Борисфен Інтел

Загроза збройного конфлікту на Корейському півострові та можливі наслідки для України

11 серпня 2017

Віктор Гвоздь

Протягом останнього часу відбувається суттєве загострення ситуації довкола Корейського півострова, що може призвести до виникнення збройного конфлікту в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні з безпосередніми наслідками для України.

Так, 5 серпня ц. р. Рада Безпеки ООН посилила санкції проти Північної Кореї в зв’язку з проведенням нею запусків міжконтинентальних балістичних ракет. Резолюція РБ ООН вводить ембарго на експорт КНДР заліза та свинцю і їх руд, а також любих морепродуктів, включаючи рибу. Крім того, забороняється створення спільних підприємств з Північною Кореєю, а також розширюється список її громадян, яким не дозволяється виїзд за кордон.

Рішення РБ ООН викликало різко негативну реакцію уряду КНДР, який назвав його «посяганням на суверенітет Північної Кореї». Виходячи з цього, Пхеньян висловив тверді наміри продовжити кроки зі зміцнення ракетно-ядерного потенціалу країни. Водночас керівництво КНДР посилило агресивну риторику у відношенні США, які вважаються Пхеньяном головним ініціатором та рушійною силою санкційної політики Ради Безпеки ООН. За ствердженнями ЗМІ Північної Кореї, тим самим США намагаються ізолювати та знищити КНДР.

Поряд з цим Північна Корея виступила з черговими погрозами щодо можливості нанесення ракетного удару по території США. Згідно з повідомленням північнокорейського державного агентства KCNA від 10 серпня ц. р., «Збройні сили КНДР розробляють план запуску чотирьох балістичних ракет середньої дальності в напрямку військової бази США на острові Гуам», який може бути введений в дію за рішенням лідера країни Кім Чен Ина в любий момент. За словами командувача Стратегічними військами Корейської народної армії генерала Кім Рак Гьома, ракети «Hwasong-12» пролетять над територією Японії та впадуть у воду на відстані 30–40 км від острова Гуам.

У відповідь на такі дії КНДР президент США Д. Трамп попередив Пхеньян щодо готовності Вашингтону вжити жорстких заходів проти Північної Кореї — «небаченої у світі сили». Він також нагадав про дії США з оновлення та модернізації свого ядерного потенціалу, який на сьогодні є «набагато потужнішим, ніж будь-коли». В свою чергу, міністр оборони США Дж. Меттіс закликав КНДР відмовитись від ізоляції, а також припинити заходи зі створення ракетно-ядерної зброї та інші дії, які можуть призвести до «знищення північнокорейського народу та кінця правлячого режиму країни». За заявою Дж. Меттіса, будь-які «дії КНДР як і раніше будуть сильно поступатись американським можливостям, і вона програє будь-яку гонку озброєнь або конфлікт, ініційований нею».

Рішучість позицій США з даного питання підтверджують повідомлення впливових американських ЗМІ щодо підготовки Пентагоном плану превентивного удару по близько 20 ракетним базам КНДР. До виконання даного завдання можуть бути залучені стратегічні бомбардувальники В-1В з авіабази ВПС США Андерсен на острові Гуам. Вони будуть діяти під прикриттям винищувачів та забезпечуватись літаками дальнього радіолокаційного виявлення і повітряними заправниками. З травня поточного року бомбардувальники В-1В з авіабази Андерсен 11 разів залучались до проведення навчань, в ході яких відпрацьовувались питання нанесення ударів по КНДР. Останнє з таких навчань було проведено 7 серпня ц. р.

Все це значно підвищує ймовірність виникнення збройного конфлікту між США та КНДР вже наприкінці серпня – на початку вересня поточного року. Так, пуск Північною Кореєю балістичних ракет в напрямку американської бази вимагатиме обов’язкової військової реакції Вашингтону, оскільки у противному випадку це підірве позиції США як провідного центру сили у світі.

Разом з тим військові дії США проти КНДР неминуче викличуть негативну реакцію з боку Китаю, який вважає Північну Корею зоною свого впливу та має з нею договір про взаємну допомогу у безпековій сфері. В свою чергу, це може поставити США та Китай на межу військової конфронтації. Незважаючи на декларування США і КНР планів побудови стратегічного партнерства між двома країнами, Китай жорстко реагує на будь-які прояви американської військової активності в АТР, а тим більше — на Корейському півострові.

Тим самим буде створене ще одне джерело нестабільності у світі, яке за своїми масштабами та наслідками для безпеки всього світу набагато перевищить збройну агресію Росії проти України. Результатом цього стане відвернення уваги світової спільноти від України на ситуацію в АТР, що розв’яже руки Росії у реалізації її неоімперської політики. Виникнення такої ситуації може бути використане Росією як для здійснення нападу на країни Балтії, так і для розширення масштабів збройної агресії проти України, в т. ч. з метою «остаточного вирішення українського питання».

