Борисфен Інтел

Геополітичні особливості підготовки до СКШН «Захід-2017»

1 вересня 2017
<p>Геополітичні особливості підготовки до СКШН «Захід-2017»</p>

Юрій Радковець

Серед поточних та планових заходів воєнно-політичного і воєнно-стратегічного характеру Російської Федерації зараз найбільшу увагу як західного, так і вітчизняного експертних середовищ привертають військово-політичні форуми (конференції, семінари, ігри із залученням вищого воєнно-політичного керівництва країни), а також стратегічні командно-штабні навчання Збройних сил Російської Федерації (тренування вищих ланок органів оперативно-стратегічного управління, в т. ч. раптові перевірки).

На сьогодні стратегічні командно-штабні навчання (СКШН) почергово (один раз на чотири роки) проводяться у військово-адміністративних межах військових округів (ВО) ЗС РФ (Південного, Західного, Центрального і Східного, а також Арктичного регіону), які у період ескалації воєнної загрози та на воєнний час перетворюються в Об’єднані стратегічні командування (ОСК) ЗС РФ «Південь», «Захід», «Центр», «Схід» та «Північ», відповідно.

Як правило, кожному такому СКШН у рік його проведення можуть передувати одна–дві масштабні раптові перевірки бойової готовності штабів і військ визначеного військового округу з проведенням широкого спектру заходів щодо: розгортання польових органів управління (пунктів управління і вузлів зв’язку) в районах оперативного призначення військ; посилення угруповання військ особовим складом і технікою, в т. ч. з інших військових округів (комбінованим способом, на далекі відстані); відпрацювання можливих варіантів застосування міжвидового угруповання військ (сил) та ведення бойових дій на одному–двох стратегічних напрямках, в тому числі проти військ (сил) НАТО.

 

У період з 14 по 20 вересня ц. р. заплановано проведення стратегічного командно-штабного навчання Збройних сил Російської Федерації «Захід-2017», яке, згідно з планами оперативної та бойової підготовки Збройних сил РФ, проводиться один раз на чотири роки у військово-адміністративних межах Західного військового округу (Об’єднаного стратегічного командування /ОСК/) ЗС РФ.

Згідно з офіційним повідомленням Генерального штабу Збройних сил РФ, у ході СКШН «Захід-2017» планується здійснити:

  • практичну перевірку та уточнення Плану стратегічного застосування Збройних сил РФ на Західному стратегічному напрямку;
  • оцінку мобілізаційних ресурсів і стану мобілізаційної готовності економіки, транспорту та системи державного управління Російської Федерації до функціонування в особливий період та в умовах воєнного часу.

При цьому, відповідно до оголошеного задуму вищого військово-політичного керівництва Росії в ході СКШН «Захід-2017» передбачається опрацювання можливих варіантів збройної протидії:

  • діям коаліційних військ (сил) США/НАТО з блокування ними Калінінградського анклаву та його захоплення;
  • спробі деокупації Криму та/або ОРДЛО Україною, за підтримки західних союзників;
  • спробам змінити політичний режим в одній із союзних Російській Федерації держав.

 

Крім того, у рамках оперативного прикриття дійсних спрямованості та масштабів, а також реального характеру задач, які будуть відпрацьовуватися під час СКШН «Захід-2017», заплановано проведення і спільного стратегічного російсько-білоруського навчання (Союзної держави Росії та Білорусі) під ідентичною умовною назвою «Захід-2017» на території Білорусі.

 

Російсько-білоруські навчання типу «Захід-2017» проходять раз на два роки на території Росії й Білорусі. Проводити їх почали з 2009 року, коли президенти двох країн Д. Медведєв і О. Лукашенко були присутні на першому такому заході й ухвалили рішення зробити маневри регулярними.

У вересні 2017 року практичну частину навчань проведуть у Білорусі на шести полігонах: Лепельському, Борисовському, Лосвідо, Осиповицькому, на полігонах ВПС і військ ППО Ружанському і Доманово, а також «…на ділянках місцевості на території республіки поблизу населених пунктів Дретунь та Глубоке».

