8 лютого 2017

07.02.2017 «Світова гібридна війна: український фронт»

 

Презентація книги «Світова гібридна війна: український фронт»

7 лютого в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ»  директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України В. П. Горбулін  презентував аудиторії колективну монографію «Світова гібридна війна: український фронт».

Поруч з ним були присутні рецензенти видання віце-президент НАН України, доктор економічних наук, професор, академік НАН України С. Пирожков, начальник Центрального науково-дослідного інституту ЗС України, доктор військових наук, професор, генерал-лейтенант І. Романченко, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Г. Тука.

Монографія стала спільним доробком фахівців Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) під загальною редакцією В. Горбуліна. В ній вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено в розрізі російської агресії проти України таке явище, як «світова гібридна війна».

— Цю монографію можна вважати «останнім застереженням» для всіх, хто ще вірить в ілюзію миру, хто не бажає сприймати таку новітню реальність, якою стала світова гібридна війна. Нині  світ ввійшов у зону «підвищеної турбулентності», що пов’язана з пробудженням агресії, нетерпимості, і  супроводжується фактичною відмовою від стримуючих норм і механізмів. Гібридна війна стала новітньою формою глобального протистояння в сучасному безпековому довкіллі, — зауважив у своєму виступі перед  присутніми Володимир Горбулін. І чим загрожує новітній добі ця так звана нова турбулентність? Відповідь на це запитання як не дивно проста, про що виступаючий намагався розтлумачити присутнім.

— Нерозуміння природи гібридної агресії  призводить до «геополітичної сліпоти», — пояснював Володимир Павлович. — Україна надала російському бізнесу, російським медіа, російським спецслужбам можливість господарювати у своєму українському домі, зокрема, продовжила базування Чорноморського флоту РФ, ухвалила продиктований  Москвою закон про мови. Але й це не врятувало від збройної агресії і намагань  зруйнувати українську державність.

До речі, поважний вчений упевнений, що розв’язана Росією війна в Україні шокувала  не лише саму Україну. Усі передові світові держави виявились безпорадними перед таким перебігом подій.  Наразі Україна змушена воювати за свою незалежність у війні, яка вже стала часткою масштабного світового конфлікту комплексного характеру, і у якого  дуже тривожна перспектива. Чому вона визнається тривожною? Як зауважив В. Горбулін, ми живемо зараз у світі, де кожен сам за себе, де виконання укладених договорів є ознакою слабкості, а розмови про ядерний попіл стають темою політичних шоу. Вектор нашого подальшого розвитку залежить від нашої з вами вольової, інтелектуальної і моральної спроможності відновити справедливість, яка потрібна не лише нам, але й  цивілізованому світові, який стоїть позад нас в час нашого протистояння агресору.

З цим твердженням Володимира Павловича не погодитися важко.

Що ж до  презентованої монографії, то у ній, зокрема, розкриваються військові, економічні, гуманітарні, інформаційні та соціальні аспекти «гібридної війни». А сама гібридна агресія простежується у динаміці, надаються пояснення про її витоки, передумови, логіку розгортання, реакцію потерпілої сторони — України.  До того ж проаналізовані зміни, що сталися в Україні   під час цієї агресії, та зроблені висновки, які стануть корисними для багатьох країн. Хоча б те, як чітко ідентифікується початок гібридної агресії.

І тут краще просто ще раз навести слова з промови керівника авторського колективу В. Горбуліна:

— Що варто усвідомити? Гібридна війна —  війна без переможців. Ефективне існування в новому гібридному світі, який лише починаємо усвідомлювати, можливе, якщо зберігати єдність, розуміти цілі і засоби супротивника, зміцнювати дух і обороноздатність...

— Які сценарії може приготувати для нас Кремль найближчим часом? Сценарій, умовно назвемо його «битва», — це наступ збройних формувань з Донбасу за підтримки російських військ з усіх можливих напрямків. Сценарій «ультиматум» — це може бути сценарій щодо федералізації і фактичної десуверенізації України. Сценарій «деградація» — перетворення України на «сіру зону», нічийну територію нестабільності і замороженого конфлікту, що приречена на поступову деградацію. Який з цих сценаріїв буде реалізовано — важко сказати, але Україна має бути готова до кожного з них.

Володимир Павлович також назвав основні підсумки трирічного протистояння України «гібридній війні», яку веде РФ на Донбасі. По-перше, на його погляд, Україна довела свою цілковиту спроможність як держава, якій до снаги відстояти свій суверенітет і політичну суб’єктність. Також утворився своєрідний імпульс, що прискорив економічні і фінансові трансформації та структурні зрушення: збільшився масштаб експортно-імпортних відносин з країнами ЄС, послабшали боргові «пута», розпочалося визволення з енергетичної «пастки».

Кажучи про світову гібридну війну Росії, В. Горбулін звернув увагу, що їй характерна відсутність чітко визначених часових горизонтів. «Тобто, її не можна зафіксувати у часі, як і визначити кінцевий термін завершення. Крім того, справжні цілі гібридної війни  не чіткі і не до кінця зрозумілі», — підкреслив він.

Своїми думками з приводу презентованого видання поділилися й рецензенти монографії. Це були численні гості прес-конференції, серед яких науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Британія) Джеймс Шерр, народний депутат України А. Геращенко, політичний діяч Ю. Кармазін, відомий український правозахисник С. Хмара, політологи Т. Березовець, Є. Магда та багато інших.

На заході були присутні  також експерти НАЦГД «Борисфен Інтел».

 

Колектив «Борисфен Інтел» від щирого серця вітає Володимира Павловича Горбуліна і весь авторський колектив НІСД з виходом у світ такої цікавої і корисної наукової праці.

Фото В. Раєвського

  

«Світова гібридна війна: український фронт». У колективній монографії, підготовленій фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень, вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено явище світової гібридної війни в перспективі російської агресії проти України. Сутність гібридної війни розглянуто у контексті системної кризи світової безпеки, а її феномен — як новітній вид глобального протистояння. Детально розглянуто причини та передумови російської агресії проти України, її стратегічні цілі, а також особливості ведення гібридної війни у різних вимірах: воєнному, політичному, економічному, соціальному, гуманітарному, інформаційному. Аналізуються локальні успіхи нашої держави у протидії ворожим планам РФ за окремими напрямами. Зроблено загальний висновок про доведення Україною своєї спроможності як держави, що відстоює свій суверенітет у боротьбі з агресором. Розглянуті питання реформування міжнародних безпекових інститутів та пошуку балансу сил у новій, гібридній реальності.

Розраховано на політиків, політичних аналітиків, державних службовців вищої ланки, науковців у сфері безпекознавства. Результати дослідження зацікавлять освітян, представників громадянського суспільства, а також національно свідомих громадян.

 

Монографію можна скачати з нашого сайту чи з сайту НІСД — http://www.niss.gov.ua/articles/2431/

 

www.reliablecounter.com