26 грудня 2019

НАТО реагує на підготовку РФ до війни

Про активність російських підводних човнів у Північній Атлантиці

 

Сергій Польовик

Кілька днів тому на газетних шпальтах європейських ЗМІ, зокрема німецької Handelsblatt та австрійської Die Presse, з’явилося повідомлення, з посиланням на штаб-квартиру НАТО у Брюсселі, про незвичну активність російських підводних човнів у Північній Атлантиці.

Цілеспрямована за своїм характером подача такої інформації сталася після саміту НАТО в Лондоні. Було ще повідомлення про випробування нових російських ракетних систем наземного, морського та повітряного базування, про застосування російської бойової авіації у Сирії, безпрецедентне накопичення різнорідних сил і засобів ЗС Росії у Криму, про заплановані випробування підводних безпілотних апаратів і навчання ВМС РФ в океані.

…Такої надзвичайної активності російських підводних човнів з часів завершення «холодної» війни ще не спостерігалося…

За оцінками офіційних джерел НАТО в Брюсселі, зазначає Handelsblatt, такої надзвичайної активності російських підводних човнів з часів завершення «холодної» війни ще не спостерігалося. А речниця НАТО Оана Лунгеску поширила у редакційній німецькій мережі RND заяву, що Росія цілеспрямовано посилює інтенсивність своїх підводних операцій. Лише в таких діях навколо Норвегії у жовтні ц. р. сили Північноатлантичного альянсу зафіксували активну одночасну діяльність щонайменше десяти російських підводних човнів.

НАТО адекватно реагуватиме на таку посилену активність росіян, пообіцяла О. Лунгеску, одночасно повідомивши, що планами НАТО передбачається розширювати патрулювання морської акваторії у Північній Атлантиці. Передбачається також збільшення інвестувань у розробку сучасних систем боротьби з підводними човнами з повітря. Адже Північна Атлантика є життєво важливою для безпеки Європи, оскільки там чимало шляхів військового постачання, цивільних торговельних маршрутів та каналів комунікацій.

…Зміст «гібридної» війни полягає у поєднанні традиційних відкритих воєнних дій з прихованими впливами та асиметричними діями. І ось саме активні «ігри» підводного російського флоту служать ілюстрацією з підготовки до такої можливої війни…

У згаданих європейських виданнях зазначається, що в НАТО розглядають серед інших сценаріїв можливого загострення обстановки в регіоні такий, як пошкодження або руйнування російськими підводними човнами підводних кабелів зв’язку, що сполучають США та Європу. Такі кабелі забезпечують більшу частину інтернет-комунікацій, зауважує Handelsblatt, і їх пошкодження не просто негативно позначитися на стані міжконтинентальних комунікацій, але й загострить геополітичну обстановку у глобальному вимірі. А самі такі атаки, застерігає видання, стануть нічим іншим, як складовою «гібридної» війни. Адже її зміст полягає у поєднанні традиційних відкритих воєнних дій з прихованими впливами та асиметричними діями. І ось саме активні «ігри» підводного російського флоту служать ілюстрацією з підготовки до такої можливої війни.

На обіцянку НАТО посилити патрулювання морської акваторії у Північній Атлантиці Росія обов’язково зреагує. Але що і як вона робитиме, передбачити важко, оскільки ініціатива в руках країни-зловмисника.