До участі у цьому навчанні планують залучити до 12,7 тис. військовослужбовців, з них на території Білорусі — приблизно 10,2 тис. (7,2 тис. — від Збройних сил Білорусі і понад 3 тис. — від Збройних сил Російської Федерації). Задіють до 680 одиниць бойової техніки.

Ця кількість не вимагає повідомлення міжнародних організацій, але учасники навчання планують запросити військових аташе, акредитованих при Міністерстві оборони Білорусі, а також представників ООН, ОБСЄ, НАТО, Організації Договору про колективну безпеку, СНД та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Загалом буде запрошено понад 80 спостерігачів, в т. ч. від України, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Швеції та Норвегії.

Військовослужбовці Збройних сил Російської Федерації, які займаються підготовкою російсько-білоруського навчання «Захід-2017», почали прибувати в Білорусь ще в червні ц. р.

СКШН ЗС РФ «Захід-2017» відрізнятиметься від попередніх СКШН «Захід-2013» значно більшим просторовим розмахом та чисельністю залученого особового складу і бойової техніки.

Так, проведення СКШН «Захід-2017» передбачається практично на всій території європейської частини Російської Федерації (у військово-адміністративних межах ОСК «Південь», «Захід» та «Північ» ЗС РФ), в окупованих українських Криму та на території ОРДЛО, вздовж кордонів України, зокрема — на Маріупольському, Донецькому, Слобожанському і Поліському напрямках, у Білорусі, а також у Чорному, Середземному та Балтійському морях.

Окрім Збройних сил Росії, у навчанні також братимуть участь органи державного управління федерального, регіонального та місцевого рівнів, підрозділи Федеральної служби військ національної гвардії («Росгвардії»), МВС, ФСБ, МНС, представництва оборонно-промислового комплексу Російської Федерації тощо.

Водночас реальна чисельність учасників усіх заходів у рамках СКШН «Захід-2017» оцінюється військовими спеціалістами та експертами у 230–240 тис. осіб, понад 10 тис. одиниць бойової техніки, близько 100 літальних апаратів та близько 40 кораблів/підводних човнів різного класу.

Тобто, з урахуванням особливостей сучасної воєнно-політичної обстановки довкола РФ, насамперед у контексті подальшого загострення її протистояння зі США, НАТО і ЄС, СКШН «Захід-2017» має геостратегічну мету, а саме — демонстрацію військової сили Росії перед США і Європою, а також готовності до її застосування.

 

Фактичною «репетицією» СКШН «Захід-2017», яка розкриває дійсний зміст його сценарію, стала комплексна перевірка ЗС РФ за зимовий період навчання в березні–квітні цього року.

Виходячи з аналізу заходів оперативної та бойової підготовки Збройних сил Росії, які здійснювались в ході цієї комплексної перевірки, у ході СКШН «Захід-2017» передбачається відпрацювання питань організації та проведення наступальної операції на Західному стратегічному напрямку, а також оборонних операцій на інших стратегічних напрямках.

Зокрема, найбільш показовий характер мало спільне навчання батальйонних тактичних груп зі складу 106-ї повітрянодесантної дивізії (штаб — м. Тула) ЗС РФ та 103-ї окремої повітрянодесантної бригади Сил спеціальних операцій ЗС Білорусі в квітні ц. р. на території Вітебської області Білорусі. Вирішувались завдання розвідувально-пошукових дій на глибину до 100 км з метою визначення маршрутів висування основних сил, а також захоплення та утримання передових рубежів.

В цей же період був проведений ряд навчань Балтійського флоту (БФ) РФ з висадки морського десанту силами 336-ї бригади морської піхоти БФ (м. Балтійськ, Калінінградська обл.) та нанесення ударів по об’єктах противника силами ракетних кораблів і підводних човнів та морської авіації.

Крім того, до проведення навчань наступальної спрямованості залучались з’єднання та частини 1-ї танкової армії (штаб — м. Наро-Фомінськ, Московська обл.) та 20-ї загальновійськової армії (штаб — м. Вороніж), а також 6-ї загальновійськової армії (штаб — м. Санкт-Петербург) та 1-ї армії ВПС і ППО (штаб — м. Санкт-Петербург) ПКС ЗС Росії.

