24 жовтня 2019

Президентські вибори в Афганістані і залаштункова метушня

Інтрига навколо виборів набирає обертів

 

Вадим Волохов

28 вересня 2019 року в Афганістані обирався президент. Підсумків підрахунку голосів ще немає, але залаштункова інтрига навколо них набирає обертів.

Історично склалося так, і не тільки в Афганістані, що і напередодні виборів, і після них відбувається перегрупування політичних сил. Цього разу на формування політичних блоків досить відчутно вплинули дві важливі події, а саме:

  1. Розпад передвиборчої коаліції, якою керував колишній радник президента Афганістану з питань національної безпеки Мохаммад Ханіф Атмар. Це стало великою несподіванкою. Річ у тому, що в інших фракціях всі місця вже були зайняті і М. Атмар, фактично, нейтралізував кілька відомих та впливових політичних фігур, які вже не встигли «вклинитись» до інших блоків. Саме це фактично і посилило дві інші політичні коаліції: чинного президента Ашрафа Гані та політичне угруповання, очолюване прем’єром Абдуллой Абдуллою.
  2. Припинення переговорного процесу Вашингтону з талібами.
Абдулла Абдулла, Ашраф Гані і Мохаммад Ханіф Атмар

За даними опитувань, проведених одразу після виборів, за А. Абдуллу проголосувало 19,41 % виборців, за А. Гані — 18,65 %. У даному випадку, якщо буде анонсована перемога чинного президента Афганістану, то навряд чи у це повірить доктор Абдулла, який застерігав про ризик фальсифікацій, і це знову спричинить політичну кризу і «гратиме на руку» третій групі політиків. А саме — прихильників перехідного уряду на чолі із колишнім президентом Афганістану Хамідом Карзаєм. Рушієм цієї політичної сили на сьогодні вважаються політики фракції М. Атмара — політики, яким не знайшлося місця у блоках А. Абдулли та А. Гані. Їх тактичним союзником можна вважати і талібів, які не визнають нічиєї перемоги на виборах.

До речі, кризи можна уникнути тільки у випадку, коли чинний президент, визнавши свою поразку, погодиться з перемогою доктора Абдулли.

Афганська інформаційна агенція AfTAG оприлюднила повідомлення співробітника Незалежної виборчої комісії (НВК) Мохаммада Абдулли, що станом на 9 жовтня поточного року комісія ще не отримала повної інформації з виборчих дільниць. Голова секретаріату НВК Хабіб ур-Рахман Нанг пояснив проблему «технічними несправностями» інтернет-з’єднань… Таким чином, підрахунок голосів затягується на невизначений час.

Підрахунок результатів президентських виборів в Афганістані затягується на невизначений час

18 жовтня представники політичних партій блоку чинного президента А. Гані виступили з вимогою врахувати при підрахунку голосів всі бюлетені без відміток про біометричну реєстрацію. Раніше голова НВК наголошував, що бюлетені без біометричної реєстрації не братимуться до уваги. При підрахунку всіх бюлетенів підсумки виборів можуть бути «натягнутими» на користь А. Гані, оскільки за неофіційними даними, за чинного президента «вкидалося» біля 1 млн «небіометричних» бюлетенів. При цьому сьогодні представники президента в один голос репетують про зраду і звинувачують іноземних дипломатів у «втручанні у внутрішні справи Афганістану».

Сьогодні складається враження, що потужна дипломатична машина США запрацювала на вже «визначеного» Вашингтоном президента Афганістану. Так, 20 жовтня міністр оборони США Марк Еспер прибув до Кабулу та зустрівся з президентом А. Гані. Під час переговорів М. Еспер повідомив, що США можуть скоротити свій контингент до 8,6 тис. військовослужбовців «без нанесення шкоди» розгорнутій боротьбі проти терористичних угруповань «Аль-Каїда» та «Ісламська держава» (ІД). При цьому він підкреслив, що виведення військ можливе тільки за умов підписання мирної угоди з талібами.

Зустріч міністра оборони США М. Еспера з президентом Афганістану А. Гані

В той же день до Кабулу прибула делегація Конгресу США на чолі зі спікером Палати представників Ненсі Пелосі і провела переговори з президентом А. Гані та прем’єр-міністром А. Абдуллою. На порядку денному стояли питання безпеки, економічного розвитку та підвищення ефективності державного управління. Поряд з цим порушувалося питання про можливість відновлення переговорів з талібами.

Делегація Конгресу США на чолі з Н. Пелосі провела переговори з президентом Афганістану А. Гані та прем’єр-міністром А. Абдуллою

Спеціальний представник Європейського союзу з питань Афганістану Роланд Кобіа також закликав Вашингтон якнайшвидше відновити переговори США з талібами.

Спеціальний представник США по Афганістану Залмай Халілзад

Як стало відомо, за тиждень до згаданих подій спеціальний представник США з питань Афганістану Залмай Халілзад в Ісламабаді (Пакистан) зустрівся з представниками талібів і обговорював з ними можливість відновлення переговорного процесу. Цю зустріч ініціювала і пакистанська сторона за попереднім погодження з талібами. На теперішній час самі таліби поки що утримуються від якихось коментарів. Але, знову ж таки, як стало відомо, сторони почали підготовку до процедури обміну полоненими.

І візит міністра оборони США, і прибуття делегації Конгресу дають можливість стверджувати, що Вашингтон знову повернувся до питання переговорів з талібами та розраховує на мирне врегулювання афганської кризи у найближчому майбутньому.

Пекін запропонував себе у якості майданчика для переговорів з талібами

Нещодавно стало відомо, що і Пекін запропонував себе у якості майданчика для переговорів з талібами і, за попередніми даними, вони погодились прибути до Китаю.

Китайська сторона навіть надіслала запрошення представникам офіційної влади Афганістану, лідерам руху «Талібан», незалежним політикам та громадським діячам. Тому можна сподіватися, що у середній чи довгостроковій перспективі економічні та геополітичні інтереси Китаю обумовлять його входження у Афганістан в якості активного гравця.

Москва напевне найближчим часом також буде проводити консультації з питань афганського примирення за участі США, Пакистану та Китаю.

…Вашингтон хотів би бачити на посту президента Афганістану особу, яка готова проводити політику мирного врегулювання та ділитись владою з талібами. Але Вашингтон не бажає і домінування талібів у новій політичній системі Афганістану…

Отож, як вважається, Вашингтон хотів би бачити на посту президента Афганістану особу, яка готова проводити політику мирного врегулювання та ділитись владою з талібами. Але Вашингтон не бажає і домінування талібів у новій політичній системі Афганістану, оскільки Талібан досі не відмовився від контактів з іншими терористичними організаціями, такими як «Аль-Каїда» та ІД.

Тільки присутність антиталібських сил у владі нового Афганістану може зберегти той баланс сил, який так потрібен Білому дому. А це може забезпечити лише перехідний уряд, до складу якого увійдуть як представники чинного режиму, так і представники опозиції разом з талібами.