16 червня 2013

Новий президент — новий Іран?

За даними Міністерства внутрішніх справ ІРІ, представник крила реформаторів Хасан Роухані, який за результатами остаточного підрахунку набрав 18,613 мільйона голосів, обраний новим президентом Ірану.

Міністр внутрішніх справ Ірану Мохаммад Наджар Як заявив Міністр внутрішніх справ Ірану Мохаммад Наджар, у виборах з понад 50 мільйонів виборців проголосували майже 37 мільйонів, забезпечивши явку в 72,7% (на виборах 2009 року явка склала 68%).

Генеральний секретар ООН Пан Гі МунГенеральний секретар ООН Пан Гі Мун сподівається, що роль нового керівництва Ірану у вирішенні міжнародних і регіональних проблем буде конструктивною, йдеться в повідомленні офіційного представника всесвітньої організації.

Євросоюз обрання Хасана Роухані на пост президента Ірану пов’язує з надією на швидке вирішення іранської ядерної проблеми дипломатичним шляхом, повідомив у неділю РІА Новини представник зовнішньополітичної служби ЄС.

Представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Кетрін ЕштонПредставник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон також твердо налаштована на роботу з новим іранським керівництвом щодо пошуку швидкого вирішення іранського ядерного питання дипломатичним шляхом.

Глава дипломатичного відомства Німеччини Ґідо ВестервеллеГлава дипломатичного відомства Німеччини Ґідо Вестервелле назвав перемогу Хасана Роухані в першому турі вотумом довіри реформ і конструктивної зовнішньої політики з боку жителів Ірану.

Берлін сподівається на конструктивність зовнішньополітичного курсу нового президента Ірану та на його готовність співпрацювати з міжнародним співтовариством у вирішенні регіональних проблем, йдеться в повідомленні МЗС Німеччини.

Хасан Роухані, який переміг у першому турі президентських виборів в Ірані, отримав привітання від лідерів ОАЕ, Катару, Кувейту і Бахрейну.

Державний секретар США Джон КерріДержавний секретар США Джон Керрі заявив сьогодні, що Вашингтон готовий розпочати спілкування безпосередньо з новим іранським президентом.

Хасан РоуханіТепер можна розмірковувати над тим, що було б, якби Роухані не переміг зараз і був би другий тур голосування? Що було б, якби Верховний лідер залучив «адміністративний ресурс», або частину голосів «затерли»на користь кандидата-консерватора?

Тепер це все в минулому, на виборах відразу і однозначно переміг реформатор Хасан Роухані.

Багато хто сподівається, що зараз і насправді Тегеран відкриється для прямих переговорів з багатьох питань, і в першу чергу, щодо своєї ядерної програми. Може вже розпочнуть пом'якшувати санкції проти Ірану і у США не буде підстав для силового вирішення «іранського питання».

На тлі ейфорії в Ірані і стримано-оптимістичних заяв на Заході лише Ізраїль закликає не послаблювати тиск на Іран. Воно й зрозуміло, бо хто знає, що зробить Б.Обама? А раптом перемога реформатора в Ірані стала для нього «паличкою-виручалочкою» як у вирішенні сирійського питання, так і іранського?