 

Водночас в рамках комплексної перевірки були відпрацьовані елементи оборонної операції на Південно-Західному (Чорноморському) стратегічному напрямку.

Основні з таких заходів проводились в Криму і включали спільні навчання батальйонних тактичних груп 7-ї десантно-штурмової дивізії (штаб — м. Новоросійськ), 56-ї (м. Камишин) та 11-ї (м. Улан-Уде) десантно-штурмових бригад (дшбр), а також навчання 126-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ.

В ході цих заходів вирішувались завдання: створення угруповання військ швидкого реагування для посилення ЗС Росії в Криму; ведення протидесантної оборони у взаємодії з ЧФ РФ; знищення противника в глибині території Криму при підтримці тактичної та армійської авіації; ліквідації диверсантів і взяття під контроль важливих об’єктів.

Окремі питання оборонної операції відпрацьовувались також під час навчань корабельних сил та морської авіації ЧФ РФ, а також з’єднань 49-ї (штаб — м. Ставрополь) і 58-ї (штаб — м. Владикавказ) загальновійськових армій Південного ВО та 4-ї армії ВПС і ППО (штаб — м. Ростов-на-Дону) ПКС ЗС Росії.

На цьому фоні в ході навчання 14-ї армії ВПС і ППО (штаб — м. Єкатеринбург, оперативно підпорядковується Центральному ВО ЗС РФ) в лютому поточного року вирішувались завдання посилення авіаційних угруповань Повітряно-космічних сил Росії на Західному та Південно-Західному стратегічних напрямках.

 

З урахуванням наведених обставин, на основному — Західному стратегічному напрямку, до СКШН «Захід-2017» будуть залучатись з’єднання Західного ВО ЗС РФ, а також окремі частини з інших округів та родів військ ЗС Росії.

Так, головними учасниками навчання мають стати 1-а танкова армія, 6-а та 20-а загальновійськові армії, 6-а армія ВПС і ППО, частини 76-ї десантно-штурмової (штаб — м. Псков), 98-ї та 106-ї повітрянодесантних дивізій, а також сили Балтійського та Північного флотів (в т. ч. новостворені 11-й та 14-й армійські корпуси берегових військ РФ, відповідно). Крім того, у навчанні братимуть участь Збройні сили Білорусі.

В свою чергу, при відпрацюванні задач оборонної операції на Південно-Західному (Українському та Чорноморському) стратегічному напрямку братимуть участь сили 8-ї та 49-ї загальновійськових армій Південного ВО ЗС РФ, угруповання російських військ в окупованому Криму, частини 7-ї десантно-штурмової дивізії, 21-ї та 56-ї окремих десантно-штурмових бригад, а також 6-ї армії ВПС і ППО та Чорноморського флоту РФ. 8-а загальновійськова армія (штаб — м. Ростов-на-Дону), яка була створена у 2017 році на Українському напрямку у складі новоствореної 150-ї мотострілецької дивізії (штаб — м. Новочеркаськ) та 20-ї окремої мотострілецької бригади (штаб — м. Волгоград; передана зі складу 49-ї загальновійськової армії), до навчання залучатиметься вперше.

У навчанні братимуть також участь підрозділи інших силових відомств Росії, в т. ч. ФСБ, «Росгвардії», МНС, МВС, Федерального агентства урядового зв’язку тощо.

 

З початку серпня ц. р. було розпочато перекид та зосередження російських військ (в т. ч. 1-ї танкової армії) у районах, де планується відпрацювання основних заходів СКШН «Захід-2017». Привертає увагу те, що порівняно з 2015 роком, обсяги перевезень в Білорусь зростуть у 33 рази, а з 2016 роком — у 83 рази. Всього в 2017 році з Росії в Білорусь повинні прибути 4162 вагони з вантажами військового призначення.

Цей факт викликає небезпідставне занепокоєння західних військових спеціалістів та експертів у контексті можливого залишення після навчань на території Білорусі (на східних кордонах НАТО) озброєння та ударної бойової техніки ЗС Росії на постійній або ротаційній основі. А це, відповідно, призведе до загрозливого нарощування воєнної інфраструктури Російської Федерації на кордонах з країнами НАТО.

