Борисфен Інтел

Іран: режим санкцій відновлено

7 серпня 2018
<p>Іран: режим санкцій відновлено</p>

Президент США Д.Трамп 6 серпня 2018 року підписав розпорядження про відновлення з 7 серпня поточного року режиму санкцій проти Ірану. Треба розуміти, що це не нові санкції, а ті, що були скасовані в 2015 році після підписання «Ядерної угоди» (СВПД).

Європейський союз, Велика Британія, Німеччина та Франція вже оприлюднили спільну заяву щодо захисту інтересів своїх компаній в Ірані. Китай та Росія офіційно заявили, що не будуть дотримуватись нафтових санкцій Вашингтону проти Ірану. При цьому Китай обіцяв США не збільшувати об’єми іранської нафти.

В травні ми вже згадували, що Вашингтон має намір запроваджувати санкції проти всіх, хто продовжить співробітництво з Іраном і «порушуватиме» санкції США. Деякі європейські компанії з метою запобігання економічних та політичних ризиків вже залишили іранський ринок, що, своєю чергою, значно погіршило економічне становище ІРІ.

КАРИКОМДовідково:

 

Зростають інфляція і ціни на основні продукти харчування, товари повсякденного попиту. За останні кілька тижнів зафіксовано значне зростання цін на молочні і м’ясні продукти, курячі яйця. За даними іранського інформаційного агентства «MehrNews»,  зростання цін на яйця склало 55 %, у порівнянні з минулим роком, на 23 % зросли ціни на м’ясо, фрукти виросли у ціні на 45 %. Від 10 до 40 % зросла вартість оренди житла. Тисячі робітників втратили роботу, на підприємствах скорочується заробітна платня

.

 

Цілком зрозуміло, що погіршення економічної ситуації викликає у населення незадоволення та масові протести, що мають місце в Ірані протягом останніх кількох місяців. Свіжий приклад: страйк торговців тегеранського базару, який вважається барометром ділового життя країни.

Тегеран неодноразово звертався до ЄС із закликами вжити відповідних заходів з метою захисту своїх інтересів. Так, 5 серпня поточного року в інтерв’ю «Tasnim News» заступник голови адміністрації президента Ірану з політичних питань Маджид Тахт Раванчі наголосив, що у перший пакет санкцій, що відновлюються з 7 серпня, входить заборона:

  • на придбання доларів США;
  • на торгівлю золотом та дорогоцінними металами;
  • на пряму або опосередковану продаж (передачу) Ірану алюмінію, сталі, вугілля, графіту.

Відновлюються санкції щодо автомобільної промисловості Ірану.  

До другого пакету санкцій, відновлення яких заплановано на 4 листопада поточного року, входить нафтове ембарго.

 М. Раванчі наголосив, що Іран не буде вести переговори ані з європейцями, ані з будь-ким «заради переговорів». «Ми прагнемо, щоб наші переговори були цілеспрямованими та результативними», — підкреслив він.

За даними «Mehr News», що підтверджуються іншими інформаційними агенціями, з посиланням на анонімні джерела, у вересні в кулуарах Генеральної асамблеї ООН може відбутись зустріч президентів США та Ірану «без попередніх умов».

Таким чином, спроби ЄС та країн західної Європи «врятувати ядерну Угоду» зазнали фіаско і реалії сьогодення свідчать, що Іран повільно сповзає в нову економічну і політичну кризу. 

 

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/08_07_Iran/