 

По суті умови для цього вже створені в рамках підготовки Росією стратегічного командно-штабного навчання «Захід-2017», яке планується провести на території Білорусі та Росії у вересні поточного року. Так, з початку серпня ц. р. здійснюється зосередження російських військ на території Білорусі, а також у північно-західних, західних та південно-західних регіонах РФ, в т. ч. поблизу кордону з Україною у Воронізькій та Ростовській областях. Зокрема, відмічається активний перекид військової техніки залізничним транспортом, що за своїми масштабами перевищує заходи з підготовки збройної агресії Росії проти України у 2014 році.

Згідно з планами керівництва РФ, які були попередньо відпрацьовані у ході комплексної перевірки збройних сил Росії за зимовий період навчання в березні–квітні 2017 року, у ході навчання «Захід-2017» передбачається відпрацювання питань одночасного проведення військових операцій на Північно-Західному (Балтійському) і Південно-Західному (Чорноморському та Українському) стратегічних напрямках.

 

З урахуванням наведених обставин, можливі два основних варіанти (сценарії) військових дій Росії проти України, а саме:

проведення обмеженої наступальної операції з метою захоплення всієї території Донецької та Луганської областей, а також забезпечення передумов для подальших дій зі створення сухопутного коридору до Криму і Придністров’я.

Дане завдання може бути покладене на 20-у (штаб м. Вороніж), 8-у (штаб м. Ростов-на-Дону) та 49-у (штаб м. Ставрополь) загальновійськові армії ЗС РФ, а також угруповання російських військ в Криму та частини посилення зі складу Повітряно-десантних військ. Водночас угруповання російських військ у Білорусі та у західних і північно-західних регіонах Росії, залучене до навчання «Захід-2017», буде виконувати завдання з демонстрації сили в цілях залякування України, здійснення тиску на неї та змушення української сторони до розпорошення сил. При цьому, як і раніше, наступальна операція ЗС РФ на Донбасі буде маскуватись під дії «місцевих ополченців»;

 

повномасштабне військове вторгнення РФ до України з Північного (Білоруського) напрямку з кінцевою метою реставрації проросійської влади в Україні та її фактичної окупації. Сценарій таких дій Росії може включати декілька етапів, у т. ч.:

перший — провокування заворушень у Києві на підґрунті соціально-економічних та політичних проблем. Організація таких заворушень може бути здійснена, як через проросійські сили в Україні, так і окремі українські партії та рухи. При цьому для Росії буде важливий сам факт початку заворушень, а не їх реально масовий характер, як це було під час першого та другого майданів;

другий — радикалізація виступів антиурядових сил у столиці України та переведення їх у фазу збройного протистояння. Для цього, за участю спеціальних груп провокаторів, замаскованих під підрозділи української поліції, Збройних сил та Національної гвардії, а також «українських націоналістів», можуть будуть здійснені напади на учасників мітингів та демонстрацій, в т. ч. із застосуванням вогнепальної зброї. Саме таким чином Росія намагалася здійснити переворот у Чорногорії восени минулого року;

третій — військове вторгнення до України з Північного (Білоруського) напрямку під виглядом українських військ, які «прийшли на допомогу повсталому українському народу». Головна роль у виконанні даного завдання може бути покладена на 1-у танкову армію (штаб у Підмосков’ї), частину сил 20-ї загальновійськової армії та придані їм з’єднання з внутрішніх регіонів Росії. Крім того, у першому ешелоні російських військ можуть бути пущені мобільні збройні формування у складі бойовиків українського походження з документами громадян України, в українській військовій формі та з українськими прапорами.

Угруповання Збройних Сил Україні на Донбасі буде зв’язано шляхом активізації збройного протистояння в зоні конфлікту. У свою чергу, висування до Києва частин ЗС України із західних регіонів країни буде блоковано російськими військами на основних магістралях шляхом висадки повітряних десантів.

Водночас, для відволікання уваги США, НАТО та ЄС від України, а також розпорошення їх зусиль, в рамках навчання «Захід-2017» будуть проводитись активні заходи з демонстрації сили поблизу кордонів Польщі, Литви, Латвії та Естонії;

четвертий — блокування та захоплення будівель центральних органів влади та силових структур України у Києві. При цьому всі спроби опору, в т. ч. з боку мирного населення, будуть рішуче придушуватись із застосуванням військової сили (в подальшому відповідальність за жерти буде покладена на «дії силових структур України та українських націоналістів»).

п’ятий — проголошення «тимчасового уряду України» з подальшим проведенням парламентських та президентських «виборів» під контролем Російської Федерації та під дулами автоматів російських військ.

Реалізація такого сценарію дозволить режиму В. Путіна задекларувати «вирішення всіх проблем довкола України» та «встановлення добросусідських відносин між Росією та Україною». Виходячи з цього, Москва порушить питання щодо «відсутності підстав для збереження санкцій проти Росії».

Дане питання набуває особливої актуальності для режиму В. Путіна внаслідок введення США в серпні поточного року нових санкцій проти Росії критичної для неї дії, а також фактичної неспроможності Москви вжити адекватні контрзаходи у відповідь в економічній сфері. За таких умов єдиним інструментом Росії для здійснення тиску на США і Європу залишається демонстрація військової сили та загроза її застосування проти їх партнерів з числа країн колишнього СРСР, насамперед України та Грузії.

 

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/08-11-korea/