Зосередження російських військ, у т. ч. танкових, мотострілецьких та артилерійських частин і підрозділів, відмічається також поблизу кордону України, в т. ч. у східних районах Воронізької та Ростовської областей Російської Федерації.

Планова підготовка СКШН «Захід-2017» була проведена в останні дні серпня ц. р. У цей період були організовані спільні спеціальні навчання з органами військового управління і зв’язку, формуваннями і організаціями тилового та матеріально-технічного забезпечення збройних сил Росії та Білорусі. Відпрацьовувались питання технічного прикриття об’єктів та визначених ділянок автошляхів, евакуації, ремонту та відновлення несправної техніки та озброєння, розгортання польового магістрального трубопроводу, а також пунктів  масової заправки техніки.

Крім того, в рамках підготовки СКШН на території Білорусі був проведений ряд окремих заходів оперативної та бойової підготовки, в т. ч.: російсько-білоруське тренування підрозділів радіоелектронної розвідки і радіоелектронної боротьби (залучалось до 1,5 тис. військовослужбовців та 150 одиниць бойової техніки); російсько-білорусько-сербське навчання «Слов’янське братерство» (понад 1 тис. військовослужбовців та 150 одиниць бойової техніки); спільні маневри окремого інженерно-саперного батальйону 1-ї танкової армії ЗС РФ та 188-ї інженерної бригади ЗС Білорусі в середині липня ц. р.; спільне тактико-спеціальне навчання підрозділів військ зв’язку Росії та Білорусі.

За словами міністра оборони РФ С. Шойгу, СКШН «Захід-2017» передуватиме і комплексне мобілізаційне тренування, в ході якого будуть вирішуватися питання переведення федеральних і регіональних органів виконавчої влади, а також підприємств оборонно-промислового комплексу на роботу в умовах воєнного часу.

За досвідом попередніх СКШН ЗС РФ, напередодні активної фази навчання (за 10-14 діб) може бути проведена «раптова перевірка» бойової готовності штабів і військ Західного та інших військових округів Збройних сил Росії з відпрацюванням питань підняття частин та з’єднань по бойовій тривозі, а також висування їх в райони проведення СКШН «Захід-2017» своїм ходом, повітряним та морським транспортом.

Варто також наголосити, що підготовка СКШН «Захід-2017» здійснюється в умовах чергового загострення російсько-американських відносин внаслідок введення США в серпні поточного року нового пакету санкцій проти Росії критичної для неї дії. В цьому зв’язку СКШН «Захід-2017», по суті, використовується Москвою як безпардонний засіб тиску на США та їх європейських союзників.

При цьому, за певних умов, продовженням СКШН «Захід-2017» може стати агресія Росії проти Польщі і країн Балтії або повномасштабне вторгнення до України з метою створення сухопутного «коридору» до Придністров’я і Криму та, як максимум — остаточного вирішення «українського питання» на свою користь. Зокрема, каталізатором цього може стати збройний конфлікт в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні між США та Північною Кореєю зі втручанням до нього Китаю, що відволікатиме увагу світової спільноти від європейських проблем.

Свідченням реальної можливості таких дій Москви є попередня практика проведення СКШН «Кавказ-2008», після яких Росією був здійснений напад на Грузію, а також СКШН «Захід-2013», що передували збройній агресії Росії проти України. У цьому контексті подібні СКШН фактично виступають своєрідною репетицією такого роду авантюр.

 

Крім того, Росія продовжує проведення масштабних заходів з посилення бойового потенціалу Західного та Південного військових округів шляхом переоснащення їх з’єднань та частин на нові види озброєння і військової техніки.

Так, з початку поточного року до військ Західного ВО надійшло більш ніж 500 одиниць сучасної бойової техніки, в т. ч. танки, ракетно-артилерійські системи, багатофункціональні винищувачі Су-30СМ та автомобілі різного призначення. Значна кількість військової техніки надійшла і до військ Південного військового округу, включаючи понад 160 танків, бойових машин піхоти та бронетранспортерів. До кінця поточного року округ має отримати ще понад 1,8 тис. одиниць озброєння, в т. ч. 900 одиниць бронетанкової техніки.

