22 липня 2016

Українсько-американське стратегічне партнерство

 

Юрій Радковець

У липні поточного року відбувся ряд стратегічно важливих зустрічей і переговорів вищого політичного керівництва України і Сполучених Штатів Америки.

Так, 7 липня Державний секретар США Джон Керрі відвідав Україну, де провів переговори з Президентом України Петром Порошенко, Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, а також з іншими українськими політичними діячами.

Даний візит високопоставленого американського дипломата був знаковим для України, адже він проходив за день до відкриття саміту НАТО у Варшаві, у форматі якого були заплановані до обговорення концептуальні засади нової стратегії глобальної і регіональної безпеки Альянсу.

По суті, візит Державного секретаря США до України став свідченням вагомої політичної підтримки нашої країни в питаннях захисту її національного суверенітету та конституційного ладу в умовах триваючої російської військової агресії.

У ході цих переговорів з вищим політичним керівництвом України Джон Керрі акцентував увагу на трьох ключових аспектах українсько-американського стратегічного партнерства.

По-перше, Україна отримала чіткий «політичний сигнал» про те, що США спільно з Європейським Союзом і НАТО будуть і надалі надавати політико-дипломатичну підтримку Україні в питаннях протидії російській військової агресії і деокупації Криму. При цьому американська сторона має жорсткі наміри «змусити Росію заплатити високу ціну за її агресію проти України» і ця ціна буде постійно зростати.

Також було акцентовано увагу на тому, що в 21-му столітті нікому не дозволено порушувати суверенітет і територіальну цілісність держав з використанням військової сили, як це «робить сучасна Росія, окупувавши частину української території».

По-друге, принциповою позицією американської сторони є необхідність збереження політико-економічних санкцій до повного виконання Росією Мінських домовленостей.

При цьому Державний секретар США знову акцентував увагу на тому, що Росія повинна у повній мірі виконати свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і забезпечити неухильне виконання Комплексу заходів з реалізації Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року.

Американська сторона також закликала Росію прибрати свої війська і озброєння з української території; створити необхідні умови для забезпечення безпеки на Донбасі; забезпечити безперешкодний доступ ОБСЄ до усіх місць в регіоні конфлікту; повернути Україні контроль над східною ділянкою українсько-російського кордону; здійснити тиск на сепаратистів з метою організації виборів за українськими законами і стандартам ОБСЄ; негайно звільнити всіх військовополонених, заручників і незаконно утримуваних осіб.

Одночасно США відзначили суттєвий прогрес, якого досягла українська сторона в питаннях реалізації Мінських домовленостей. При цьому Джоном Керрі було акцентовано увагу на необхідності продовження виконання Україною своїх зобов'язань в рамках Мінських домовленостей. Перш за все, мова йде про питання конституційної реформи, організації виборчого процесу до місцевих органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також амністії осіб, які не вчинили тяжких злочинів.

США підтримали позицію України у тому, що вибори на Донбасі, конституційна реформа, а також питання амністії повинні бути дозволені тільки після створення необхідних умов безпеки в зоні військового конфлікту і відновлення українського контролю над усією ділянкою державного кордону з Росією.

По-третє, ще одним ключовим аспектом українсько-американського стратегічного партнерства є фінансова допомога США Україні в проведенні політичних і економічних реформ, протидії корупції, а також в процесі реформування національного сектору безпеки і оборони. Серед основних пріоритетів даної допомоги – це виділення українській стороні від американських партнерів 223 млн. дол. США для реформування митної служби України.

Також в Конгресі США на завершальному етапі обговорення перебуває питання про надання Україні нелетального військового обладнання на суму в розмірі 500 млн. дол. США.

Одночасно, у форматі двосторонніх переговорів Президента України П.Порошенка з Державним секретарем США Д.Керрі були узгоджені спільні позиції в питаннях мирного врегулювання військового конфлікту на Донбасі. Ключовою темою цих переговорів було обговорення питань надання комплексної військово-технічної допомоги Україні в рамках саміту НАТО в Варшаві (8-9 липня ц.р.) та участь американської сторони в реформуванні сектора безпеки і оборони України.

На переговорах також було обговорено комплекс питань, пов'язаних з наданням США Україні додаткової консультативно-експертної та фінансової допомоги з імплементації стратегічних реформ в країні і протидії корупції.

 

Слід зазначити, що перспективні напрями українсько-американського стратегічного партнерства (співробітництва) були основним лейтмотивом і в ході відбувшихся у рамках саміту НАТО в Варшаві (8-9 липня ц.р.) переговорів між П. Порошенко і Б. Обамою.

Так, за підсумками двосторонніх переговорів сторонами було акцентовано увагу на тому, що в сучасних геополітичних реаліях США є ключовим зовнішньополітичним партнером України по протидії триваючій військовій агресії Росії проти України. При цьому Б. Обамою було заявлено про невизнання США окупації Криму, а також про необхідність збереження санкцій відносно Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей.

У ході переговорів в рамках саміту НАТО українська сторона отримала вагому політико-дипломатичну підтримку також у форматі «Великої п'ятірки»+Україна (за участю лідерів США, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії), а також у форматі засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні (9 липня ц.р.), за результатами якого був прийнятий Комплексний пакет допомоги Україні по більш ніж 50 напрямам.

На зустрічі у форматі «Великої п'ятірки»+Україна США закликали лідерів Європейського Союзу і НАТО розширити масштаби політичної та військової допомоги Україні з метою протидії російській військовій агресії. Крім того, було досягнуто домовленості про відпрацювання США, Україною, країнами-партнерами Європейського Союзу і НАТО концептуального документу, в положеннях якого були б закріплені міжнародні гарантії країн-гарантів України щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності в умовах сучасних «гібридних воєн».

Провідні міжнародні експерти відзначають: найважливішим політичним підсумком переговорів президента України П.Порошенка з лідерами США, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії стала домовленість про готовність сторін провести політичні консультації з питання мирного врегулювання військового конфлікту на Донбасі найближчим часом, що фактично може означати їх приєднання до процесу врегулювання кризи на Сході України. Який при цьому буде використаний механізм мирного врегулювання військового конфлікту і в якому форматі – поки невідомо, але, здається, всім вже давно стало ясно, що Мінський переговорний процес у форматі «Нормандської четвірки» виявився неефективним.

 

Як висновок хотілося б відзначити, що Україну і США об'єднують загальні цінності та розуміння того, що у цивілізованому світі тільки спільними зусиллями можна гарантовано забезпечити глобальну і регіональну безпеку, а також ефективно протистояти спробам дестабілізації глобальної системи міжнародної безпеки.

Підсумки візиту Державного секретаря США Д. Керрі до Києва 7 липня ц.р. і результати двосторонніх переговорів П. Порошенко з Б. Обамою, а також у форматі «Великої п'ятірки»+Україна в рамках саміту НАТО у Варшаві (8-9 липня ц.р.) дозволяють стверджувати, що на сьогодні США є стратегічно важливим зовнішньополітичним партнером України у питаннях протидії російській військовій агресії, захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

www.reliablecounter.com