незгоду з рішенням президента щодо виведення американських військ із Сирії); генеральний прокурор Дж. Сешнс та директор ФБР Дж. Комі (не погоджувалися з президентом у питанні втручання Росії у вибори в США); радник президента США з питань національної безпеки Р. Макмастер та державний секретар США Р. Тіллерсон (мали розбіжності з Д. Трампом щодо НАТО, ЄС, Росії, Ірану, Північної Кореї та Сирії); старший радник президента з економічних питань Г. Кон (виступав проти запровадження ввізних мит на алюміній та сталь).

 

За оцінками американських експертів, такими діями Д. Трамп намагається зміцнити свою владу та дотримуватися свого обраного курсу як у зовнішній, так і у внутрішній політиці. В той же час така його політика фактично не забезпечує для США позитивних результатів і навіть спричинила виникнення суттєвих проблем, в т.ч. міжнародного характеру. При цьому ставка Д. Трампа на авторитаризм та усунення професіоналів з ключових посад у керівництві країни не тільки не дає змоги усувати згадані проблеми, але й в подальшому їх ускладнює.

*******

P. S. 2 серпня президент США Д. Трамп повідомив, що конгресмен Дж. Реткліфф, якого він номінував на посаду директора Національної розвідки, зняв свою кандидатуру. Президент США незабаром назве нового кандидата в наступники Д.  Коутса.



[1] Апарат директора Національної розвідки був створений після терактів в США 11 вересня 2001 року, які продемонстрували суттєві недоліки у діяльності спецслужб країни.  Координує роботу американських розвідувальних відомств. Узагальнює їх розвідувальні оцінки та надає керівництву країни. sexe24.ch

 

[2] Призначений на посаду в 2017 році. До цього був сенатором від штату Індіана. Раніше знаходився на посаді посла США у Німеччині.

 

[3]  Федеральний прокурор зі штату Техас. Є членом комітету палати представників США з питань секретних служб та внутрішньої безпеки.