Досить показовий характер має також початок формування ударних армійських з’єднань ЗС РФ, які повністю укомплектовані особовим складом та оснащені бойовою технікою за штатом воєнного часу. Зокрема, у 76-й десантно-штурмовій дивізії Повітрянодесантних військ ЗС РФ вже створені полкова (на базі 104 дшп) та батальйонна (у складі 234 дшп) ударні тактичні групи. Здійснюється формування окремого ударного десантно-штурмового батальйону 7 дшд в Криму. Батальйон буде дислокуватись в районі Феодосії та увійде до бойового складу до 1 грудня 2017 року. На основі цього батальйону до кінця 2017 року в Криму буде розгорнутий 97-й десантно-штурмовий полк (третій у складі 7 дшд).

Поряд з цим у Сухопутних військах ЗС РФ продовжується створення розвідувальних рот спеціального призначення (ррспн; рішення з даного питання було прийняте в 2016 році). Завданням зазначених підрозділів є пошук визначених об’єктів в тилу противника з подальшою передачею їх координат в інтересах бойового застосування ОТРК «Искандер-М» та далекобійних реактивних систем залпового вогню «Ураган». У кожній із загальновійськових та танкових армій планується сформувати по одній із таких рот. На сьогодні ррспн вже сформовані у 49-й та 58-й загальновійськових арміях Південного ВО ЗС РФ.

 

Наведені дії Росії викликають суттєве занепокоєння керівництва НАТО та країн Балтії і Польщі, які вживають заходи з попередження можливої агресії з боку РФ.

Так, в рамках серії навчань ОЗС НАТО було здійснено превентивне нарощування Сил швидкого розгортання (СШР) Альянсу в Балтійському регіоні, а також відпрацьовані питання відбиття ймовірного нападу Росії. Зокрема, вирішувалися завдання: налагодження взаємодії між штабами різних рівнів; прийому військ країн-членів НАТО, які прибувають сухопутним, морським та повітряним шляхом; ведення оборонних та контрнаступальних операцій.

За рахунок цього було здійснено часткове розгортання Об’єднаного армійського корпусу СШР НАТО (штаб — м. Щецин, Польща; включає механізовані/мотопіхотні дивізії Польщі, ФРН та Данії), який складає основу сил субрегіонального командування «Північний Схід» Регіонального командування «Північ» ОЗС НАТО в Європі.

Крім того, був посилений стратегічний ядерний компонент ЗС США в Європі. Зокрема, на початку червня ц. р. на авіабазу Ферфорд у Великобританії були перекинуті п’ять стратегічних бомбардувальників В-52Н та В-1В ВПС США. Вперше з часу завершення «холодної війни» зазначені літаки розпочали польоти над Балтійським морем.

Водночас в липні ц. р. на території Литви був тимчасово розгорнутий зенітний ракетний комплекс дальньої дії ВПС США Patriot, а в серпні ц. р. на авіабазу Шауляй в Литві перекинуті сім винищувачів F-15C Eagle ВПС США.

А на період проведення навчання «Захід-2017» у Балтійському регіоні передбачається проведення нової серії навчань США, НАТО та їх партнерів за участю сухопутного, морського і повітряного компонентів. Зокрема, у вересні ц. р. поблизу узбережжя Швеції плануються спільні навчання ВМС США та Фінляндії.

 

В цілому наведені процеси обумовлюють суттєве посилення військової напруженості в Центрально-Східній Європі, Балтійському та Чорноморському регіонах. При цьому не виключається можливість розширення масштабів збройної агресії Росії проти України або напад російської сторони на країни Балтії, що з високою ймовірністю призведе до збройного конфлікту між РФ та США/НАТО.

Крім того, вкрай небезпечний характер має проведення Росією та США/НАТО одночасних військових заходів в одних і тих же регіонах, що підвищує загрозу виникнення провокаційних інцидентів та зіткнень сторін (у т. ч. за участю носіїв ядерної зброї) з непередбачуваними наслідками.

 

Стаття опублікована у виданні румунського аналітичного центру «INGEPO Consulting Company» —
“Geostrategic Pulse” № 244 від 20 вересня 2017 року

 

3d printing

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/09-01-Zapad2017/