Борисфен Інтел

Щодо зони вільної торгівлі між ЄС та Японією

19 квітня 2018
<p>Щодо зони вільної торгівлі між ЄС та Японією</p>

Сергій Польовик

У середу, 18 квітня, надійшли повідомлення зі Страсбургу, що Японія та ЄС вийшли на завершальний етап підготовки масштабного договору про вільну економічну зону.

Перемовини та підготовка цього документу тривали протягом п’яти років і завершилися у грудні минулого року. Відповідні установи ЄС представили проект до розгляду країнам-членам Євросоюзу. Європейській комісії необхідно схвалити договір до літа ц. р., і він має вступити у дію не пізніше осені наступного, 2019 року. Комісар ЄС з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом заявила з цього приводу на прес-конференції у Європарламенті, що вона сподівається на швидке опрацювання проекту.

Договір про вільну торгівлю, підготовку якого сторони здійснювали ще з 2013 року, усуватиме митні та інші торговельні перешкоди, стимулюючи зростання обсягів товарообігу та створення нових робочих місць. Японія, слідом за США та Китаєм, є третьою найбільшою економічною силою світу та, ясна річ, цікавим для європейських підприємств ринком збуту.

До слова, угода між ЄС та Японією, де проживає більше 600 мільйонів мешканців, і економічний потенціал яких не може не викликати поваги, утворить найбільшу зону вільної торгівлі у світі. Зараз на цих двох партнерів припадає приблизно третина світового економічного виробництва.

Договір про вільну торгівлю між ЄС та Японією: факти та цифри

Зазначимо, що активна економічна позиція ЄС на міжнародному рівні не обмежується договором з Японією. Суттєвий прогрес досягнуто в азійському регіоні з огляду на ще один такий договір про вільну торгівлю з Сінгапуром, що також запропонований на розгляд Європарламенту.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив у середу в Страсбурзі, що сьогодні робиться крок вперед на шляху до підписання договорів з двома найближчими азійськими партнерами ЄС. При цьому договір з Сінгапуром розділено на дві частини після того, як Європейський суд ухвалив рішення, що запропонований у попередній формі договір не може бути підписаний. Судді вирішили, що текст договору був розроблений таким чином, що національні парламенти не можуть брати участь у процедурі голосування, хоча частини угоди не є винятковою компетенцією ЄС.

З огляду на протекціоністський стиль керівництва президента США Дональда Трампа, ЄС активізує переговори щодо торговельних угод з іншими країнами та регіонами. Так, з Мексикою ведуться переговори про модернізацію чинної угоди. Переговори з країнами економічного союзу держав у Південній Америці МЕРКОСУР, до якого входять Аргентина, Бразилія, Парагвай та Уругвай, перебувають на заключному етапі.

Активний розвиток Євросоюзом стосунків з країнами азійського регіону може свідчити, по-перше, про вимушену реакцію на непевну позицію нинішньої адміністрації США щодо своїх європейських партнерів та намагання забезпечити стабільне функціонування економіки європейських країн з використанням можливостей азійських партнерів. По-друге, це може бути прагненням ЄС збалансувати власні перспективи та інтереси з урахуванням геополітичних устремлінь Китаю на євразійському субконтиненті, зокрема, враховуючи реалізацією в Європі частини ініціативи КНР «Пояс і шлях». Не виключено, що керівництво Євросоюзу вдається до погодженої та вивіреної за часом економічної політики з огляду саме на згадану китайську ініціативу на трьох визначених в Європі напрямках — Південна Європа (морські вантажні перевезення), Східна та Північна Європа (суходільні та повітряні перевезення). Играть бесплатно в онлайн казино на лицензированной платформе Эльслотс. Где регистрация Эльслотс бесплатная насчитывает огромное количестно игровых автоматов, рулетку, покер и возможность ставить ставки на реальные деньги.

Активний розвиток Євросоюзом стосунків з країнами азійського регіону

В такому разі доцільно визначити можливість та напрями реалізації українських інтересів на фоні згаданих проектів ЄС, Китаю, Японії та інших країн, що беруть участь у цих та аналогічних проектах. Бажано, щоб у двосторонньому форматі міжнародних переговорів та у спілкуванні з ЄС активніше артикулювалися наші геополітичні переваги та геополітичні можливості.

 

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/04-20-eu-japan/