26 вересня 2019

Політичний цугцванг Д. Трампа у справі з конкурентом-демократом Дж. Байденом

Кожний наступний політичний крок Д. Трампа лише погіршуватиме його імідж

 

Сергій Польовик

Останнім часом увагу привернув до себе президент США Дональд Трамп у контексті політичного скандалу, інспірованого витоком конфіденційної інформації національної розвідки США, та його спілкуванням з президентом України Володимиром Зеленським. Мовляв, влітку ц. р. у телефонній розмові Д. Трамп запропонував поновити розслідування справи проти компанії Burisma, у керівному складі якої колись працював син Джона Байдена — головного потенційного конкурента Д. Трампа від Демократичної партії США на майбутніх виборах 2020 року. І ця пропозиція начебто стосується обіцяної військової допомоги Україні, мовляв, якщо до Д. Трампа не дослухаються, то українці її не отримають. Опоненти американського президента негайно кваліфікували таку пропозицію як перевищення повноважень та використання службового положення у власних цілях. Демократи та частина Республіканської партії США, які незадоволені політикою Д. Трампа, вже порушили питання про розслідування та можливий імпічмент. А ось щодо дискредитації сімейства Байдена, то вона критично важлива для Д. Трампа, який прагне виграти майбутні вибори.

…Вже зараз всі розуміють, що Україну втягують у велику геополітичну гру…

Європейські аналітики у Швейцарії, Німеччині, Австрії тощо досить уважно слідкують за розвитком ситуації. Тим більше, зараз, коли розпочала свою роботу Генеральна асамблея ООН, на полях якої зустрічаються президенти США і України та інші ключові особи. Незалежно від наслідків такої зустрічі, вже зараз всі розуміють, що Україну втягують у велику геополітичну гру.

Що ж до сина колишнього віце-президента США — Хантера Байдена — який був включений до правління енергетичної компанії Burisma, то в аналітиків виникли запитання стосовно його морально-ділових якостей.

Але і нинішній президент США, зазначають аналітики швейцарської NZZ, дозволяв собі певні дії, які пов’язані з порушенням законів. Наприклад, у його стосунках з певними країнами під час виборчих перегонів, особливо щодо постачань озброєнь. Про це згадується у публікаціях таких німецьких видань, як Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, швейцарської Neue Zürcher Zeitung та австрійського видання DiePresse.

Серед іншого, автори згаданих публікацій цікавляться, наскільки достовірні звинувачення самого Д. Трампа стосовно Дж. Байдена і чи не намагається він використовувати своє службове положення для того, щоб усунути шляхом компрометації головного конкурента на майбутніх виборах?

І ось тут Д. Трамп, зазначають європейські видання, змушений відчайдушно захищатися. Зокрема, в аналітичних колах Європи звертаються до подій, пов’язаних з колишнім його помічником Полом Манафортом, засудженим на 7,5 років за те, що він порушив законодавство США на користь політичного конкурента та Росії, що роздратувало Д. Трампа, і за що він має намір помститися керівництву України. Згадують також розслідування Конгресу США та доповідь прокурора Роберта Мюллера про можливе втручання Росії, за подачею Д. Трампа, у виборчий процес та про інші факти, що негативно позначаються на іміджі президента США, особливо, з огляду на майбутні президентські вибори.

…Не виключається, що у середовищі ключових осіб розвідувального співтовариства Сполучених Штатів втрачається довіра до президента США, виникають пропозиції випробувати на міцність його позиції…

Європейські аналітики поки що не поспішають з висновками і прогнозами стосовно подальшого розвитку подій. Водночас не виключають, що популярність Д. Трампа серед виборців навіть Республіканської партії знижуватиметься, як і серед членів Конгресу США. Не повідомляється поки що й про причини, які спровокували витік інформації з розвідки США, у керівному складі якої протягом останніх двох років постійно відбувалися кадрові перестановки. Не виключається, що у середовищі ключових осіб розвідувального співтовариства Сполучених Штатів втрачається довіра до президента США, виникають пропозиції випробувати на міцність його позиції.

В якості провідної сили, що долучилася до справи з роздмухування політичного скандалу навколо Д. Трампа та, відповідно, й України, аналітики NZZ називають відомого консервативного письменника Пітера Швайцера, який спеціалізується на викритті корупційних оборудок в американській політиці та намагається їх оприлюднити.

Демократична партія США, з огляду на звинувачення їх лідера Дж. Байдена в отриманні через його сина значних коштів від урядів низки держав, тобто, у хабарництві в особливо великих розмірах, повинна негайно вжити заходів з дезавуювання заяв Д. Трампа. Якщо демократам це вдасться, а розслідування прокуратури України щодо компанії Burisma і Хантера закінчиться нічим, то виграти майбутні президентські вибори у США можуть демократи.

Аналізуючи ситуацію, пов’язану з Дж. Байденом, швейцарська NZZ підкреслює, що досвід попередніх президентських перегонів у США продемонстрував ефективність зниження конкурентами популярності кандидата Хілларі Клінтон внаслідок її компрометації та звинувачень у причетності до можливих корупційних дій.

…Не виключається, що Д. Трамп вже, так би мовити, потрапив у ситуацію, коли кожний його наступний політичний крок лише погіршуватиме його імідж…

Експресивні до непристойності вислови на адресу опонентів та заяви Д. Трампа у характерній для нього брутальній манері, зокрема й на полях останньої сесії Генеральної асамблеї ООН, не зможуть бути ефективним засобом боротьби у досягненні перемоги на виборах. Популярність серед основної частини електорату США, який підтримав Д. Трампа на попередніх виборах, може бути мінімізована. Не виключається, що Д. Трамп вже, так би мовити, потрапив у ситуацію, коли кожний його наступний політичний крок лише погіршуватиме його імідж. Водночас, він вже неодноразово виходив з аналогічних ситуацій цугцвангу, застосовуючи нестандартні та брутальні ходи у відповідь.

Європейські аналітичні центри та ЗМІ уважно спостерігають за подіями, пов’язаними з президентом США, за новим керівництвом України, яке також опинилося в неоднозначній ситуації, інспірованій попереднім президентом країни та його оточенням.

До колишнього віце-президента США Дж. Байдена, який є вірогідним наступником Д. Трампа, теж можуть виникнути запитання щодо принципів у стосунках з Україною. Хоча у геополітиці щось подібне ніколи не вважалося обов’язковим та домінуючим. Кожен із світових лідерів намагається відстоювати, насамперед, власні національні інтереси.