10 червня 2013

Круті віражі передвиборних перегонів

У понеділок, 10 червня, іранська інформаційна агенція Fars News повідомила, що колишній спікер парламенту (Меджлісу) Ісламської Республіки Іран, кандидат у президенти Ірану Голям Алі Хадад-Адель відмовився брати участь у президентських виборах.

Голям-Алі Хаддат Адель«Зі зняттям своєї кандидатури я прошу народ Ірану суворо дотримуватися критеріїв Духовного лідера при голосуванні за кандидатів», — йдеться в заяві Хадад-Аделя. Про причини відмови від участі у виборах не повідомляється.

Але на цій заяві сюрпризи понеділка не закінчилися.

За повідомленням іранської інформаційної агенції Mehr від 10 червня, з посиланням на Fars News, колишній секретар Вищої ради національної безпеки Хассан Роухані може бути виключений зі списку кандидатів на виборах президента Ірану за «розголошення конфіденційної інформації» про національну ядерну програму під час теледебатів, присвячених цій темі.

Хасан РоуханіЗа даними агенції, Наглядова рада Ісламської Республіки Іран розпочала перевівку відповідності передвиборної кампанії Роухані чинному законодавству країни. Зокрема, у Ради є також претензії до поведінки прихильників Роухані на передвиборному мітингу, який відбувся минулої суботи. Їх заяви і гасла мали надмірно агресивний характер, повідомила Mehr. Тут йшлося про багатотисячний мітинг молоді на тегеранському стадіоні, яка дуже гаряче і емоційно висловила свою підтримку Хассану Роухані, який обіцяє вирішити такі нагальні проблеми молоді як навчання і безробіття.

Згідно з Положенням про Наглядову раду ІРІ, вона може переглянути список кандидатів до дати проведення голосування.

Таким чином, у бюлетені для голосування можуть бути включені 6 кандидатів:

Від блоку реформаторів — колишній перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Ареф, екс-міністр пошти і телеграфу Сайед Мохаммад Каразі.

Найбільш потужною політичною фігурою і, природно, найбільш вірогідним кандидатом у президенти є екс-секретар Вищої Ради національної безпеки Ірану і колишній парламентер з "шісткою" з іранської ядерної програми Хассан Роухані.

Ареф і Каразі, як планувалося, були готові віддати свої голоси за Роухані, що могло значно покращити його шанси. Якщо Наглядова рада виключить його зі списку кандидатів, у реформаторів шансів на перемогу не залишиться. Впадуть і сподівання реформаторів на проведення позитивних реформ в іранському суспільстві, серед яких був і план нормалізації відносин із Заходом, і виведення Ірану з «ядерного глухого кута».

Недопущення Роухані до виборів стане ясним сигналом, що правлячий режим не має намірів пом'якшувати свої позиції і йти на компроміс із Заходом.

Від блоку консерваторів у списку залишилися екс-міністр закордонних справ країни Алі Акбар Велаяті, мер Тегерана Мохаммад Багер Калібаф, колишній командувач КСІР Мохсен Резаї, секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Сайед Джалілі.

Можна припустити, що боротьба за президентське крісло розгорнеться між двома найбільш сильними політиками-консерваторами — Мохаммадом Калібафом і Сайєдом Джалілі