12 червня 2013

Президентські перегони - нові втрати

Кандидат у президенти Ірану від крила реформаторів Мохаммад Реза Ареф вночі у вівторок, 11 червня, оголосив про рішення зняти свою кандидатуру на користь Хассана Роухані.

У розміщеному на своєму веб-сайті повідомленні Ареф пояснив, що зважився на такий крок за порадою лідера реформаторів, колишнього президента Ірану Мохаммада Хатамі.

Кандидат у президенти Ірану від крила реформаторів Мохаммад Реза Ареф вночі у вівторок, 11 червня, оголосив про рішення зняти свою кандидатуру на користь Хассана РоуханіСтаном на 11 червня Наглядова рада ІРІ ніякого рішення щодо кандидатури Хассана Роухані не ухвалила.

Таким чином, реформаторів на виборах будуть представляти два кандидати — Хасан Роухані і Сайед Мохаммад Каразі.

Їм належить боротися з чотирма кандидатами-консерваторами.

Жіноче товариство Ісламської Республіки Іран вирішило підтримати Хассана Роухані, повідомив іранський інтернет-сайт Aftab News.

Жіноче товариство Ісламської Республіки Іран вирішило підтримати Хассана Роухані. Про це заявила дочка покійного лідера Ірану імама Хомейні Захра МостафавіПро це заявила дочка покійного лідера Ірану імама Хомейні Захра Мостафаві, яка є Генеральним секретарем Жіночого товариства Ісламської Республіки Іран.

«У зв'язку з високою кваліфікацією доктора Хассана Роухані і його великим досвідом, ми закликаємо всіх іранців голосувати на президентських виборах 14 червня за Роухані», — йдеться в офіційній заяві товариства.

Метою діяльності Жіночого товариства Ісламської Республіки Іран є впровадження «справжньої ісламської культури», захист «прав пригноблених», боротьба з «імперською культурою, расизмом і сіонізмом», а також підвищення наукових, інтелектуальних та культурних можливостей та прав жінок.

Екс-президент Ірану і лідер реформаторського крила Хатамі, своєю чергою, також закликав голосувати за Хассана РоуханіЕкс-президент Ірану і лідер реформаторського крила Хатамі, своєю чергою, також закликав голосувати за Хассана Роухані.

Про це повідомили сьогодні практично всі іранські ЗМІ. «Я віддам свій голос Хассану Роухані, — заявив Хатамі, — і закликаю своїх однодумців, зокрема, прихильників реформаторського крила, підтримати кандидатуру Роухані… Упевнений, що кандидатура Роухані — гідна можливість досягти бажаної мети для іранців, яким не байдужа доля їхньої країни… Голос за Роухані — це повернення нормального життя до Ірану і надія молоді на краще життя».

Тепер залишається тільки дочекатися, чи наважиться Наглядова рада виключити за такої підтримки кандидата-реформатора Хассана Роухані зі списку кандидатів.

11 червня інформаційна агенція Fars News передала, що чинний президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив наступне: «Я і мій уряд не підтримуємо жодного кандидата в президенти. У мене є тільки один голос, і я буду використовувати його так, як і всі інші».

Раніше Ахмадінежад підтримував свого близького союзника і родича Есфандіяра Рахіма Машаї, який не був допущений Наглядовою радою до участі у виборах.

* * *

Як повідомила іранська інформаційна агенція Mehr з посиланням на главу управління у справах іноземних ЗМІ міністерства культури Ірану Махаммада Насира Хакіката, президентські вибори в Ірані 14 червня будуть висвітлювати 421 журналіст з 39 країн.

За його словами, для висвітлення виборів 186 журналістам 86 іноземних ЗМІ з 28 країн вже надані візи для в'їзду до Ірану. 235 журналістів 115 іноземних ЗМІ з 27 країн є представниками іноземних ЗМІ, які вже мають свої офіси в Тегерані.

Хакікат підкреслив, що у разі другого туру виборів, за бажанням прибулих журналістів, візи можуть бути продовжені.

Серед відомих іноземних ЗМІ, які будуть висвітлювати президентські вибори в Ірані, голова управління назвав АМІ TREND з Азербайджану, RTL, ARD, ZDS з Німеччини, ORF з Австралії, STS, RAI, TG-2 з Італії, «Russia Today», REN TV, NTV з Росії тощо.

У висвітленні виборів також братимуть участь журналісти з Японії, Великобританії, ОАЕ, Франції, Туреччини, Іраку, України, США, Сирії, Китаю та інших країн.

Громадяни Ісламської Республіки Іран зможуть брати участь в призначених на 14 червня президентських виборах в 96 країнах світу, 128 виборчих округах і на 290 дільницях для голосування. Про це повідомив сьогодні офіційний представник МЗС ІРІ Саїд Аббас Арагчі на брифінгу, підкресливши при цьому, що саме на його відомство покладена відповідальність за бездоганну організацію процесу голосування.

Арагчі додав, що уряд Ірану звернувся до влади всіх держав з проханням сприяти вільному волевиявленню іранців, які проживають на їх території, і що на виборчі дільниці за кордоном відправлено 850 тис. виборчих бюлетенів. Вжиті відповідні заходи для забезпечення нормального голосування у разі необхідності проведення другого туру виборів.

Раніше повідомлялося, що, зокрема, в США, громадяни ІРІ зможуть віддати свої голоси в 20 виборчих округах.